Zorunlu muayeneden 'yırtmanın' yolu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 23 Şubat 2009 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Muayene istasyonlarının, ince eleyip sık dokuyan Tüvturk'e geçmesinden sonra araç sahipleri 'Muayeneden nasıl geçeriz' derdine düştü. Bunun üzerine 4 marka ?Bizim servisimize gelin, muayeneden rahatça geçin? demeye başladı...

Zorunlu araç muayenesi hem sürücüler hem de servisler için zorlu bir sınav haline geldi. Fren, direksiyon, aydınlatma, şase bağlantıları gibi noktaların kontrol edildiği muayenelerde öncekilerin aksine ince elenip sık dokunuyor. Araç muayene işinin Tüvturk'e geçmesiyle birlikte, trafikte seyreden birçok aracın aslında tehlike teşkil ettiği de ortaya çıktı.

En son verilere göre, muayeneye giren araçların yüzde 50'si hafif kusurlu, yüzde 40'ı ise ağır kusurlu ve emniyetsiz olarak değerlendirildi. Araçların yalnızca yaklışık yüzde 10'unun kusursuz olduğu ortaya çıktı. Tüvturk'un bugüne kadar muayeneden geçirdiği 1 milyon 493 bin 513 araçtan sadece 103 bin 693'ünün eksiği ya da kusurunun olmadığı belirlendi.

BEDAVA YAPAN DA VAR

Kontroller sırasında, en yaygın kusur 882 bin 622 araç ile farlardaki ayarsızlık. Bunu, motor ve şanzıman yağ kaçağı izliyor. Bu durum karşısında araç sahipleri kadar servisler de zorlu bir sınav veriyor. Zorunlu muayeneden geçemeyen araç sahipleri soluğu servislerde alıyor. Araç sahiplerinin yaşadığı bu zorluğu dikkate alan Audi, Renault, Toyota ve Volkswagen, muayeneden başarı ile geçmek isteyenlere çözüm üretti.

Renault ve VW, muayeneye girmek isteyen araçlar için ücretsiz check-up hizmeti vermeye başladı. Yetkililer, ?Bizim servislerimize gelin. Böylece araç muayenesi sırasında hiç bir sorun yaşamayın. Zaman ve para sizde kalsın? dediler.

1.5 saatte işlem tamam

AUDI: Marka, müşterilerinin, araç muayenelerinde kolaylık yaşamalarını sağlamak amacıyla, muayene öncesi kontrol uygulamasına başladı. Ortalama 1,5 saatte araçlarının muayeneden geçmelerini sağlayacak tüm kontroller yapılıyor.

RENAULT: Renault, müşterilerinin araçlarını muayeneye hazırlamak için ücretsiz hazırlık kontrolü uyguluyor. Kontrol sonrasında gerekli görülen işlemlerde müşteriler, Fren, Amortisör ve Silecek Fix Servis Paketlerinde yüzde 20, diğer işlemlerde yüzde 10 indirimden yararlanabiliyor.

TOYOTA: Japon otomobil üreticisi Toyota, müşterilerine tek seferde araç muayenesinden geçmek için ?Gelin tüm kontrollerinizi yapalım? diyor. Araç muayeneleri öncesinde hizmetten yararlanan Toyota sahipleri, araçlarını muayene prosedürlerine uygun bir şekilde kontrol ettirip, eksiksiz olarak muayene istasyonlarına gidebiliyor.

A'dan Z'ye kontrol

VW Binek ve Ticari Araç, araç muayenesi öncesi ücretsiz check-up hizmetine başladı. Ücretsiz hizmet kapsamında, muayene sırasında dikkat edilen aracın fren, direksiyon, aydınlatma sistemleri, aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemleri, şase ve bağlantı parçaları gibi bölümleri detaylı olarak kontrolden geçiriliyor. Bu arada VW, kısa çalışma programına tekrar başladığını açıkladı. En son 25 yıl önce bu programı uygulayan Alman marka, bugünden itibaren çalışma saatlerini kısıyor.

Gökhan KARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber