Veriler uyuşmadı, çocuklar okulsuz kaldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2009 10:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İzmir'de, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileriyle e-okul verileri uyuşmayan 108 çocuk, okul kaydını adres bilgisine göre otomatik olarak yapan e-kayıt uygulaması kapsamında herhangi bir okula yerleştirilemedi.

Velilerin internetten form doldurma, okula başvurma, ön kayıt yaptırma, kayıt parası yatırma gibi herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmadan, kayıtları adres ve TC kimlik bilgileri doğrultusunda otomatik olarak yapılmasını sağlayan ve ilk kez bu yıl uygulanan İlköğretim Okulları E-Kayıt Uygulaması'nda çeşitli sorunlar yaşandığı ileri sürüldü.

Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Sami Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayıt sisteminin genel itibariyle doğru yönlerinin bulunduğunu, ancak çeşitli sıkıntılara da neden olduğunu iddia etti. Merkez okullarda yoğunluğun azaltılması bakımından uygulamanın doğruluğuna dikkati çeken Özdemir, ''Ancak çeşitli problemler var. Mesela veliler adres değişikliği yaptığında gerekli tüm kurumlara kayıt naklini götürmesi gerekiyor. Birçok veli götürmüyor. Doğal olarak adresi eski evinde görünüyor, çocuğu da doğal olarak eski mahallesindeki okula yerleştiriliyor'' diye konuştu.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmasına rağmen bazı çocukların kayıt işlemlerinin yapılmadığını öne süren Özdemir, şöyle devam etti:

''İzmir'de sistemin hiç bir okula yerleştirmediği öğrenciler var. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde kayıtlılar. Ancak sistem onları herhangi bir okula kayıt etmemiş. Bizim bildiğimiz 15-20 çocuk var böyle. Bu sayı da duyarlı ailelerin, 'Çocuğumun kayıt işlemleri ne oldu' diye şimdiden soran ailelerin sayısı. Sayının eylül ayına yakın artmasından endişe ediyoruz. Elbette bu çocukların okul açılmadan önce kayıt işlemleri yanlışlık giderilerek çözümlenecektir ama bu sürede aileler stres altında.''

-''GÖNÜLLÜ VARİS VELİLERLE... ''-

Çocuğunu iyi bir okula adresi tutmadığı için yerleştiremeyen velilerin, kayıt işlemlerini adres bilgilerine göre yapan sistemi çeşitli şekillerde aştığını da belirten Özdemir, şunları anlattı:

''Aile çocuğunu iyi bir okula yerleştirmek için, istediği okulun bölgesinde oturan tanıdık bir aile buluyor. O tanıdık aile çocuğun eğitim sorumluluğunu üstlenerek, kendi adresinde gösteriyor. Böylece gönüllü varis velilerle çocuklarını istedikleri okula yerleştiriyorlar. Bu uygulamanın samimi olduğunu düşünmüyorum. Okulların çocukları, velileri iyi takip etmesi lazım.''

-İKAMETGAHLARIYLA KAYIT OLABİLECEKLER-

İzmir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Çakal ise bazı çocukların şu an herhangi bir okula kaydı yapılamadığını belirterek, bunun nedeninin TÜİK verileriyle e-okul verileri arasındaki uyuşmazlık olduğunu kaydetti.

Kentte, TÜİK verilerine göre 2003 doğumlu, ilköğretim çağına gelmiş yaklaşık 43 bin çocuğun bulunduğunu ifade eden Çakal, bunlardan 108'inin adres bilgisinin ya yanlış ya da eksik olması nedeniyle sistem tarafından bir okula yerleştirilemediğini söyledi. Çakal şöyle devam etti:

''Bu durumdaki çocukların velileri, istedikleri zaman evlerine en yakın okula, ikametgahlarını beyan ederek, TC Kimlik Numarasıyla kayıt yaptırabilir. Bu yıl 1 milyon 283 bin çocuğun ilköğretim okuluna başlayacağı Türkiye'de aynı durumda 31 bin civarında çocuk var. Bakanlığımız çocukların ve ailelerin mağdur olmaması için böyle çocukların ikametgah bilgisiyle kayıt olabileceğini bildirdi.''

-''ESKİ ADRESİNE GÖRE YERLEŞTİRİLDİLER''-

Çakal, 20 Mayıs 2009 tarihinden sonra adres değişikliği olanların da eski adreslerine göre yerleştirildiğini kaydetti.

Bakanlığın kayıt işlemlerinde adres bilgisi olarak 20 Mayıs tarihini baz aldığını anlatan Çakal ''Adres değişikliği olan çocuklar da yeni adreslerine en uygun okula ikametgahlarıyla kayıt olabilecekler. Adres değişikliği yapan az öğrenci var. Bu nedenle okulların kontenjanın aşılması da söz konusu değil. Şu an kontenjanı aşan okulumuz yok''dedi.

Çakal ''çocukların, vesayet yoluyla istenilen okula gönderilebildiği'' iddialarına ilişkin de ''Vesayeti mahkeme kararıyla belgelemeleri gerek. Bu belge olmadan kayıt işlemi olmaz. İkametgahları olmalı'' diye konuştu.

Hiçbir okula yerleştirilmeyen öğrenci sayısının iddia edildiği gibi eylül ayında artmasının da söz konusu olamayacağını kaydeden Çakal velilerin takip etmesine gerek olmadığını, bu durumdaki çocukların Milli Eğitimin takipleriyle ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber