Kadın kongresinde bayan bakan ile milletvekili tartıştı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2009 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, Türkiye'nin muafazakarlaşması üzerine tartıştı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından düzenlenen Uluslararası Multidisipliner Kadın Kongresi'ne katılan Kavaf ve Erbatur, konuşmalarının sonunda DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün isteği üzerine birer soru kabul etti.

DEÜ Atatürk İlke ve İnkılapları Bölümü Müdür Yardımcısı Türkan Başyiğit, Türkiye'nin cumhuriyet döneminde elde ettiği kazanımları tek tek kaybettiğini öne sürdü. Bu soru üzerine konuya açıklık getirmeye çalışan Bakan Kavaf, kaybedilmiş hiçbir hak olmadığını, aksine birçok kazanım elde edildiğini söyledi. Ardından Milletvekili Erbatur ise "Bu soruda benim de söylemek istediklerim var." diyerek konuşmaya başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, nüfusun artması için ailelerden üç çocuk istemesine tepki gösteren Gaye Erbatur, "Benim söylemek istediğim, toplumsal cinsiyet rollerini değiştirmek. Eşitlikçi bir modele gitmek. Mustafa Kemal Atatürk'ün başlattığı aydınlanmayı devam ettirebilmek. Maalesef 1950'den sonra bunu devam ettiremedik, aksine geriledik. Şimdi Sayın Bakanımız bana kızacak ama son yedi yıldır da çok muhafazakarlaştı Türkiye. Sayın Başbakanımızın üç çocuk söylemini doğru bulmuyorum, çünkü Türkiye Cumhuriyeti, 1994 yılında Uluslararası Kahire Nüfus ve Kalkınma Konferansı sonuç bildirgesine imza attı. Burada cinsel sağlık ve hakkın kişinin özgür iradesine bağlı olduğu belirtildi. Hükümetlerin kadına, 'Şunu yap, bunu yap, şu kadar doğur, bu kadar doğur' deme hakkı yok. Bu bizim yasalarımızda yok, uluslararası sözleşmelerle de bunu kimse kadına dikte edemez, etmemeli. Kadınların özgür olmasını istiyoruz. Kadın üzerinden siyaset yapılmamasını istiyoruz." dedi.

Bunun üzerine, kendisine söz hakkı doğduğunu ve konuşmak istediğini belirten Devlet Bakanı Kavaf ise şunları söyledi: "Siyasi tercihlerimiz farklı olabilir ama benzer şeylerin aynı kulvarda mücadelesini veriyoruz. Kadınlar üzerinden siyaset yapılmamasını istedi Sayın Vekilimiz. Maalesef, kadınların bireysel tercihlerinden dolayı ayrımcılığa tâbi tutmak suretiyle bunu erkekler yapıyor. Kadınlar da zemin hazırlıyor."

Türkiye'nin muhafazakarlaştığı iddiasını da cevaplandıran Bakan Selma Aliye Kavaf, "Türkiye, sosyalite açısından geriye gitmiş değil. İnsanların sosyal hayatlarına ve yaşama biçimlerine bakın; en uçtakilerin bile yapmak isteyip de yapamadığı bir şey var mı ? Muhafazakar tercihleri olanlar, son yıllarda eğitim imkanı bulabildiği için sosyal hayatın, iş ve siyasetin içinde yer almaya başladı. Önceden görünür değillerdi, şimdi görünür oldular. Yoksa sosyalite açısından hiçbir fark yok. Türkiyeyi değiştiren, dönüştüren ve kadınlar adına kazanım olarak elde edilen yasalar da o muhafazakar olarak tanımlanan iktidarlar döneminde çıkarılmıştır." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber