Türk Tabipler Birliği Kanunda değişiklik yapılacak

Haber Giriş : 19 Aralık 2004 02:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ KANUNUNDA YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN DEĞİŞİKLİK TASLAĞI
MADDE 1 - 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 6 ıncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
?Hudutları içinde tabip odalarına kayıtlı en az yüz tabip bulunan her ilde tabip odası kurulur.?

MADDE 2 - 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

?Madde-8 Tabip odalarının gelirleri şunlardır :

a) Odaya giriş ücretleri ve üye aidatları,

b) Eğitim, kültürel ve sosyal faaliyetlerden elde edilecek gelirler,

c) Disiplin Kurullarınca verilip kesinleşen para cezaları,

d) Basılı belgelerden ve yayınlardan elde edilecek gelirler,

e) Görevleri içine giren onaylamalardan alınacak ücretler,

f) Bağış ve yardımlar,

g) Gerektiğinde Merkez Konseyince yapılacak yardımlar,

h) Çeşitli gelirler.

Odaya kayıt ücreti ve yıllık aidat miktarı, 30 milyondan az, 150 milyondan fazla olmamak kaydıyla, ödeneceği tarihle birlikte Büyük Kongrece tespit edilir.

Bu miktarlar her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 298 inci maddesi uyarınca belirlenen Yeniden Değerleme oranına göre arttırılır.

Üyenin bir odadan başka bir odaya naklinde, odaya kayıt ücreti ve üye aidatı yeniden alınmaz.

Eğitim, kültür, basılı belgeler ve onaylardan alınacak ücretlerin tarifeleri Büyük Kongrece belirlenir.?

MADDE 3 - 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 36 ıncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

?Ret kabule şayan görülürse esas mesele bu heyet tarafından tetkik edilerek karara bağlanır. Reddin asılsızlığı anlaşıldığı veya ret talebi kabule şayan görülmediği takdirde talebin reddine karar verilmekle beraber ayrıca o yıl ki en yüksek üye aidatının üç katından az, 5 katından fazla olmamak üzere para cezası ödenmesine de karar verilebilir.?

MADDE 4 - 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 39 uncu maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir

?b) O yıl ki en yüksek yıllık üye aidatının üç katından az, beş katından fazla olmayan para cezası.?

MADDE 5 - 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 50 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

?Madde 50 - Yukarıdaki madde hükmüne göre sanat icrasından men edilen tabipler kati karara rağmen sanatlarını yaparlarsa Haysiyet Divanınca ayrıca o yılki en yüksek üye aidatının on katından az, yirmi katından fazla olmamak üzere para cezasına çarptırılır.?

MADDE 6 - 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 55 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

?Merkez Konseyi 18 inci madde hükümlerine göre Büyük Kongrenin gizli oyla seçeceği 11 asıl 11 yedek üyeden teşekkül eder. Merkez Konseyinin görev süresi iki yıldır. İki devre üst üste seçilen azalar, aradan bir devre geçmedikçe yeniden seçilemezler.?

MADDE 7 - 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

?Büyük Kongre Tabip Odaları Genel Kurulunca gizli oyla seçilen delegelerden oluşur. Üyesi (200) e kadar olanlar (3), (500) e kadar olanlar (5), (1000) e kadar olanlar (7), 1.000'den sonraki her 1.000 kişi için birer delege ve aynı sayıda yedek seçerler.?

MADDE 8 - 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

?Büyük Kongre her yıl Ekim ayının ikinci yarısında toplanır.?

MADDE 9 - 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun Ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

?Ek Madde 1 - 5 inci maddeye göre kayıtlı bulundukları tabip odaları İdare heyetinin muvafakatini almadan ek bir tabiplik vazifesi kabul eden veya bu kanunun yayımı tarihinde uhdesinde birden fazla tabiplik vazifesi olup da 3 ay zarfında bir beyanname ile keyfiyeti tabip odalarına bildirmeyen veya gerçeğe aykırı beyanname veren veyahut bu beyanname üzerine idare heyetinin vereceği karara uymayarak vazifeye devam eden tabipler haysiyet divanınca o yılki en yüksek yıllık üye aidatının beş katı ile on katı arasında değişen para cezasıyla cezalandırılırlar

Yukarıdaki fiillerden dolayı mahkum olmasına rağmen, beyanname vermeyen veya hakikate uymayacak şekilde beyanname veren veyahut ek vazifeye devamda ısrar eyleyen veya bu vazifeyi bıraktığı halde idare heyetinin muvafakati olmadıkça başka bir ek vazife kabul eden tabipler hakkında haysiyet divanınca o yılki en yüksek yıllık üye aidatının on katı ile yirmi katı arasında değişen para cezası hükmolunur.

MADDE 10 - 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun Ek 3 üncü maddesinin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve on ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

?Türk Tabipleri Birliğinin merkez organları ile tabip odaları organlarının bu Kanunda belirtilen seçimleri, yargı gözetimi altında, gizli oy, açık tasnif ve tek dereceli Nispî Temsil Sistemine göre aşağıdaki şekilde gerçekleştirilir:

?Seçim yapılacak kongre ve genel kurul toplantısından en az on beş gün önce seçime katılacak üyeleri ve seçimlere girecek grupları belirleyen listeler iki nüsha olarak o yer ilçe seçim kurulu başkanı olan hakime tevdi edilir. Ayrıca toplantının gündemi, yeri, günü, saati ile çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususlar da belirtilir. Toplantı tarihlerinin, gündemde yer alan diğer konular göz önünde bulundurularak görüşmelerin bir cumartesi günü akşamına kadar sonuçlanması ve müteakip pazar gününün dokuz- on yedi saatleri arasında seçimlerin yapılmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi zorunludur. Bir yerde birden fazla ilçe seçim kurulu bulunan yerlerde görevli hakim Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir.?

?Hakim, gerektiğinde ilgili kayıt ve belgeleri de getirtip incelemek suretiyle varsa noksanları tamamlattırdıktan sonra seçime katılacak üyeleri ve seçimlere girecek grupları belirleyen listeler ile yukarıdaki belirtilen diğer hususları onaylar. Onaylanan listeler ile toplantıya ilişkin diğer hususlar Adalet Dairesi ile Türk Tabipleri Birliği ve ilgili odanın ilan yerinde asılmak suretiyle üç gün süre ile ilan edilir.?

?İlan süresi içinde listelere yapılacak itirazlar hakim tarafından incelenir ve en geç iki gün içinde karara bağlanır.?

?Seçimlerde aday olan grupların listelerinde her organın adayları ve yedekleri ayrı ayrı gösterilir. Bir gruptan aday olanlar başka bir gruptan aday olamazlar. Listedeki isimlerin yanına herhangi bir unvan veya işaret konulmaz. Bu listeler Genel Kurul Başkanlık Divanınca yeteri kadar çoğaltılarak o seçimde görevli hakime mühürlenmek üzere verilir. Genel Kurul toplantılarına katılma hakkı olanları gösteren listede adı bulunmayan üye oy kullanamaz. Oylar, oy verenin kimliğinin Oda, Birlik veya resmi kuruluşlarca verilmiş kimlik kartı ile ispat edilmesinden ve listedeki isminin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra, Seçim Sandık Kurulu Başkanı tarafından verilen ve İlçe Seçim Kurulu mührünü taşıyan grupları gösterir listenin İlçe Seçim Kurulu mührünü taşıyan zarflara konularak oy sandığına atılması suretiyle kullanılır. Bunların dışındaki kağıtlara yazılan, mührü bulunmayan listeler veya mühürsüz zarflardan çıkan listeler geçersiz sayılır. Sayım ve döküm sonrasında seçime katılmış grupların aldıkları geçerli oy sayıları karşılarına yazılır. Grupların aldıkları oy sayıları önce bire, sonra ikiye, sonra üçe....ila, o oda veya Birliğin seçilecek asil üye sayılarına kadar bölünür. Elde edilen paylar ayrım yapılmaksızın en büyükten en küçüğe doğru sıralanır. Organların asil üye sayısı kadar bu payların sahibi gruplara üyelik tahsis edilir. Son kalan üyelik için birbirine eşit rakamlar bulunduğu takdirde, bunlar arasında ad çekilmek suretiyle tahsis yapılır. Bu işlemlerden sonra yedek üyelik için aynen yukarıda belirtilen işlemler tekrarlanır.?

MADDE 11 - 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 57 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 12 ? 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanuna aşağıdaki geçici 6 ncı ve 7 nci madde eklenmiştir:

?Geçici Madde 6 ? Büyük Kongre delegeleri, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içerisinde, Oda Yönetim Kurulları tarafından belirlenir. Bu delegeler odaların yapacakları ilk seçimlere kadar görev yaparlar.

MADDE.13 ? Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 14 ? Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber