Askeri mahkemeler kışla dışına taşınıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 02 Temmuz 2009 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Süleyman DEMİRKAN

Genelkurmay'ın da görüşünü alan Milli Savunma Bakanlığı askeri mahkemelerin kışlaya yakın veya kışla sınırları kenarında bir binaya taşınması için olumlu görüş bildirdi.

Adalet Bakanlığı'nın AİHM ve AB normları uyarınca istediği görüş üzerine MSB Müsteşarı Korgeneral Ahmet Turmuş'un ilettiği yanıtta, mahkemelerin bağımsız giriş-çıkışları olacağı da vurgulandı.

ASKERİ Mahkemeler, kışlaların dışına ya da kenarına taşınıyor. Mahkemelerin, kışlalardan bağımsız giriş çıkışı olacak. Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Strateji Taslağı çerçevesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ve AB normları uyarınca konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) görüş istedi. MSB, Genelkurmay'ın da görüşünü alarak, askeri mahkemelerin kışlaya yakın veya kışla sınırları kenarında uygun binalara taşınabileceği yönünde olumlu görüş bildirdi.

Amaç rahat girip çıkmayı sağlamak

MSB Müsteşarı Korgeneral Ahmet Turmuş, "askeri mahkeme binalarının askeri yasak bölge dışına çıkarılması" konusunda, Genelkurmay Başkanlığı ve MSB'nin ortak görüşünü 19 Mart'ta resmi bir yazıyla Adalet Bakanlığı'na şöyle bildirdi:

"Yargı Reformu Strateji Taslağı'nda, adil yargılanma ve savunma hakkının tam olarak sağlanması açısından, askeri mahkeme binalarının askeri hizmet alanları dışına çıkarılması suretiyle ilgililerin rahatlıkla girebilecekleri ve duruşmaları takip edebilecekleri fiziksel mekanların düzenlenmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınmasının hedeflendiği belirtiliyor. MSB tarafından belirlenecek bir plan dahilinde, askeri mahkemelerin MSB'nin tasarrufunda bulunan kışlalara yakın binalara taşınması ya da kışla sınırları kenarında bağımsız giriş-çıkışı olan bölgelerde standart tip askeri mahkeme binaları yapılmak suretiyle fiziksel mekanların oluşturulmasının mümkün olacağı değerlendiriliyor."

Yazıda, askeri mahkemelerde hukukçu olmayan subayların bulunması konusunda da şöyle denildi:

Subay üye adil yargıyı ihlal etmez

"Subay üyenin askeri mahkemede bulunuş amacı, askeri ortamı daha iyi bilmeleri nedeniyle dava konusu olayların anlaşılmasında mahkeme heyetine yol göstermelerini sağlamaktır. AİHM'nin emsal olabilecek 25 Mayıs 2000 tarihli Yavuz kararında, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) bağımsızlığı ve tarafsızlığı değerlendirilirken, subay üyelerin heyette yer almasının adil yargılanma ilkesini ihlal etmediğini belirtiyor. Bu karar doğrultusunda askeri mahkemelerin kuruluşunun subay üyeler açısından gözden geçirilerek, subay üyelerin belirlenen bir görev süresi ile sürekli olarak görevlendirilmesi ve buna göre sicil bağlantısının tesisi dahil olmak üzere bazı teminatlar ile donatılarak görev yapmalarının mümkün olduğu değerlendiriliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber