Anadolu statülü okullara yönetici atananlar ve atanacak olanlar dikkat

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Haziran 2009 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştayın kararına göre Anadolu statülü bir okula yönetici olarak atanmak için yöneticilik için sınav kazanmak yetmiyor ayrıca Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin yönetmelik gereğince ya bu okullarda görev yapıyor olmak ya da sınavını kazanmak gerekiyor. Ayrıntılar için tıklayınız.

Danıştay 2. Dairesinin konuya ilişkin kararı şu şekildedir:

?Anadolu Liselerinin öğrencilere bir yabancı dil öğretmek, yurt içinde ve yurtdışında yabancı dilden faydalanarak bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilmek, öğrencilerin ilgi, yetenek ve başarılarına göre yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını sağlamak amacıyla kurulmuş okullar olmaları nedeniyle bu okullarda görev yapacak öğretmen ve yöneticilerin de 657 sayılı Yasada öngörülen kariyer ve liyakat ilkelerine uygun kişiler arasından seçilmesi gerektiği tartışmasızdır.

Anadolu liseleri öğretmenlerinin seçiminde farklı koşullar aranmasından dolayı Anadolu statülü kurum yöneticiliğine atanacak adayların da Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yer alan koşullar yanında, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına ilişkin Yönetmeliğin ilgili hükümlerinde belirtilen şartları taşıyıp taşımadığının birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.?

Buna göre, Danıştay Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin yönetmelik gereğince ya bu okullarda görev yapıyor olmak ya da Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin yönetmelik gereğince yapılan sınavını kazanması gerektiğini söylemektedir.

Danıştay Kararında Dikkate Alınan Mevzuata Göre Durum Nedir?

Danıştay kararının verilmesine dayanak teşkil eden o tarihteki mevzuat incelendiğinde, Karşımıza 11.01.2004 günlü, 25343 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği çıkmaktadır.

Bu yönetmeliğe göre yönetici olarak atanabilmek için gerekli şartların yanında sınav kazanma şartı bulunmaktadır. (Danıştay kararında bu konuya hiç değinilmemiştir. Kararda, yönetici olmak için gerekli sınav şartının yerine getirildiğini hususu göz ardı edilmiştir.)

Yönetmelikte ?Müdür yardımcılığı için duyuru ve atama? başlıklı 20. maddesinde Anadolu türü okullara atanma ile ilgili bir ibare bulunmamasına rağmen ?Müdürlüğe ilk defa atanacaklar için duyuru ve atama? başlıklı 22.maddesinin son fıkrasında; ?Anadolu statülü eğitim kurumları, sosyal bilimler liseleri ile fen liseleri müdürlüklerine öncelikle bu eğitim kurumlarında görev yapan ya da yapmış olanlar arasından atama yapılması esastır. Ancak, bu şartları taşıyan aday bulunmaması durumunda diğer eğitim kurumlarında görev yapan adaylar arasından da aynı esaslara göre atama yapılabilir. Bu şekilde ataması yapılanlar, bu kurumların müdürlüklerinden ayrılmaları halinde durumlarına uygun eğitim kurumlarına atanırlar.? Hükümleri ile 10.03.2004 tarih ve 24286 sayılı 2004/23 sayılı ?Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği? konulu yönetmeliği açıklayıcı Genelgenin 8.maddesinde ?Yönetmeliğin 18'inci maddesi gereği duyurusu ve müdür atama yetkisi Bakanlığa ait olan fen liseleri ile Anadolu statüsündeki liselerin müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılıklarına atama yetkisi diğer eğitim kurumlarında olduğu gibi valiliklerde bulunmaktadır. Bu nedenle, bu kurumların müdür başyardımcılığına atama ile müdür yardımcılıklarına duyuru ve atama işlemleri valiliklerce gerçekleştirilecektir. Söz konusu kurumların öğretmenleri idarî yönetmelikleri gereği seçme yöntemi ile atandıklarından, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları aynı kurumlarda görevli olanlar veya daha önce bu kurumlarda görev yapmış olanlar arasından atanacaktır. Bu şekilde atanmak üzere aday bulunamaması durumunda; il içindeki diğer eğitim kurumlarında görev yapan adaylar arasından da atama yapılabilecektir. Ancak, bu görevlerinden ayrılanlar, hizmet puanı ve norm kadro esaslarına göre durumlarına uygun olan okullara atanacaklardır.? hükümleri bulunmaktadır.

Bu mevzuat bilgileri ışığında Anadolu statülü bir okula yönetici olarak atanmak için aşağıdaki şartlara sahip olmak gerekmektedir.

1-Yönetici olarak atanabilmek için yönetmelikte öngörülen genel ve özel Şartlara sahip olmak.

2-Yönetmelikte öngörülen sınavda başarılı olmak.

3-Anadolu statülü bir okula yönetici olarak atanabilmek için bu okullarda çalışıyor olmak (Bu şekilde atanmak üzere aday bulunamaması durumunda; il içindeki diğer eğitim kurumlarında görev yapan adaylar arasından da atama yapılır)

Örneğini verdiğimiz davada Anadolu lisesine atanmak için başvuran kişi (sınav kazanma şartı olduğundan) tek kişidir. Anadolu lisesine bu kişiden başka atanmak için başvuran kişi olmamıştır.

Danıştay kararında bu konuya da hiç değinilmemiş ve direkt olarak Anadolu liseleri yöneticilerinin de Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına ilişkin Yönetmeliğinin ve Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ilgili hükümlerinde belirtilen şartları birlikte taşıması gerektiğine hükmetmiştir.

Şimdiki mevzuata göre durum nedir?

Danıştay kararında birbirinden bağımsız olan iki yönetmelik hükümlerinin birbirini tamamlaması istenerek Anadolu statülü bir okula yönetici olarak atanmak için her iki yönetmelikte de öngörülen şartları yerine getirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Şu an bu şekilde bir dava açılması halinde de aynı karar verilebilecektir. Dolayısıyla Anadolu statülü okullara yönetici atanabilmesi imkânsız hale gelmiş bulunmaktadır. Geçmiş dönemde atananlarında ataması tartışılır hale gelmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığının Anadolu statülü bir okula yönetici atama konusunda uyguladığı yöntem ise doğru bir yöntemdir. Bunun haricinde de bir yöntem olması düşünülemez.

Şu anki mevzuat olan 24/04/2008 tarihli ve 16856 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliğinin ?Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar? başlıklı 11. maddesinin 2. ve 3. fıkralarında ?(2) Anadolu statülü eğitim kurumları, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri ve bilim sanat merkezleri yöneticiliklerine öncelikle bu eğitim kurumlarında görev yapan ya da yapmış olanlar arasından atama yapılır.

(3) İkinci fıkrada belirtilen eğitim kurumu yöneticiliklerine atanma şartlarını taşıyan aday bulunamaması durumunda diğer eğitim kurumlarında görev yapan adaylar arasından da atama yapılabilir. Bu şekilde ataması yapılanlar bu kurumların yöneticiliklerinden ayrılmaları halinde durumlarına uygun eğitim kurumlarına atanırlar.? Hükümleri bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı öncelikle Anadolu statülü okullarda görev yapanlar arasından bunların olmaması halinde ise diğer Eğitim kurumlarından başvuru alarak atam yapmaktadır. Bu yöntemden başka bir yöntemin uygulanması da imkansızdır.

T.C.
DANIŞTAY
İKİNCİ DAİRE

Esas No: 2007/1906
Karar No: 2008/4756

Temyiz isteminde Bulunan (Davalı): ??.. Valiliği
Diğer Davalı: Millî Eğitim Bakanlığı - ANKARA

Karşı Taraf: ???..
Vekil: Av. Muhsin Özkale - İnönü Caddesi, Semih işhanı, Kat:2l, NO:61

ADANA

İsteğin Özeti: Adana 2. idare Mahkemesi'nin 16.11.2003 günlü, E:2006/1380. K:2006/3899 sayılı kararırın dilekçede yazılı nedenlerle, temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Cevabın Özeti: Cevap verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hâkimi: Ömür Yıldız

Düşüncesi: İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı: Celâlettin Yüksel

Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtiler nedenlerin bulunması gerekmektedir.

Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, İstemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasın uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay ikinci Dairesi'nce; işin gereği düşünüldü:

Dava: ?? ili ???. İlçesi ?..Lisesi'nde ??. Öğretmeni unvanıyla çalışmakta iken aynı İlçe ??.. İlköğretim Okuluna Müdür Yardımcısı olarak atanan davacının ??. ilçesi Anadolu Lisesi Müdür Yardımcılığına atanmak için yaptığı başvurusunun reddine ilişkin 10.03.2006 tarihli işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

Adana 2. idare Mahkemesinin 16.11.2006 günlü, E:2006/1380, K:2006/3899 sayılı kararıyla; Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 25. maddesi hükmü ile Müdür Yardımcılığına atama hususunda idareye takdir hak ve yetkisi verilmediği, bundan dolayı idarece; müracaat edenler arasından Yönetmelikte öngörülmüş kurallar ve değerlendirme yöntemlerine uyularak, başvuru sahipleri içerisinde en yüksek puanı alan adayın atanması yoluna gidilmesi ve bu suretle; davacının ilk tercihi olan okula atanması gerekirken başvurusunun reddedilmesinde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir.

Davalı idarelerden ????? Valiliği, dava konusu işlemin; idareci ihtiyacı ele alınmak suretiyle kamu yaran gözetilerek tesis edildiğini, davacı açısından herhangi bir hak kaybının söz konusu olmadığını öne sürmekte ve İdare Mahkemesi, kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir

11.01.2004 günlü, 25343 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?Yönetici Olarak Atanacaklarda Aranacak Genel Şartlar? başlıklı 7. maddesinde; yöneticilik görevlerine atanacaklarda aranılan genel şartlar belirlenmiş, bu Yönetmeliğin uygulamasını göstermek için çıkarılan Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 10.03.2004 günlü, 24286?2004/23 sayılı Genelgesinin A/8, maddesinde de, Fen liseleri ile Anadolu statüsündeki liselerin öğretmenlerinin; idarî yönetmelikleri gereği seçme yöntemi ile atandıklarından, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının aynı kurumlarda görevli olanlar veya daha önce bu kurumlarda görev yapmış olanlar arasından atanacağı, bu şartları taşıyan aday bulunmaması durumunda il içindeki diğer eğitim kurumlarında görev yapanlar arasından atama yapılabileceği; ancak, bu şekilde ataması yapılanların; yöneticilik görevlerinden ayrılmaları halinde hizmet puanı ve norm kadro esaslarına göre durumlarına uygun olan okullara atanacakları hükmü yer almıştır.

Aralık 1999 tarihli, 2507 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin Yönetmeliğin 1. maddesinde; bu Yönetmeliğin amacının; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her türdeki Anadolu liselerinde yürütülen eğitim-öğretim hizmetlerinin en etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesinin sağlanması için, bu okullarda görev alacak öğretmenlerin nitelikleri, seçimi, atama ve yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğu belirtildikten sonra, ?Kapsam? başlıklı 2. maddesinde; bu Yönetmeliğin, Hollandaca, Japonca, İspanyolca, İtalyanca öğretmenleri ile mesleki ve teknik öğretim kurumlarının endüstriyel teorik ve endüstriyel uygulama öğretmenleri hariç Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her türdeki resmî Anadolu liselerinde görev alacak öğretmenleri kapsadığı, ?Tanımlar? başlığını taşıyan 4. maddesinde; aday'ın, bu Yönetmelik kapsamındaki okullarda görev yapmak üzere başvuruda bulunan öğretmenleri ifade ettiği hususlarına yer verilmiş, 5. maddesinde; atanmak isteyen adaylarda aranacak genel koşullar sıralandıktan sonra. 6. maddesinde; öğretimi yabancı dille yapılan derslerin öğretmenliğine atanacaklar için burada sayılan şartlardan en az birini taşıyor olmalarının özel koşul olarak aranacağı ifade edilmiş, aynı Yönetmeliğin 18.maddesinde ise, kapsama dâhil okulların öğretmenliğine atananlardan; daha sonra çeşitli nedenlere bağlı olarak 3 yıl ve daha az süreyle öğretmenlik mesleğinden ayrı kalanlar ile kapsam dışındaki okullarda 5 yıl ve daha az süreyle görev yapanların, kapsama dâhil okullara atanmak istemeleri halinde, bu Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyor olmaları koşuluyla, aynı türdeki okullara yeniden atanabilecekleri kurala bağlanmıştır.

Anadolu statüsündeki liselerin öğretmenleri; anılan Yönetmelik hükümleri gereği seçme yöntemi ile atandıklarından, bu okulların müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı görevlerine atanacak adaylarda, bu kurumlarda görevli olmak veya daha önce bu kurumlarda görev yapmış olmak koşulunun aranması gerekmekte olup, her ne kadar; 11.01.2004 günlü, 25343 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ve dava konusu işlem tarihinde yürürlükte bulunan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde bu yönde açık bir hükme yer verilmemiş ise de, Anadolu Liselerinin öğrencilere bir yabancı dil öğretmek, yurt içinde ve yurtdışında yabancı dilden faydalanarak bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilmek, öğrencilerin ilgi, yetenek ve başarılarına göre yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını sağlamak amacıyla kurulmuş okullar olmaları nedeniyle bu okullarda görev yapacak öğretmen ve yöneticilerin de 657 sayılı Yasada öngörülen kariyer ve liyakat ilkelerine uygun kişiler arasından seçilmesi gerektiği tartışmasızdır. Buna göre; Anadolu liseleri öğretmenlerinin seçiminde farklı koşullar aranmasından dolayı Anadolu statülü kurum yöneticiliğine atanacak adayların da Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yer alan koşullar yanında, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına ilişkin Yönetmeliğin ilgili hükümlerinde belirtilen şartları taşıyıp taşımadığının birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.

Dosyanın incelenmesinden, ???? İli ???? ilçesi ???Lisesi'nde ??? Öğretmeni unvanıyla çalışan ve daha önce sekiz yıl sekiz ay on beş gün öğretmenlikte geçen hizmet süresi mevcut olan davacının; ??. Valiliği'nce, ?Münhal durumdaki müdür yardımcılıklarına atama yapılacağının ilân edilmesinin ardından Müdür Yardımcısı olarak atanmak için 25.11.2005 tarihli yöneticilik istek formuyla müracaat ettiği, formda yer alan atanmak istediği eğitim kurumu kısmına sırasıyla ??.. İlçesi Anadolu Lisesi, aynı İlçe ????? ilköğretim Okulu ve yine aynı ilçe ???.. İlköğretim Okulu'nu yazdığı, bu okullardan ikinci sıradaki tercihi ??? İlköğretim Okulu'na 08,02.2006 günlü işlemle atandığı, atanmasından sonra 20.02.2006 tarihli dilekçesiyle; "Birinci tercihi olan ??.. Anadolu Lisesi'ne atanması gerekirken bu okuldaki müdür yardımcılığı kadrosunun boş bırakıldığını" belirterek "adı geçen Okul'a atamasının yapılması, yapılmaması hâlinde sebebinin tarafına yazılı şekilde bildirilmesi? yönünde başvuruda bulunduğu, bu talebinin ise ?Müdür Yardımcılığı kadrolarına atanmak isteğiyle vermiş olduğu dilekçesinin incelendiği ve tercihleri doğrultusunda Valilikçe atamasının gerçekleştirildiği? ifade edilerek dava konusu işlemle reddedildiği anlaşılmıştır.

Bu durumda, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına ilişkin Yönetmeliğin 2. maddesinde bahsi geçen kapsama dâhil okullarda görev yapmadığı dosyaya ibraz edilmiş hizmet cetvelinden anlaşılan davacının; işlem tarihinde yürürlükte bulunan Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yer verilen şartların yanında Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına ilişkin Yönetmeliğin 5. maddesinde belirtilen genel koşulları ve 6. maddesinde belirtilen özel koşullardan birini taşıyıp taşımadığının araştırılması ve bu doğrultuda bir değerlendirmeye tâbi tutulması gerekirken, söz konusu isteğinin değerlendirilmeyerek herhangi bir gerekçe gösterilmeden karşılanmaması yönünde tesis edilen işlemde kamu yararı ve hizmet gereklerine uyarlık, davacının Anadolu statülü okula yönetici olarak atanmak için gerekli şartları haiz olup olmadığına bakılmaksızın işlemi iptal eden idare Mahkemesi kararında da hukuksal isabet bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, davalı idarelerden ??? Valiliği'nin temyiz isteminin kabulüyle Adana 2. idare Mahkemesi'nin 16.11.2006 günlü, E:2006/1380, K:2006/3899 sayılı kararının 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinin 1/b. fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Kanunla değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkeme'ye gönderilmesine, 26.11.2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan Kamuran ERBUĞA

Üye Murat CEBECİ

Üye Ayfer ÖZDEMİR

Üye Kırdar ÖZSOYLU

Üye Nurben ÖMERBAŞ

Yukarıdaki Danıştay kararına yerel idari mahkemede uyarak davacının Anadolu statülü okula yönetici olarak atanmasını iptal etmiştir.

Fakat davacının Anadolu statülü okula atanmak için başvuru yapan tek kişi olduğu ve yönetici atama sınavını kazandığı yok sayılmıştır.

Bundan sonra yapılacak atamalara açılacak davalarda bu dava örnek olacağından atamalar iptal edilebilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber