?Deniz'de bozulan 33 yıllık teamül

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Kasım 2009 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AYDIN HASAN Ankara

Teamüllere göre donanma komutanları, kuvvet komutanı oluyor. Kuzey veya Güney Deniz Saha komutanları ise Donanma Komutanı. Bu, adı bazı iddialarla gündeme gelen Kora. Öğütçü'nün emekli olmasıyla bozuldu

İstanbul Poyrazköy'de bulunan mühimmat ve ?Kafes Eylem Planı? iddialarıyla ilgili olarak yürütülen soruşturma çerçevesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli 2 albay ve bir yarbayın tutuklanması, Yüksek Askeri Şûra'nın (YAŞ) ağustos toplantısında 33 yıl sonra uygulanmayan bir teamülü akıllara getirdi.

Ağustos ayı YAŞ toplantısında alınan terfi kararlarına göre Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 35, GATA'dan bir amiral olmak üzere toplam 36 amiral yeni görevlerine atanmıştı.

12 Eylül darbesi sırasında Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Oramiral Nejat Tümer, 1976'da Kurmay Başkanlığı'ndan Donanma Komutanlığı'na atanmıştı. Teamüllere göre donanma komutanları, daha sonra Deniz Kuvvetleri Komutanı oldukları için Tümer'den sonraki bütün komutanlar, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı veya Güney Deniz Saha Komutanlığı görevinden oramiralliğe terfi ettirilerek Donanma Komutanı yapıldı.

33 yıllık bu gelenek, son YAŞ toplantısında bozuldu.

Emekli oldular

Donanma Komutanlığı'na, YAŞ'ta oramiralliğe terfi eden Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Emin Murat Bilgel atandı. Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Şevki Erdal Bucak ile Kuzey Deniz Saha Komutanı Ahmet Feyyaz Öğütçü ise emekliliğe sevk edildi.

Kara Kuvvetleri'nde 6, Hava Kuvvetleri'nde de bir korgeneralin görev süresi uzatılırken, Deniz Kuvvetleri'nde hiçbir koramiralin görev süresinin uzatılmaması dikkati çekmişti.

Askeri kaynaklar, Donanma Komutanlığı'na yapılan atama sonrası, alt rütbelerde birikme olmaması için iki koramiralin görev sürelerinin uzatılmadığını dile getirdi.

YAŞ sonrası Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu Kuzey Deniz Saha Komutanlığı görevine atanırken, Koramiral Kadir Sağdıç da Güney Deniz Saha Komutanlığı görevine getirildi.

Poyrazköy mühimmatı

Boğazlar, Marmara Denizi ve Karadeniz sahilleri sorumluluk alanı içinde yer alan Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'nın karargahı İstanbul'da. Mühimmatın bulunduğu Poyrazköy'deki askeri arazi de Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'nın sorumluluk alanı içinde. Koramiral Öğütçü'nün ismi, Ergenekon soruşturması kapsamında Koç Müzesi'ndeki denizaltıda yapılan aramalarda bulunan patlayıcılarla ilgili olarak gündeme gelmişti. Öğütçü'nün bombayı ?soruşturmayı karartacak şekilde imha ettirdiği? öne sürülmüştü.

Öğütçü son olarak, gayrimüslimlere yönelik sansasyonel eylemlerin yer aldığı ?Kafes Eylem Planı?nda ?saldırıları yapacak timlerin bağlı olduğu danışma kurulunun başındaki isim? olarak anılmıştı.

Son 10 komutan

Son 33 yılda, koramirallikten oramiralliğe yükselen askerler Donanma Komutanı ve ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu. Bu isimler de Kuzey Deniz Saha (K.D.S.) Komutanlığı veya Güney Deniz Saha (G.D.S.)Komutanlığı'ndan seçildi. Donanma Komutanlığı yapan son 10 oramiralin atanma tarihleri şöyle:

* Eşref Uğur Yiğit: K.D.S. Komutanlığı'ndan sonra 2007'de Donanma Komutanı oldu.

* Metin Ataç: K.D.S. Komutanlığı'ndan sonra 2005'te Donanma Komutanı oldu.

* Yener Karahanoğlu: G.D.S. Komutanlığı'ndan sonra 2003'te Donanma Komutanı oldu.

* Özden Örnek: K.D.S. Komutanlığı'ndan sonra 2001'de Donanma Komutanı oldu.

* Bülent Alpkaya: G.D.S. Komutanlığı'ndan sonra 1999'da Donanma Komutanı oldu.

* İlhami Erdil: K.D.S. Komutanlığı'ndan sonra 1997'de Donanma Komutanı oldu.

* Salim Dervişoğlu: K.D.S. Komutanlığı'ndan sonra 1995'te Donanma Komutanı oldu.

* Güven Erkaya: G.D.S. Komutanlığı'ndan sonra 1992'de Donanma Komutanı oldu.

* Vural Beyazıt: K.D.S. Komutanlığı'ndan sonra 1990'da Donanma Komutanı oldu.

* İrfan Tınaz: K.D.S. Komutanlığı'ndan sonra kurmay başkanlığı ve MGK Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. 1988'de Donanma Komutanı oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber