Başkomutan'ın eşi askerî tesise girmesin diye protokol değiştirmişler

Haber Giriş : 01 Ağustos 2009 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay, Abdullah Gül'ün Köşk'e çıkmasından sonra protokol kuralları açısından büyük bir kafa karışıklığı yaşamış. Eşinin başörtüsünden dolayı 'Başkomutan' Gül'ün askerî tesislere girişi engellenmiş. Başörtüsünün askerî sınırlardan girmemesi için ilginç tedbirler alınırken Hayrünnisa Gül'ün, yol üstündeki askeri tesislerde mola vermesine bile izin verilmemiş.

Taraf gazetesinin haberine göre, Cumhurbaşkanı'nın eşi Hayrünnisa Hanım'ın yolunun düşmesi ihtimali bulunan her askerî noktayla ilgili bir değişikliğe gidilmiş. Örneğin 14 Ekim 2007 tarihli belgede, Abdullah Gül'ün eşiyle birlikte askerî hastaneyi ziyaret etme talebi olması halinde, buna "çağdaş kıyafetli olmayan giremez" denilip olumsuz cevap verilmesi isteniyor. Yine Gül'ün eşiyle birlikte yolu üzerindeki askerî tesislere mola için uğrayabileceği belirtilen emirde şu uyarı yapılıyor: "Bu durumda Gül'ün askerî yaveri, alternatif yer önersin."

Yeni protokol kurallarının yer aldığı raporda, herhangi bir askerî hastane ve rehabilitasyon merkezindeki gazi, hasta veya bir yakınını ziyaret talebinde bulunduğunda şunların yapılması isteniyor: "Çağdaş kıyafetli olmayanların girişine izin verilmemesi, bir yakınını ziyaret edecekleri zaman türban konusunun kendilerine hatırlatılması, kabulün çok zorunlu olduğu durumlarda en alt seviyedeki protokol görevlisi ile refakat edilmesi."

Raporda en geniş bölüm, Köşk ve valiliklerde düzenlenen 29 Ekim resepsiyonuna ayrılmış. Eşli ve eşsiz davet olmak üzere iki bölüme ayrılan raporda, eşli davetlerde askerî personele dört hareket tarzı emrediliyor. Bunların ilki, "Resepsiyona garnizon komutanı dışında hiçbir seviyede katılım olmaması ve garnizon komutanının eşsiz (Bu kelimenin altı raporda çizilmiş) olarak kısa bir süre için katılıp ayrılması." Hemen yanına da 'Bu hareket tarzının uygun gerekçelerle halka izah edilmesi' gerektiği notu düşülmüş. Rapordaki ikinci hareket tarzı ise, "Sadece Genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları ve orgenerallerin eşli (Bu kelimenin altı da raporda çizilmiş) olarak çok kısa bir süre için katılmaları ve tebriği müteakip ayrılmaları." Üçüncü hareket tarzı da "Cumhuriyet'e sahip çıkıldığının göstergesi olarak, davetli bütün askerî personelin eşli (altı çizili) olarak geniş katılımın sağlanması ve personelin kısa süre sonra topluca resepsiyondan ayrılması." Bu üç hareket tarzı için rapora bir de not düşülmüş: "Yukarıdakilerin hepsinde el sıkma sıkıntısı yaşanır." Raporun en ilginç bölümü ise dördüncü maddede belirtilen hareket tarzı. "Hiçbir seviyede katılımın olmaması" maddesinin hemen yanında parantez içerisinde "Karargâh teklifidir" uyarısı yer alıyor.

TARAF

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber