Eczane krizinin perde arkası

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 03 Aralık 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bildiğiniz üzere Türk Eczacılar Birliği (TEB), yarın için Türkiye genelinde 'kepenk kapatma eylemi'ne hazırlanıyor.Sadettin ORHAN yazdı...

Sloganları da 'Teker teker değil hep beraber.' Yani eczaneler mevcut çalışma şartlarında teker teker kapanacağına, hiç değilse bir günlüğüne hep beraber kapanalım diyorlar. TEB'in bu eylem için iki temel gerekçesi var; birincisi ilaç fiyatlarında uygulanan iskonto, diğeri de hastalardan tahsil edilen muayene katılım ücretleri.

İlaç iskontoları şüphesiz devlet ve vatandaşın yararına bir uygulama. Ancak eczacılar iskontonun stoklarındaki ilaçlar için de uygulanacak olmasına isyan ediyorlar. Bu konuyu belki başka bir yazımızda değerlendiririz. Bugün değinmek istediğimiz ve eczacılara hak verdiğimiz nokta ise muayene katılım ücretleri kısmı. 1 Ekim 2009 tarihinden beri, hastalardan gittikleri sağlık kuruluşuna ve ilaç yazdırıp yazdırmadıklarına göre değişen tutarlarda katılım payı tahsil ediliyor.

Sağlık Kuruluşu Eski Katılım Payı Yeni Katılım Payı İlaç Yazılmazsa

1. Basamak 0 TL 2 TL 0 TL

2. ve 3. Basamak 3-6 TL 8 TL 5 TL

Özel Sağlık Kuruluşu 10 TL 15 TL 12 TL

Tablodan da anlaşılacağı üzere, yeni katılım payı rakamları tespit edilirken, eski uygulamadan farklı olarak hastanın ilaç yazdırıp yazdırmadığı da dikkate alınmış. Örneğin ilaç yazdırmamış bir hasta, birinci basamaktaki muayene için hiç katılım payı ödemezken, diğer basamaklar ve özel sağlık kuruluşlarındaki muayene için de 3 TL daha az ödeme yapacak. Bu düzenleme çok yerinde olarak gereksiz ilaç tüketimini azaltmaya dönük olarak yapıldı. Ancak burada eczacıları rahatsız eden asıl husus, ilaç yazdıran hastaların muayene katılım paylarının eczanede tahsil edilmesi.

Bizzat benim de şahit olduğum örneklerde eczacılar, bu parayı SGK adına tahsil ettiklerini ve kendi ceplerine girmediğini hastalara anlatmakta çok zorlanıyor. Hatta semtimizin eczacısı, sırf vatandaşla gerginlik yaşamamak için 3-5 TL'lik pek çok katılım payını kendi cebinden ödediğini ifade ediyor. Dolayısıyla en azından katılım payı tahsilatı konusuna daha uygun bir çözüm bulunması, eczacıların haklı ve yerinde bir talebi. Ancak olası mağduriyetler için, sizler yine de bugünün ilacını yarına bırakmayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber