KDV indirimi mobilyacılara ilaç gibi geldi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2009 09:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hükümetin 5. önlem paketinde mobilya sektöründe KDV'nin 3 ay için yüzde 8'e indirilmesi sektör temsilcileri tarafından sevinçle karşılandı. Düğün sezonunun başlamasına yakın bir tarihte alınan bu kararla, sektörde üretimin yeniden calanacağını söyleyen mobilyacılar, Türkiye'nin mobilya merkezi İnegöl'de ayda 100 binlere düşen takım üretiminin yeniden 200 binlere çıkabileceği konuşuluyor.

Dünyayı saran ekonomik krizin ardından, iç pazarda büyük durgunluk içine giren otomotiv sektöründe büyük canlanmaya neden olan ÖTV indiriminden sonra, 5. tedbir paketi ile mobilya sektöründe uygulanan yüzde 18'lik KDV'nin de 3 aylık bir zaman için yüzde 8'e düşürülmesi mobilya sektörüne doping etkisi yaptı. Yapılan indirimi çok yerinde bulduklarını ifade eden Mobilya Dekorasyon Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MODSİAD) Başkanı Mustafa Yedikardeş, sektörün çok önemli bir nefes alacağını söyledi.

Açıklanan tedbir paketi ile uygulanacak yüzde 10'luk bir KDV indiriminin mobilya sektöründe canlanma sağlayacağını söyleyen Yedikardeş, paketin, sektörleri açısından istihdamda rahatlama sağlayacağını vurguladı. Mobilya sektöründe elde biriken stokların eritilmesi ve durgunluğun sona ermesi açısından alınan tedbirin hem ev mobilyalarını hem de ofis mobilyalarını da kapsıyor olmasının çok daha sevindirici olduğunu ifade eden MODSİAD Başkanı Mustafa Yedikardeş, "Bu kriz ve durgunluk ortamında yapılan KDV indirimi, sektörü canlandıracak. Özellikle bizim açımızdan sezona rastlaması da sektöre ayrı bir hareketlilik kazandıracaktır. Zaten ihracat konusunda çok önemli bir daralma vardı. İç pazarda da satışların durması, sektörümüzü için ayakta kalma savaşına dönüştürmüştü" dedi.

Böyle bir ortamda alınacak tedbirlerin daha kalıcı olmasını isteyen Yedikardeş, önemli olanın, sektörleri diğer vergi, enerji, SSK gibi konularda da kolaylıklar sağlayıp ayakta tutmak ve iç piyasanın canlandırılması olduğunu belirterek, "Yine de yapılan bu tedbir paketi çok olumlu gelişme. Özellikle 4 Nisan'da da İnegöl de MODEF ve 16 Mayıs'taki MODSİAD'IN düzenlemiş olduğu Mobilya Dekorasyon Fuarı öncesi yapılan yüzde 10'luk KDV indiriminden dolayı çok daha hareketli bir sezon geçireceğimizi sanıyorum. Sektörümüzün de bu imkanı iyi değerlendirip, 3 aylık süreçte yoğun pazarlama, tanıtım ve satış çalışmalarına ağırlık vermeli. Halkımızın da bu KDV imkanından yararlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, otomotivde ÖTV indirimiyle piyasaların hareketlendiğine dikkat çeken İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Hamdi İdil de mobilya sektöründe de KDV indirimi istiyor. İdil, fuara yurtiçi ve yurt dışından on binlerce katılımcı olacağını dile getirdi. Bir aydır yurtiçinden sipariş alamadıklarını kaydeden İdil, şunları söyledi: "Fuarda büyük bir beklenti içerisindeyiz. Fuarın seçimlerden sonra olması da beklentimizi artırıyor. Üretim geçen yıla göre düştü. Ayda İnegöl'de 150 bin takım üretiliyordu, şimdi bu rakam 100 bin civarına düştü. İşçi çıkarmayı son çare olarak görüyoruz."

Mobilyacılar Odası Başkanı İdil, kısa bir süre öncesine kadar İnegöl'de mobilya sektöründe 12 bin kişi istihdam edildiğini, ancak bu sayının 10 bine kadar düştüğünü dile getirdi. KDV indirimiyle birlikte birçok firmanın yeniden işçi alacağını kaydeden İdil, "Mobilyacı ayakta durmanın hesabını yapıyordu, bu indirim sektörü yeniden canlandırır. Bizim işimiz çalışmak, yeter ki önlemler alınsın." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber