PTT hizmet yelpazesini genişletti, kuyruklar uzadı

Haber Giriş : 01 Şubat 2005 06:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelirini artırmak için asli görevi olan mektup taşıma ve telgraf hizmetlerinin yanında, elektrik, su ve cep telefonu faturası tahsilatından emekli maaşlarına kadar 52 farklı hizmet sunan PTT, bu kez şube önlerinde uzun kuyruklarla karşı karşıya geldi.

Son dört yılda emeklilik ve istifa gibi sebeplerle 7 bine yakın çalışanı ile yollarını ayıran kurumun personel eksikliği kuyrukların uzamasında etkili oldu. Bu durum en çok emeklileri etkiledi. PTT şubelerinden maaş çekmeye hak kazanmalarının ardından, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıf Bankası önlerinde beklemekten kurtulacağı düşüncesine kapılan emekliler için sadece saatlerce sırada beklenen yerin adı değişmiş oldu.

Şube önlerinde oluşan kuyrukları ortadan kaldırmak için çalışmalarını sürdüren PTT'nin Genel Müdürü İbrahim Şahin ise acil olarak 2 bin gişe personeli ve 2 bin dağıtıcıya ihtiyaçları olduğunu söyledi. Aksi halde artan talebi karşılamakta güçlük çekeceklerini kaydeden Şahin, yetkililerden acilen ihtiyaçları olan personelin karşılanmasını isteyeceklerini vurguladı. Göreve geldiği günden bu yana 7 bine yakın personeli kaybettiklerini belirten Şahin, ?Açığı kapatmak durumundayız. Konuyla ilgili Hazine'ye yazı yazdık. Olumlu bir netice alacağımızı düşünüyorum.? dedi.

2002 yılını 25 milyon YTL (25 trilyon TL) zararla kapatan kurum, birçok alanda vatandaşa sunduğu hizmet çeşitliliği sayesinde geçen yılı yaklaşık 80 milyon YTL'lik (80 trilyon TL) bir kârla kapattı. Yalnızca tahsilat ve fatura ödemelerinden 2003'te 661 milyar lira komisyon geliri elde eden kurum, 2004'te bu rakamı 6 trilyon 325 milyar liraya çıkardı.

Kurumun sıkıntısını yaşadığı diğer bir konu ise reklam. Genel Müdür Şahin, kâr etmelerine karşın reklam verememekten yakınıyor. Bunun da kamu kurumları için öngörülen reklam yasağından kaynaklandığını belirtiyor. Kâr eden kuruluşların yasak kapsamından çıkartılması gerektiğini öne süren Şahin, ?Reklamla hizmetlerimizin tanıtılmasını hedefliyoruz. Bunun için de öyle, boy boy televizyon ve gazete reklamlarını hedeflemiyoruz. Posta kutularına atılacak kitapçıklar sayesinde tanıtım yapabiliriz.? diye konuştu. Reklam açığını dolaylı yollardan kapatmaya çalıştıklarını kaydeden Şahin, bunu da anlaşma yaptıkları firmalarla gerçekleştirdiklerini, ancak bu konuda da sorun yaşadıklarını ifade etti. Firmaların kendi ürünlerini ön plana çıkardıklarını dile getiren Şahin, ?Kordonsuz telefon satmaya başladık, firma kendi ürününün reklamını yapıyor, PTT'de bunun satıldığından bahsetmiyor.' Bu telefonların PTT'den satıldığına dair reklamlar yapılırsa satışlar artacak.? şeklinde konuştu.

PTT halen bin 64 merkez, bin 919 şube ve bin 433 de acentelik olmak üzere toplam 4 bin 416 işyerinde hizmet veriyor. Kurum yönetimi, bin 517 olan online şube sayısını yıl sonuna kadar 2 bin 500'e çıkarmayı hedefliyor.

Otobüs ve uçak bileti bile satılıyor

PTT'nin online şubelerinde en çok talep, bankalara göre daha ucuz olan yurtiçi ve yurtdışı havaleye geliyor. Bunun yanı sıra Türk Telekom ve Turkcell faturalarının tahsilatı, Telsim baslangıç paketi satışı ile SSK ve Emekli Sandığı emeklilerine yapılan maaş ödemeleri de öne çıkıyor. Diğer işlemler ise şöyle sıralanıyor: Fly Hava Yolları'na ait uçak rezervasyonları, Metro Turizm otobüs bileti, TCDD bileti, 13 bankanın kredi kartı tahsilatı, Koçfiat, Avon, Türkpetrol, Digiturk, Cankart, Advantage Kart ve Aktif Finans ödemeleri.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber