Alerjik hastalıklar kulağı da etkileyebilir

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Şubat 2009 12:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Orta kulak iltihapları, çocuklarda sık görülüyor. Çocukların yüzde 85'i, üç yaşına gelene kadar mutlaka bir defa orta kulak iltihabı geçiriyor. Ancak, doğru ve zamanında müdahale çok çok önemli

Çocukların yüzde 85'i orta kulak iltihabı geçiriyorSAĞLIK SERVİSİ

Sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları (nezle, rinit, sinüzit) nedeniyle, kulağın soluk borusu görevini yapan östaki tüpünün havalandırma fonksiyonu bozuluyor, kulak havalanamıyor. Ağrı, huzursuzluk belirtileri ortaya çıkıyor. Östaki tüpünün çocuklarda erişkinlere nazaran daha yatay ve kısa olması fonksiyonunu sınırlıyor. Bu yüzden çocuklara yatar pozisyonda yemek yedirilmemesi ve biberonla süt verilmemesi gerektiğini belirten International Hospital'dan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ada, ?Düz yatar pozisyonda besleme, genizde oluşan negatif basınçla genizdeki sekresyon, allerjen veya bakteriyi daha kısa ve yatay olan östaki tüpünden çocuğun orta kulağına kaçışını kolaylaştırıyor. Bu nedenle çocukları 45 derece eğimle tutarak yemek yedirin? diyor. Prof. Dr. Ada, orta kulak iltihapları konusunda annelerin en çok merak ettikleri soruları cevapladı:

Orta kulak iltihabı nasıl oluşuyor?

Çocukların kulağında hava girişini sağlayan östaki tüpünün açısı yetişkinlere göre daha yatay ve kısa durumda oluyor. Çocuğun gelişimiyle birlikte 6-7 yaşlarına doğru erişkin durumuna, 45 derece eğim ölçüsüne geliyor.

Nedenleri nelerdir?

Sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları. Genetik nedenler, evde sigara içilmesi, alerjik hastalıklar, bağışıklık sistemindeki bozukluklar, dudak- damak yarığı ve reflü.

Ani orta kulak iltihabının belirtileri nelerdir?

Kulakta tıkanıklık hissi, ağrı, huzursuzluk, ateş, bebeklerde ishal genel belirtiler.

İşitme kaybına neden oluyor mu?

Orta kulak iltihabında başka bir hasta grubu var. Bunlarda hiç ağrı yok, sadece işitme kaybı var. Seröz orta kulak iltihabı diye isimlendiriliyor. Toplumda en büyük sorun bu grubun fark edilmemesinden kaynaklanıyor. Anneler çocuklarının televizyonun sesini çok açtıklarını söylüyor. Uzun süre bu şekilde işitme kaybı olan çocukların konuşma gelişimi, telaffuzu ve hatta zihinsel gelişimi bozulabiliyor.

İşitme kaybına dikkat

Sık sık orta kulak iltihabı geçirmek riskli mi?

Çok sık kulak iltihabı geçiren çocuklarda 2-3 hafta orta kulakta sıvı kalabiliyor, o sıvı uzun süre kalınca yoğun bir kıvam alıyor. Kulak sıvısı adeta zamka benziyor, orta kulakta kalınca iletişimi bozuyor, kemikçiklerin hareketini engelliyor, hatta çocuklar baş dönmesi ile sık sık düşüyor. Yüzde 20-40 oranında işitme kaybı yapıyor.

Ameliyat gerektiğinde hangi yöntemler kullanılıyor?

İşitme kaybı ve sıvı üç ay - altı aydan fazla sürüyorsa ameliyat kararı alınabiliyor. Ancak takip eden her KBB hekiminin kararı değişik kriterlerde olabilir. Kısa süreli tüp 8-9 ay kalıyor, dış kulak yoluna kendisi düşüyor. Diğeri ise T şeklinde bir tüp. Kulakta daha uzun süre kalıyor, çocuk büyüyüp gelişince kulak tehlike altında değilse T tüpünü hekim, uyutarak yada lokal olarak çekiyor. Bu tüp silikondan yapılıyor ve kulak kurtarıcı bir özelliği var. İki-üç milimetre boyu ve bir-iki milimetre deliği olan bir tüpü kulağın içine yerleştirilip kulağın havalanması sağlanıyor.

Antibiyotik kullanmak gerekir

Tedavi nasıldır?

Ani kulak iltihaplarının şiddetli iltihaplı tipinde ise hemen tedaviye başlamak gerekiyor. Tedavide çeşitli seçenekler var. Parasentez işlemi yapılarak, kulak zarını çizip içini boşaltmak veya antibiyotik tedavisine başlamak gerekiyor. Yüksek doz antibiyotik de verilebilir. Parasentezde, kulak zarına incecik bir bıçakla çizik atılıp orta kulaktaki iltihap dışarı çıkarılıyor. İçerden gelen iltihaplı sıvıdan örnek alınıp kültüre yollanıyor.

Ani kulak iltihaplarında tedavide ne yapılıyor?

Eğer çocuk altı ayda üç ya da senede dört ani kulak iltihabı geçiriyorsa sık tekrarlayan orta kulak iltihabından söz edebiliriz. Çocuk belli sayıdan fazla akut orta kulak iltihabı geçirirse risk artıyor. Ani gelişen orta kulak iltihapları sırasında antibiyotik tedavileri veriliyor. Tekrarlayan bir durumsa orta kulak zarına bir tüp yerleştirmek, orta kulağın hava alıp vermesini sağlamak gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber