Acil müdahale böyle yapılır

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Temmuz 2009 10:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nurettin KURT

Olaylara anında müdahale edebilmek için teknoloji ile insan gücü birleştirilmesiyle oluşturulan Madrid Acil Müdahale Merkezi'ne özel izinle girerek incelemelerde bulunduk.

Burada olaylara müdahalede zaman kaybının ve aksamaların önüne geçmek için polis, itfaiye, ambulans ve trafik, merkezin çatısında birleştirilmiş.

DÜNYA'da uygulamasına geçilen dört kentten biri olan Madrid Acil Müdahale Merkezi ilk bakışta film efektlerinin yapıldığı bir stüdyoyu andırıyor. Büyük bir salonda yüzlerce bilgisayar monitörü ile çalışanları... Bu görevlilerin önünde farklı bölümlerden oluşan duvar büyüklüğünde dev bir TV ekranı... Ekranın bir bölümüne, kent merkezinde bulunan 250 ayrı kameradan alınan görüntüler aktarılıyor. Madrid'de özel hayata ayrı bir önem veriliyor. Merkezi gezdiren görevli, ?Londra'da 8 bin kamera bulunuyor. Bizde kamera yerleştirmek çok katı kurallara bağlı. Belediye meclis komisyonundan izin alınınca kamera yerleştirebiliyoruz? diyor.

Meydana gelebilecek veya gelen acil durumlarda hem zaman kaybını önlemek, hem de olaylara anında müdahale edebilmek için geliştirilmiş son teknoloji sistemlerle donatılmış.

İnsan takibi yapılıyor

Örneğin park yerinde duran bir otomobil şüphe uyandırırsa kameralardan görüntü büyütülerek plakasına kadar okunabiliyor. Trafik birkaç dakikada aracın dosyasına girip sahibini buluyor. Aracı çalan kişi, bir yere park edip kaçmaya çalışırsa kameralar eş zamanlı olarak kaçan kişiyi görüntüleyebiliyor ve bu görüntüler üç boyutlu olarak merkezdeki dev ekrana aktarılıyor. Kaçan kişinin yerini mobil kamerasından gören polise, yakalamak kalıyor. Polis, itfaiye, ambulans ve trafikin bir çatı altında toplanılması olaylara müdahalede çok başarılı olmuş. Bir patlama olduğunda, polis, itfaiye, ambulans aynı anda yola çıkıyor. Trafik bu ekiplerin geçeceği güzergâhı belirleyip yolları kapatıyor ve ekipleri yönlendiriyor. Böylece çok kısa bir süre içinde polis, ambulans ve itfaiye olay yerine ulaşıyor.

Canlı yayın aracı gibi

Merkezin en üst kısmında bulunan bir kriz merkezi ise her an kullanılmaya hazır. Büyük olaylarda Belediye Başkanı ve polis müdürleri bu merkezde toplanıyor. Olay yerinden gelen görüntüleri izleyen yöneticiler aynı zamanda merkezden yönetimi sağlıyor. Tüm bunların yanı sıra bir de seyyar merkez aracı oluşturulmuş. Canlı yayın aracını andıran bu araç, acil durumlarda olay yerine giderek merkeze görüntü ve bilgi aktarıyor.

Bizde akıllı kameralar yok

*Türkiye'de durum biraz karışık. Acil bir olay meydana geldiğinde genelde vatandaşlar 155 polis imdatı arayıp ihbarda bulunuyor.

*Sahte ihbarlarla baş edemeyen haber merkezindeki polis, merkeze düşen telefon numarasından ihbarcıyı arayıp olayın doğru olup olmadığını kontrol ediyor.

*İhbar doğru ise haber merkezi önce en yakın mahalli karakol ekibini olay yerine yönlendiriyor.

*Olay yerine ilk giden ekip durumu inceliyor ve karakoldaki amirine rapor veriyor.

*Amir bir üst amirine ve haber merkezine olayı rapor ediyor.

*Meydana gelen olayın boyutuna göre haber merkezi ambulans, itfaiye ve ihtiyaç varsa takviye polisi olay mahaline yönlendiriyor, belediye ile irtibata geçiyor.

*Türkiye'de sadece İstanbul'da kurulan MOBESE merkezi yönlendirmeyi yapıyor. MOBESE merkezi şehirdeki kameraları kullanarak yönlendirme yapabiliyor.

*Ancak Madrid Merkezi'ndeki gibi akıllı kamera sistemi bulunmuyor. Akıllı kamera sistemi sadece polis helikopterlerinde bulunuyor.

*MOBESE merkezi olay yerine gidecek ambulans veya itfaiye için gerekirse motorlu polislerden faydalanıyor. Acil durumlarda en yakın motorize ekip merkez tarafından eskortluk yapması için ambulans ve itfaiye ye güzergâhı açması için tahsis ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber