Uygun diyet kansere yakalanma riskini azaltıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2009 15:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dünyada en önemli sağlık sorunlarından birisi olarak bilinen kanser hastalığına karşı önleyici tedbirlerin ve uygun diyetlerin uygulanması gerektiği belirtiliyor.

Vücuttaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve yayılması olarak tanımlanan kanserin erkeklerde sıklıkla, akciğer, prostat, kalın barsak ve mide, kadınlarda ise meme, akciğer, kalın barsak, rahim ağzı ve mide kanseri olarak ortaya çıktığı belirtiliyor.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Er, kanserin önlenmesinin çok önemli bir konu olduğuna ve erken tanısının hayat kurtardığına dikkat çekiyor. Önlemede kanser yapıcı maddelerden uzak durmak, temiz ve sağlıklı yaşamak ve uygun bir diyet uygulamak gibi konulara uyulması halinde kanser sıklığının rahatlıkla yarıya indirebileceğine değinen Doç. Dr. Er, "Kanserde erken tanı, herhangi bir yakınma olmaksızın yapılan kontroller sonucu hastalığın saptanması durumudur ve hastalığın iyileşme oranını yükselten en önemli faktördür. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen ve erken tanısı mümkün olan bir kanserdir. Her 10 kadından 1'inde meme kanseri görülüyor. 25 yaşın altında nadir olmasına rağmen yaşla birlikte artış gösteriyor. Erken tanı ile meme kanserli 10 kadından 9'u yaşamda kalabiliyor. Meme kanserinde erken tanı için 3 yöntem öneriliyor ve bunların birlikte uygulanması gerekiyor. Mamografi ile birlikte düzenli doktor kontrolü ve aylık kendi kendine meme muayenesi uygulaması çok önemli. Özellikle mamografi, 50 yaşın üzerindeki kadınlarda yılda bir düzenli olarak yapılmalıdır. Ailesinde meme kanseri öyküsü olanlar ve diğer risk faktörü taşıyan kadınların, mamografinin zamanlaması için doktoruyla mutlaka görüşmesi gerekiyor." dedi.

Uzun süre iyileşmeyen yaralar, 20 gün-bir ay süren öksürük veya ses kısıklığı, siğil veya benlerin hızlı büyümesi, değişiklik göstermesi, devamlı hazımsızlık veya yutma zorluğu, meme veya diğer organlarda hissedilen şişlikler, beklenmeyen kanamalar, barsak alışkanlığında değişme gibi durumların kanser belirtileri olduğunu ifade eden Er, "Kanserin iyileşme oranı, hastalığın erken tanısı ile doğru orantılıdır. Erken evrelerde cerrahi, radyoterapi, kemoterapinin uygun şekilde uygulanması ile iyileşme oranı yükseliyor. Kanserin iyileştirilebilir bir hastalık olduğu unutulmamalı ve erken tanı için gerekli kontroller aksatılmamalıdır." açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber