Teç-Sen: Parasız Yatılık ve Bursluluk Sınavı anayasaya aykırı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2009 15:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN), İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Bursluluk Sınavı'nın anayasaya aykırı olduğunu açıkladı. Sınav yönetmeliğinde kontenjan adıyla bazı zümre ve sınıflara ayrıcalık tanındığı ileri sürüldü.

TEÇ-SEN'den yapılan yazılı açıklamada, İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Bursluluk Sınavı'nın yapıldığı hatırlatarak, sınavın amaç, dayanak ve şekli Türkiye'nin gelişmişlik düzeyi dikkate alındığında sosyal devlet ilkesine uygun olmasına rağmen muhteviyatı itibariyle anayasada yer alan "Kanun Önünde Eşitlik" ve "Eğitimde Fırsat Eşitliği" ilkelerine aykırı içerikler barındırdığı belirtildi.

Anayasanın "Kanun Önünde Eşitlik " başlığını taşıyan 10. maddesinde; "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit" denildiği belirtilerek, 42.maddesinde de eğitimde fırsat eşitliğine dikkat çekildiği kaydedildi.

Devletin maddî imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapabileceğine işaret edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Anayasamızda yer alan bu hükümlerin aksine, Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavında "Kontenjan" adıyla bazı zümre ve sınıfta yer alan kişiler bir tarafa o zümre ve sınıfında yer alan kişilerin çocuklarına imtiyaz tanınmıştır."

Açıklamada, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamına giren öğrencilere kontenjanın yüzde 10'u, ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ilköğretim okulu bulunmayan öğrencilere yüzde 5'i, çalışan, emekli olan veya vefat eden öğretmen çocuklarına yüzde 15'i ve diğer öğrencilere ise yüzde 70'inin ayrıldığı belirtildi.

Açıklamada, kontenjanın yüzde 15'lik bir kısmının öğretmen çocuklarına ayrılmasının hiç bir kanuni dayanağı olmadığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber