BEDK'dan ödüllerle ilgili önemli karar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Ekim 2009 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul İli Güngören İlçesi Kaymakamlık nezdinde yaptığım Bilgi Edinme başvurusunun reddedilmesi üzerine Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na yaptığım başvuruda kurul lehime karar vererek bilgi edinme talebimin karşılanmasını kararlaştırmıştır.
Bilgi Edinme Başvurusunda sorduğum sorular idarede var olan bilgi ve belge niteliğinde olduğu halde başvuruma ısrarla olumsuz cevap verilmiştir. 2008 yılında da ilçemizde dağıtılan 200'ün üzerindeki Takdir Belgeleri ile ilgili başvurum da reddedilmiş Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna yaptığım başvuruda çıkan lehime karar üzerine bilgiler tarafıma verilmişti.
Bu yıl Aylıkla ödül noktasında gelen yoğun şikayet ve eleştiriler neticesinde yaptığım başvurulara olumsuz cevap verilmesi üzerine yaptığım başvuruda ilgili mevzuatı da açıklayarak;

1- İlçenizde görev yapan öğretmen ve yöneticilerden son 6 yılda Güngören'de çalışıp Güngören İlçesinde bir kez bu ödülü aldığı halde bu yıl 2.kez teklif edilen personel sayısı kaçtır?
2- İlçenizde görev yapan öğretmen ve yöneticilerden son 6 yılda Güngören'de çalışıp Güngören İlçesinde 6 yıl içerisinde 2 kez bu ödülü aldığı halde bu yıl 3.kez teklif edilen personel sayısı kaçtır?
3- Son 6 yıl içerisinde 2 yıl üst üste bu ödülü personel var mıdır? Sayısı kaçtır?
4- Aynı kişilerin birkaç kez ödül almaları teklif edilen personelle ilgili 1994/42 no'lu genelge esasları gözetilmekte midir?
5- Aynı ilçeden birkaç kez ödül alan personelin ilk ödüllerinden farklı olarak gösterdikleri olağanüstü çalışmalar nelerdir?
6- Özellikle bu ödüle üst üste layık görülen (bu yıl teklif edilenler dahil) personelden yönetici konumunda olanlardan 15/05/2009 tarihi itibari ile;
a- Kaç tanesi Türk Eğitim Sen Sendikası üyesidir?
b- Kaç tanesi Eğitim Bir Sen Sendikası üyesidir?
c- Kaç tanesi Eğitim Sen Sendikası üyesidir?
d- Kaç tanesi Eğitim-İş Sendikası üyesidir?
e- Kaç tanesi hiçbir sendikaya üye değildir?

sorularını idareye yöneltmiş ve bilgi ile belge talebinde bulunmuştum.

Bu konuda idarenin bilgi vermemesi üzerine BEDK'ya yaptığım başvurunun değerlendirilmesi sonucunda sadece 4.sorunun mütalaa içerikli olduğu ve kanun kapsamı dışında olduğu gerekçesi ile red kararı, diğer bilgilere ulaşmam gerektiği kararı verilmiştir.

Bu durumda idarenin en kısa sürede bu bilgiler ulaşmama olanak vermesi gerekmektedir.

Konu ile ilgili olarak http://www.memurlar.net/haber/140854 linkinde ele aldığımız "Aylıkla Ödüllendirmelerle İlgili sorunlar" başlıklı yazıda bir kişinin birden çok bu ödülü almasının mümkün olduğunu fakat bunun için daha önce aldığı ödülün dışında bir kritere göre alması gerektiğini;

"Fakat Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan ve halen yürürlükte olan 1994/42 no'lu Genelge hükümlerine göre daha önceki yıllarda aylıkla ödüllendirilenlerin aynı nitelik ve özellikteki çalışmaları esas alınarak, yeniden aylıkla ödüllendirme teklifinde bulunulmaması gerekmektedir.
Örneğin daha önce ödül almayan bir okul yöneticisi o yıl yöneticilik görevi ile ilgili olarak yaptığı eşdeğer diğer personellere göre olağanüstü çalışmaları nedeniyle aylıkla ödüllendirilebilir fakat daha sonraki yıllarda aynı konuya dayalı olarak tekrar ödüllendirilmemelidir.
Bu personel diğer yıllarda örneğin bakanlık için çok olağanüstü bir görevde bulunmuşsa, icat gibi, üstün cesaret gerektiren bir davranış gibi, çok önemli komisyonlarda başarıyla görev yapmak gibi bir çalışması olmuşsa bu konulara dayalı olarak ödüllendirme yapılabilir."

cümleleri ile açıklamıştık.

Güngören ilçesinde bu ödülü son 4 yılda 3 kez aldığını MEB Personel Genel Müdürü sayın Necmettin YALÇIN'a bakanlıktaki yönetici atama konulu toplantıda dile getirdiğimi ve kendisinin böyle bir şey olamayacağını varsa derhal ilgileneceğini belirttiğini yazmıştım. Konu ile ilgili olarak en azından bana ulaşan bir gelişme olmadığını ayrıca belirtmek isterim.

Bu konuşmamız neticesinde Yönetici atama yönetmeliğinin 24/04/2008 yönetmeliğindeki gibi ödüllere endeksli olmaması gerektiğindeki ısrarımı diğer sendika temsilcileri ile beraber sürdürmüştüm. Buna bağlı olarak 13/08/2009 tarihli yönetmelikte puan verilecek ödül sayılarının 3'ten 1' indirildiği, ödüllere verilen puanlarda da düşüş olduğu gözlenmektedir.

Bu tür bilgilere ulaşmak isteyen diğer çalışanlar ya da vatandaşların bu kararı emsal göstererek idarelerden bu bilgileri istemeleri mümkündür.
Bu nedenle alınan bu karar önem arz etmektedir.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber