'Yoğurtta büyük tehlike' haberi yalanlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2009 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 16 Şubat'ta yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nin, yoğurda yapılabilecek bazı hilelerin önlenebilmesi açısından önemli olduğunu bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada; gelişen sanayi, hızlı kentleşme ve toplumda demografik yapının değişmesi gibi nedenlerle yoğurt üretiminde ev tipi üretimden sanayi tipi üretime ciddi bir yönelme olduğuna dikkat çekildi. Sanayi tipi üretimin ise TSE'nin 1330 sayılı standardı ile standardize edildiği kaydedilen açıklamada, "2001 yılında Türk Gıda Kodeksi-Fermente Sütler Tebliği yayımlanırken, uluslararası bir kuruluş olan FAO vile WHO ortak kuruluşu olan Kodeks Alimentarius Komisyonu'nun ilgili standardının taslağında yer alan tanımlar ile TSE 1330'da yer alan en az yüzde 12 yağsız kuru madde ve en az yüzde 4 protein oranı tebliğe yansıtılmıştır. Böylece sanayi tipi üretimin asgari kriterleri belirlenmiştir." denildi.


Milliyet gazetesinden Gündör Uras'ın "Yoğurtta büyük tehlike" haberi için tıklayınız.


Yoğurdun, sütün ısıl işlemi uygulanıp belli bir sıcaklığa kadar soğutulduktan sonra içerisine yoğurt yapımı için spesifik olan iki farklı kültürün katılıp fermentasyon işlemine tabi tutulmasıyla elde edildiği hatırlatılan açıklamada, "Ancak eski düzenlemede yer alan en az yüzde 4 protein ve yüzde 12 yağsız kuru madde kriterleri, ülkemiz çiğ süt ortalama protein oranının yüzde 3 civarında olması nedeniyle direkt süte kültür katarak yoğurt yapımına olanak sağlamamaktadır." ifadelerine yer verildi.

Kodeks Alimentarius Komisyonu'nun ilgili standardında ise direkt olarak sütten yoğurt yapılabilmesine olanak sağlamak üzere protein oranının yoğurt için en az yüzde 2.7 olarak belirlendiği kaydedilen açıklamada; bu nedenle yeni tebliğde direkt olarak sütten yoğurt yapılabilmesine olanak sağlayan en az yüzde 3 protein değeri belirlendiği, yoğurdun içerdiği süt protein miktarının etikette belirtilmesi zorunluluğu getirildiği belirtildi.

Yeni düzenleme ile getirilen bu değerin minimal bir değer olup, kıvamlı yoğurt yapmak isteyen üreticilerin, tüketici talepleri doğrultusunda verilen değerden daha yüksek protein ve kuru madde içerikli yoğurt üretmelerinin önünde herhangi bir engelin bulunmadığı vurgulanan açıklamada şöyle devam edildi: "Nitekim, piyasada bir çok firmaya ait, özellikle belli ağırlığın üzerindeki ambalajlardaki yoğurtların protein ve kuru madde oranlarının eski düzenlemede belirtilen yüzde 4 protein ve yüzde 12 yağsız kuru madde değerlerinin üzerinde olduğu da bilinen bir gerçektir. Yoğurtta yağsız kuru madde hesabı direkt protein üzerinden yapılabilmektedir. Sadece protein oranına bakılarak yapılan tağşişler (katıştırma, karıştırma) kolay anlışabilmektedir. Süt proteinin tağşişi mümkün olmadığından kuru maddenin kontrolüne de gerek kalmamaktadır. Bu itibarla kuru madde değeri yeni tebliğden çıkartılmıştır. Yeni düzenleme bu yönüyle yoğurda yapılabilecek bazı hilelerin önlenebilmesi açısından da önemlidir. "

Açıklamada, konuyla ilgili Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nin 16 Şubat 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiği de hatırlatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber