Mobil doktorlar...

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2009 20:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Tabip Odası Başkanı Mete: Doktorlar mobil oldu 3 ayda bir yer değiştiriyorlar

Ömer Sarı

ADANA- Adana Tabip Odası Başkanı Rıza Mete, doktorların mobil hale geldiğini belirterek 3 ayda bir yer değiştirdiğini savundu.

Özel Acıbadem Hastanesi'nin düzenlediği 'Tam gün yasa tasarısı ve özel sağlık kurumlarına etkisi' konulu panelde konuşan Dr. Rıza Mete, "Doktor arkadaşlarımız 3 ayda bir yer değiştiriyor. Özel hastanenin birinden çıkıp birine giriyorlar. Benim arkadaşlarım o kadar mobil oldu. İl dışından geliyor il dışına gidiyorlar. Yaşları 25- 35 arası olanlar mobil olabilir. Ancak yaşı 40'ın üzerinde olan doktorların üniversite okutacakları çocukları var. Ver eşyayı Adıyaman'a, oradan yükle Van'a, oradan da yükle Tatvan'a. Bu kadar ağır eğitim yaptırdığınız, üniversitelere eleyerek aldığınız meslek grubu bunu hak ediyor mu." sorusunu yöneltti.

'Tam Gün Yasa Tasarısı'nın tehlikeli olduğunu ancak daha tehlikeli olanın 'Kamu Hastaneleri Birlikleri Yasası' olduğuna dikkat çeken Rıza Mete, "Asıl tehlike orda. 870'e yakın hastane var. İlk etapta 400 hastaneyi, 40 birliğe paylaştıracaklar. Her hastanede 7 kişilik mütevelli heyeti olacak. Bunların içinde sadece bir doktor olacak. Diğerleri valilikten 2, özel idareden 2 kişi olacak. Bunların hepsi muhasebeci. Parasını bilen kar ve zarar işini iyi yapanlar olacak. Sadece işi bilen bir doktor olacak. Kritik olan konu ise 657 'yi kaldırmak. Bu geleceğimizi karatmaktır. İş güvencesi olmayacak. Ücret güvencesi olmayacak." dedi.

Özel Acıbadem Hastanesi Direktörü Hüseyin Çelik ise Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yasanın çıkmasında kararlı olduğuna dikkat çekti.

Tam gün yasasını anlatan Çelik, "Tam günden kastımız bir hekimin tek bir işverene bağlı çalışmasından bahsediyorsak tam tersine Sağlık Bakanlığı'na bağlı çalışan hekimin, üniversitede ve askeri hastanelerde çalışmasına bu yasayla izin veriliyor. Üniversitedeki öğretim üyelerinin de, üniversite dışındaki hastanelerde ve askeri hastanelerde çalışması sağlanıyor. Bu yasada kategorizasyon yapılıyor. Kamu kurumlarında çalışanlar kendi aralarında sayılarına bakmaksızın, saat bazında, vaka bazında iş üretimine fırsat veriyor. Tek bir işverene bağlı kurumda çalışmaktan bahsetmiyor yasa. Sadece kamu ile özel mülkiyete sahip kurumların geçişkenliği ortadan kaldırıyor. Ayrı bir kategori ekliyor. O da SGK ile anlaşmalı özeller. O da yarı özeller. Kamunun kurumlarına sıkı sıkıya bağlı, hizmet sunan sektör." diye konuştu.

Sağlık İl Müdürü Aytekin Kemik ise tam gün yasasını yasalaşması konusunda 2 yıldır bir çalışma yapıldığını hatırlattı.

Aksaklıkların minimuma indiğine dikkat çeken Kemik, "Yasaların uygulanması ve yürürlüğe konması için yasa meclise sevk edildi. Bizim için artıları da eksileri de olabilir. Her şeyi tartışacağız. Çok belirgin noktalarda dahi fikir ayrılıklarımız oluyor." şeklinde konuştu.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Figen Doran ise asistan kadroları köreldiği için Eylül dönemi TUS sınavında Tıp Fakülteleri'nin tercih edilmediğini belirtti.

Doran, "İlk 10 tercihte tıp fakültelerini seçen yok. Bu yasayla geleceğin bilim adamları kaybediliyor. SGK üst yönetiminde üniversite hastaneleri temsil edilmeli. Tam gün yasasını destekliyoruz ancak bu şekilde değil. Öğretim üyesinin emeğinin hakkını verecek şekilde yasalaşmasını destekliyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber