Yargıtay: İşçinin manevi varlığı da korumada

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2009 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin yalnız maddi değil manevi varlığının da yasalarca korunduğunu vurgulayarak, amiri tarafından dövülen işçinin manevi tazminat talebinin reddedilmesi kararını bozdu.

Yerel mahkeme, amiri tarafından dövülen ve daha sonra iş akdi feshedilen bir işçinin, "vergi iadesi, izin ücreti, ücret alacaklarının ödenmesi ve ihbar, kıdem ve manevi tazminat" talebiyle açtığı davada, işçinin talebini kısmen kabul etti. Tarafların kararı temyiz etmesi üzerine dosya, Yargıtay 9. Hukuk Dairesine geldi.

Dairenin kararında, işveren vekilinin, işçiye yönelik etkili eylemde bulunduğunun tartışmasız olduğu vurgulandı.

Bu eylemin Borçlar Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca kişilik hakkına saldırı olduğu ve manevi tazminat gerektirdiği ifade edilen kararda, yerel mahkemenin feshin haksızlığını kabul etmesinin de bu olguyu doğruladığına dikkat çekildi.

Kararında, "Hiçbir gerekçe, işçinin dövülmesini haklı kılmaz. İşçinin yalnız maddi varlığı değil manevi varlığı da yasalarca koruma altındadır" diyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, belirtilen gerekçelerle, "manevi tazminat isteğini gerekçesiz reddetmesi" nedeniyle yerel mahkemenin kararını bozdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber