Bayramla birleşen ?okula dönüş' veliyi zorlayacak

Kaynak : Milli Gazete
Haber Giriş : 30 Ağustos 2009 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESENGÜL METİN-BESTE ÖNKOL

Bir öğrenci için yapılacak masraf 150-400 lira arasında değişiyor. Okul alışverişinden önce ramazan ve bayram için çarşıya çıkmış olan velileri semt pazarları kurtaracak

Okulların açılmasına bir aydan az bir süre kala okul alışverişleri başladı. Ramazan alışverişine bir de okul alışverişini ekleyen veliler, bu dönemi en az maliyetle atlatmaya çalışırken, okula yeni başlayan bir çocuğun sadece giysi masrafları 100 ile 300 lira arasında değişiyor. Buna kırtasiye, ulaşım ve yemek giderleri gibi zorunlu ihtiyaçlar da eklendiğinde okula yeni başlayan bir öğrenci için yapılacak masraf 150 liradan başlayıp 400 lirayı aşabiliyor. Bu yıl okul masrafları velileri epey zorlayacağa benziyor.

Okul hazırlıklarını son dakikaya bırakmak istemeyen veliler alışverişe şimdiden başlarken mağaza sahipleri ise bu yıl ürün fiyatlarında önemli bir artış yaşanmadığını söylüyor. Asıl hareketliliğin bayram alışverişi döneminde yaşanacağını belirten mağaza sahipleri velilere kolaylık sağlamak amacıyla okul kıyafetleri ve kırtasiye gereçlerinde taksitlendirme gibi pek çok kampanya sunuyor.

Okul çantaları üreten Hakan Çanta'nın Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Hacısoyu, ?Yeni ürünlerimiz vitrinlere çıktı, krizin okul alışverişini pek etkileyeceğini sanmıyorum. Çünkü insanlar her yerden kısabilirler ama çocuklarının ihtiyaçlarından kısmazlar, hele okul için gerekliyse. Okul çantası fiyatları dövizdeki artışa paralel olarak bu yıl yüzde 5-10 oranında arttı? dedi.

Pazarda yarı fiyatına

İstanbul'da bir ilköğretim öğrencisinin giyim ve kırtasiye masrafları 400 liraya kadar çıkıyor. Liseye başlayacak bir öğrencinin masrafı ise 700 lirayı bulabiliyor.

Alışverişte Tahtakale ve semt pazarlarını tercih edenler bu tutarların yarısına okul alışverişlerini tamamlayabiliyor. Tahtakale'de önlük 10 liradan başlarken lise öğrencisinin okul kıyafeti 40-50 liraya alınabiliyor. Giyimde olduğu kadar kırtasiye ürünlerinde de düşük gelirlinin adresi olan Tahtakale'de 2 liraya bir düzine kurşun kalem, 50 kuruşa ise defter almak mümkün.

Tek maaşla çift alışveriş denklemi

Okul alışverişlerinde son yıllarda geniş ürün çeşidi ve uygun fiyatlar sunan marketler de rağbet görüyor. Okula dönüş ürünlerini market raflarında teşhire başladıklarını ifade eden Real Hipermarketleri Genel Müdürü Kubilay Özerkan, geniş ürün çeşidiyle öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını uygun fiyattan karşılamayı hedeflediklerini anlattı.

Geçen yıl ramazan başlangıcı ve okul açılışının beraber yaşanması nedeniyle tüketicilerin zorlandığını ifade eden Özerkan, bu yıl da Ramazan Bayramı ve okul açılışlarının çakışması nedeniyle tek maaşla çift alışverişin tüketicileri zorlayabileceğini ifade etti.

Birçok ailenin tatilde olması sebebiyle asıl canlılığın gelecek haftadan itibaren başlayacağını dile getiren Özerkan şöyle konuştu:

?Eylül başında özel okulların açılacak olması nedeniyle İstanbul'a dönüşler artar. Önümüzdeki haftadan itibaren satışlarda artış bekliyoruz. Genel anlamda geçen yıla oranla piyasada fiyatlar yükselmedi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber