Yoğurt tebliği süt kullanımını azaltacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2009 12:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Genel Sekreteri Fehmi Aksoy, yoğurtta protein oranını yüzde 4'ten yüzde 3'e düşüren ve katı madde sınırlamasını kaldıran tebliğ değişikliğinin, sanayicinin yoğurt için 150-160 bin ton daha az süt kullanmasına neden olacağını öne sürdü.

Aksoy, "Çiğ süt fiyatlarının 50 kuruşa düştüğü bu dönemde, uygulama, hem hayvancılık sektörünü hem de tüketiciyi olumsuz etkileyecek" dedi.

Türkiye'de yılda 400 bin ton sanayi tipi yoğurt üretildiğini bunun için de 560 bin ton süt kullanıldığını belirten Aksoy, şu bilgiyi verdi:

"1 kg yoğurt için 1,6 litre süt kallanılması gerekir. Ama Türkiye'de genellikle ortalama 1 kg yoğurt için 1,4 litre süt kullanılıyor. Protein oranının yüzde 4'ten yüzde 3'e düşürülmesi ile yoğurtta 1-1,1 litre sütten 1 kg yoğurt üretilmesi mümkün olacak. Bu durumda, sanayici, yoğurt için 560 bin ton yerine 400 bin-410 bin ton süt alacak. Son 6 aydır süt fiyatları sürekli geriliyor. 50 kuruşa kadar gerilemesi nedeniyle, yem almakta zorlanan besici 180 bin ineği kesime verdi. Bu gidişle kesime gidecek hayvan sayısı, yıl sonuna kadar 200 bini bulacak. Önlem alınmazsa, uzun vadede süt ithalatı bile gündeme gelebilir."

Bu arada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, fermente süt ürünleri tebliğinde yapılan değişiklikten sonra gündeme gelen tartışmaları değerlendirmek üzere, 5 Martta, İstanbul'da yoğurt üreticisi firmaların temsilcileri ile bir araya geldiği öğrenildi. Firmalar tebliğ değişikliği hakkındaki görüşlerini dile getirdi. Bakanlık, "katkı maddesi katmadan yoğurt üretilmesini sağlayacak bir düzenleme" diye savunduğu değişiklik hakkında, firmalardan görüşlerini yazılı olarak en kısa sürede bakanlığa iletmelerini istedi.

Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde, "ayrandaki protein oranının tutturulamaması nedeniyle" değişiklik çalışması başlatıldığı, ancak sonuçta bazı firmaların isteği ile alt komitenin görüşüne aykırı olarak, yoğurttaki protein oranında da değişikliğe gidildiği öğrenildi.

Öte yandan, "Türk tipi yoğurt" olarak bilinen yoğurdun, tamamen ithalat ile sağlanan bakteriler ile mayalandırıldığı belirtildi. Yani, Türk yoğurdu, maya açısından tamamen dışa bağımlı. Bu bakteriler, yurt dışında büyük kimya tesislerinde üretiliyor ve dondurulduktan sonra toz halinde ithal ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber