Öğretmenler ocakta bilgisayara kavuşuyor

Haber Giriş : 25 Aralık 2004 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Değerlendirmeleriniz için lütfen Forum bölümü Eğitim-Öğretim Hizmetleri Sınıfı kategorisini kullanınız.


Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlere bilgisayarları, Vakıflar Bankası aracılığıyla ulaştıracak. 650 bin öğretmeni kapsayan bilgisayar ihalesinin en geç ocak ayında sonuçlandırılacağı belirtiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, isteyen her öğretmeni dizüstü bilgisayar (laptop) sahibi yapacak. bilgisayar ihalesi için Bakanlık ile Vakıflar Bankası arasında bir protokol imzalandı. Türkiye'deki bütün bilgisayar firmalarını ihaleye davet eden Vakıflar Bankası, en ucuz teklif veren firmayla el sıkışacak.

İhalenin en geç 2005 yılı ocakta sonuçlanacağı belirtilirken, öğretmenler bilgisayarları piyasadaki emsallerinden çok daha ucuza ve 36 aya varan taksitlerle satın alabilecek.

Öğretmenlerin uygun koşullarda bilgisayar almasını sağlamak amacıyla imzalanan protokole göre Vakıflar Bankası satışta aracılık yapacak. Daha önce bilgisayar ihalesini kendisi açmayı planlayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın finansmanıyla yaptırılan okul ihalelerindeki usulsüzlük iddialarından dolayı, ihaleyi Vakıflar Bankası'nın üstlenmesine karar verdiği öğrenildi. Kadrosunda yaklaşık 650 bin öğretmeni olan Milli Eğitim Bakanlığı, isteyen her öğretmene piyasa koşullarından çok daha ucuz fiyata bilgisayar satacak. Dizüstü bilgisayarların kesin fiyatı ihale sonuçlanınca belli olacak. Öğretmenler, farklı teknik özelliklere ve fiyata sahip iki bilgisayar seçeneği arasından tercih yapacak.

2 yıl garanti, 24-36 ay vade

Dizüstü bilgisayarlar 2 yıl üretici firmanın garantisi kapsamında olacak. Bilgisayar almak isteyen öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurmasına gerek kalmayacak. Öğretmenler bilgisayarlarını, Vakıflar Bankası'nın açtığı ihaleyi kazanan firmanın satış mağazalarından sadece öğretmen kimliğini göstererek alabilecek. Bilgisayarlar öğretmenlerin ödeme gücüne göre 24 ya da 36 ay taksitlendirilebileceği gibi peşin para ile de satın alınabilecek. Taksitli ödemeyi seçen öğretmenlere Vakıfbank kredi kullandıracak.

İhalenin kesinleşmesinden sonra, öğretmenlerin listesi Vakıfbank'a manyetik ortamda iletilecek. Bilgisayarı banka kredisiyle almak isteyen öğretmenlerin başvuruları incelenerek, başvuran kişinin öğretmen olup olmadığı belirlenecek. Ayrıca öğretmenin görev yaptığı okul veya il-ilçe müdürlüklerinden onay alınacak.

Bütün firmalar çağırıldı

Vakıfbank'ın açtığı ihaleye, Türkiye'deki bütün yerli ve yabancı bilgisayar firmaları davet edildi. Firmalar ihaleye tek başlarına ya da konsorsiyum kurarak katılabilecek. Bilgisayarlar için en ucuz teklifi veren firma veya firmalar ihaleyi kazanacak. Bilgisayarları MEB adına Vakıfbank satın almış olacak ve ihalenin sonucu Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e bildirilecek. MEB, satılacak bilgisayarlardan KDV indirimi yapmanın formülünü buldu. Yüzde 18'lik KDV oranının düşürülmesi için Vakıflar Bankası'nın 'leasing' yöntemini kullanacağı bildirildi.

Bilgisayarların özellikleri

MEB, öğretmenlere iki farklı dizüstü bilgisayar seçeneği sunuyor. İşte protokolde yer alan standart dizüstü bilgisayar seçeneğindeki teknik özellikler: 14.1 TFT ekran, 1.3 veya 1.5 Ghz. Intel Mobil Celeron işlemci, 20 GB HDD, 256 MB RAM, entegre 10/100 ethernet ve modem, mini PCI slot üzerine takılı Wireless (Kablosuz) ağ kartı, 24X CD-ROM, MS Windows XP Türkçe işletim sistemi, batarya+adaptör, Türkçe klavye.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber