Obama TBMM'de konuştu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2009 16:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar başkanlığında saat 15.00'te toplandı.

Gülpınar, Genel Kurulda, ABD Başkanı Barack Obama'nın biraz sonra konuşacağını duyurdu.

Genel Kurulda, başkanlığın sunuşları bölümünde Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergeler okunmaya başlandı.

Obama, Meclis'te muhalefet liderleriyle görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, Meclis'te grubu bulunan muhalefet partilerinin liderleriyle görüştü.

Meclis'e gelen Obama burada TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından karşılandı. Toptan ile başkanlık salonunda yaklaşık 15 dakika görüşen Obama, ardından muhalefet partisi liderleriyle tek tek görüştü.

İlk olarak Obama ile görüşen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, görüşmenin oldukça olumlu geçtiğini bildirdi. Baykal'ın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de Obama ile görüştü.

Obama TBMM'deki konuşmasını tamamladı

Ankara - ABD Başkanı Barack Obama, TBMM Genel Kurulundaki konuşmasını tamamladı.

Obama'nın Genel Kurul'a hitabı 26 dakika sürdü. Obama, konuşmasını bitirdikten sonra, Genel Kurul'daki stenograflarla ayrı ayrı tokalaştı.

Başkanlık Divanını da selamlayan Obama, bakanlarla tokalaştıktan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile tokalaştı. Başbakan Erdoğan, Obama'nın Genel Kuruldan çıkışına refakat etti.

TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, Obama'nın konuşmasını tamamlamasının ardından yarın saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Obama: Atatürk'ün en büyük mirası laik demokrasi

Ankara - ABD Başkanı Barack Obama, Atatürk'ün bıraktığı en büyük mirasın, Türkiye'nin canlı, laik demokrasisi olduğunu belirterek, "Ve bu Meclis de bunun devamını sağlamaktadır bugün" dedi.

Obama, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerine hitap etti.

Mecliste konuşmaktan onur duyduğunu ifade eden Obama, iki ülke arasındaki dostluğu ve müttefikliği devam ettirmeyi amaçladığını söyledi.

Türkiye'nin, ABD'nin önemli bir müttefiki olduğuna dikkati çeken Obama, "Türkiye, Avrupa'nın önemli bir parçasıdır. Türkiye ve ABD, birlikte çalışarak, zamanımızın güçlüklerini çözümlemelidirler" diye konuştu.

Atatürk'ün kabrini bu sabah ziyaret ettiğini, Anıtkabir'den çok etkilendiğini vurgulayan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü, kendisi tarihin şeklini değiştiren bir liderdir. Ama Atatürk'ün yaşamına ait en büyük anıt, hiçbir şekilde taştan ya da mermerden inşa edilemez. Kendisinin bıraktığı en büyük miras, Türkiye'nin canlı, laik demokrasisidir. Ve bu Meclis de bunun devamını sağlamaktadır bugün.

Tabii ki bugünlere kolay ulaşılmadı. Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda, Türkiye rahatlıkla yabancı güçlere teslim olabilirdi. Bunun yanı sıra, bir imparatorluğu devam ettirmeyi de tercih edebilirdi. Ama Türkiye, farklı bir gelecek benimsedi. Kendisini yabancı kontrolden uzaklaştırdı, bir Cumhuriyet kurdu. Bu Cumhuriyet, hem ABD'nin hem de diğer dünya ülkelerinin saygısını kazandı. Tabii ki bu öykünün ardında basit bir gerçek var; Türkiye'nin demokrasisi, sizin kendi başarınızdır. Bu, size hiçbir şekilde bir dış güç tarafından diretilmedi. Türkiye, hem geçmişinin başarılarından güç aldı hem de her nesil Türklerin çabalarıyla güçlendi, ileriye doğru yol aldı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber