Kameralı karakolda psikologla rahatla

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Kasım 2009 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet, işkencenin önüne geçmek için yaptığı çalışmaları 'nezarethane raporu' ile açıkladı: Toplam 2 bin 855 karakol yenilendi. Karakollara dijital ses ve görüntü sistemi kuruldu, kadroya pedagog ve psikologlar alındı

Türkİye, Engin Çeber'in ölümüyle yeniden gündeme gelen gözaltında işkence ve kötü muamelenin önüne dijital teknolojiyle geçmeye çalışıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı, İnsan Hakları Başkanlığı ile Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler'in (BM) ilgili birimlerine gönderilmek üzere 'nezarethane raporu' hazırladı.

AVRUPA STANDARDI GELDİ

Raporda, Türkiye'nin pek çok kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde haksız bulunmasına neden olan ve insan hakları üzerine çalışan uluslararası örgütlerin hazırladığı raporlara giren nezarethanelerde değişiklikler yapıldığı belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü raporunda, nezarethane ve ifade alma odalarının insan hakları normlarına ve Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesi amacıyla, 2003 yılından bu yana çalışmalar yapıldığı anlatıldı. Geçtiğimiz altı yıl içinde il ve ilçe Emniyet müdürlüklerindeki toplam 2 bin 888 nezarethaneden 2 bin 855'inin iyileştirildiği belirtildi. Rapordaki bilgelere göre geriye, 'AB standardı gelmeyen' sadece 3 nezarethane kaldı.

Raporda gözaltında hak ihlallerinin önüne geçmek amacıyla nezarethanelerin dijital teknolojiyle donatıldığını anlattı. Bu amaçla 81 il Emniyet Müdürlüğü ile birçok ilçe Emniyet müdürlüğü ve Terörle Mücadele Şubeleri'ne digital ses ve görüntü kayıt sistemleri kurulduğu belirtildi. Bu teknolojiyle gözaltındakilerin intihar etme olasılığının da engellendiği vurgulandı.

RUH SAĞLIĞI KORUNACAK

Emniyet Genel Müdürlüğü raporunda, Türkiye'nin taraf olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi doğrultusunda çocuk şubeleri kurulduğunu belirtti. Genel Müdürlük gözaltına alınan çocukların yeniden suça karışmasını engellemek ve çocukları rehabilite etmek amacıyla kadrolu pedagog, psikolog ve psikiyatristlerin alındığını rapor etti.

JANDARMA'DA GÖZALTI DA İYİLEŞTİRİLDİ

Sadece Emniyet teşkilatı değil Jandarma Genel Komutanlığı'na ait nezarethanelerde de iyileştirmeler yapıldı. Komutanlık bünyesindeki 2 bin 221 nezarethaneden bin 880'i AB standartlarına göre yenilendi. Bu bilgiler İçişleri Bakanlığı'nın raporlarına yansıdı.

Ufuk TÜRKYILMAZ /ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber