Sabit telefonda kod numaraları değişmiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2009 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türk Telekom'un 18 milyon dolayındaki mevcut sabit telefon abonesinin şehirlerarası arama kod numarasının değişmeyeceğini açıkladı.

Medyada yer alan 'sabit hatlı telefonlar için yeni kodlar belirlendi' haberleri üzerine açıklama yapan Acarer, düzenlemenin, sabit telefon hizmeti verecek Türk Telekom dışındaki alternatif operatörlere tahsis edilecek yeni numara blokları ile şehirlerarası alan kodlarıyla ilgili de düzenlemeyi kapsadığını dile getirdi. Acarer, "Bu şirketler abonelerine bugünkü şehiriçi kodların bir fazlası tahsis edilecek. Örneğin Ankara'nın şehirlerarası arama kodu 0312. Türk Telekom dışındaki bir operatör, yeni bir aboneye numara tahsisi yaptı. Abonenin, Ankara'da şehirlerarası arama kodu '0313' ile başlayacak ve 7 haneli numarayla devam edecek." dedi.


Sabah Gazetesinden Ali Akkuş'un yalanlanan haberi için tıklayınız.


Sabit telefonlarda da GSM'de olduğu gibi numara taşıyabilmenin önü açıldı

ALO'ya yeni alan kodları

Sabit telefonda şehirler arası aramalardan önce kullanılan alan kodları değişecek. Bunun için BTK mevcut kodlara her ilin koduna +1 rakamı ekleyerek 82 kod oluşturdu.

Şehir içi telefon görüşmelerinin resmi olarak rekabete açılmasından (10 Mayıs 2009) yaklaşık 2 ay sonra, özel telekom operatörlerinin sabırsızlıkla beklediği numaralandırma işlemleri için adım atıldı. Şehir içinde numara taşıma uygulamasını başlatacak olan yönetmeliklerin yayımlanmasının ardından numaralandırma işlemleri için de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından düzenlemeler yapıldı. Telekomedya'nın haberine göre yeni abone kaydı yapacak olan Türk Telekom dışındaki alternatif işletmeciler, abonelerine o ilin alan kodunun +1 fazlası olan alan kodu ile üretilmiş numara blokları verecek. Örneğin Ankara'da TT dışında bir operatörden hizmet almak isteyen abonenin numarası 312 ile değil 313 ile başlayacak.

Daha önce şehirler arası aramalarda alternatif şirketleri kullanarak 10XY numaraları ile arama yapan aboneler, artık bu numaraları çevirmek zorunda kalmadan alan kodu ile normal arama yapacak. İşletmeciler abonelerinden farklı işletmenin abonelerine yapılan aramaları, GSM'de olduğu gibi direkt sağlamakla yükümlü olacak.

Söz konusu uygulama numara taşınabilirliği uygulaması için getirildi. Ancak yaklaşık 15 milyonluk nüfusa sahip İstanbul ili için numaraların tükenmesi sorunu da ortaya çıktı. Türk Telekom yetkilileri ile yaptıkları bir görüşmede İstanbul'da 212 ve 216 alan kodlarıyla üretilen numara bloklarının tükenmeye yaklaştığının gündeme geldiğini söyleyen BTK Başkanı Tayfun Acarer, ?TT yetkilileri bize bu durumdan söz ettiler. Ancak resmi bir başvuru olmadı. Numaraları tükenirse 213 ve 217 bloklarından onlara da sağlanacaktır? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber