Öğrenciler için resimli ?Nutuk'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2009 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim için sadeleştirilmiş bir Türkçeyle ve resimler eşliğinde, liseler için de ?daha kolay' bir Nutuk hazırlanacak

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Atatürk'ün ?Nutuk?unu, ilköğretim öğrencileri için sadeleştirilmiş bir Türkçeyle ve resimler eşliğinde anlatan bir kitap hazırlayacak. Merkez Başkanı Prof. Dr. Cezmi Eraslan, liseler için de o dönemde yayımlanmış fotoğraflar ve karikatürleri kullanarak, Nutuk'un daha rahat ve kolay ayrı bir versiyonunu hazırlayacaklarını belirtti.

1927'de Atatürk'ün sağlığında Osmanlıca olarak basılan Nutuk'un bugünkü harflere aktarımını tamamladıklarını ve dilini titiz bir çalışmayla sadeleştireceklerini belirten Eraslan şunları söyledi:

?Bu düzenlemelerden sonra 'Nutuk', tamamen kuruma mal edilecek. Yani üzerinde herhangi bir kişi tarafından bir hak iddia edilemeyecek. Bundan sonraki aşamada ilk adım, Atatürk'ün doğumundan Cumhuriyet'e kadar olan kısmı, ilköğretim öğrencilerine yönelik olarak resimli, az içerikli, sade bir içerikle vermek olacak.

Üniversiteliler anlamıyor

Çocuklara yönelik ve belgeleri çıkararak bir 'Nutuk' hazırlama, ayrıca lise öğrencileri için yine belgeleri mümkün olduğunca çıkararak ya da belge içeriğini kısaca özetleyerek daha rahat ve kolay bir 'Nutuk' oluşturma çabası içindeyiz.

1927'de Atatürk'ün yaptığı bir konuşmayı, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran ve bu Cumhuriyet'i gençlere emanet eden aziz Gazi'nin bugün söylediklerini orijinalinden üniversite öğrencileri bile anlayamıyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber