Muhtarların aylık kazancı vekilleri kıskandırıyor

Haber Giriş : 01 Şubat 2005 06:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Partili Faruk Çelik, muhtarların gelirini mercek altına aldı. Çelik, büyük şehirlerdeki bir muhtarın, yanında birkaç milletvekili çalıştırabilecek kadar para kazandığını tespit etti. Vekil arkadaşlarının ay sonunu zor getirdiğini savunan Çelik, muhtarların belge karşılığı para almasının yasaklanmasını istedi.

Son zamanlarda Ankara'da tartışılan en önemli konulardan biri milletvekili maaşları. Geçinemediğini iddia eden vekillerin, maaş zammı için başlattığı çalışma Başbakan Tayyip Erdoğan'a takıldı. Zaman, tartışmalar üzerine seçimle gelen yöneticilerin en alt kademesinde yer alan muhtarların durumunu araştırdı. Ortaya ilginç bir sonuç çıktı. Yer yer maaşların azlığından şikayet eden muhtarların büyük şehirlerde, mühür basarak milletvekili maaşının iki katından fazla para kazandığı anlaşıldı. Milletvekili 6 milyar lira maaş alırken, İstanbul'da 100 bin nüfuslu mahallelerin muhtarları ayda 15 milyar lira kazanıyor. Okullar açılırken bu hasılat çevredeki okul sayısına göre 2 ila 8 kat artıyor. Bazı illerden daha fazla nüfusa sahip mahalle muhtarlıkları büyük bir rant kapısına dönüşmüş durumda. Buna karşın köyler veya nüfusu az mahalleleri yönetenler 109 milyon liralık maaşla, Bağ-Kur primini yatırmakta zorlanıyor.

AK Parti Grup Başkan Vekili Faruk Çelik, muhtarlar arasındaki bu gelir farkını takip eden isimlerden. Büyük şehirlerdeki bir muhtarın, yanında birkaç sekreter çalıştırdığını belirten Çelik, ?Milletvekilleri, maaşıyla ayın sonunu zor getiriyor. Yanında birkaç milletvekili çalıştırabilecek seviyede para kazanan muhtarlar var.? diyor. Çelik, 100 bin nüfuslu mahalle muhtarlarının ?para kesme makinesi' gibi çalıştığını savunuyor. Muhtarlar arasında adalet sağlanması gerektiğini vurgulayan Çelik'in çözümü de hazır: ?Muhtar maaşları asgari ücret seviyesine çıkarılsın. Evrak karşılığı ücret alma uygulamasına da son verilsin.?

Vatandaşlar da muhtarların belge karşılığı ücret almasından şikayetçi. Mehmet Beyazyüz, Ankara'da uzmanlığı kazanan oğlu Dr. Murat Beyazyüz için Esenler Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtarlığı'ndan 10 milyon lira karşılığında 4 belge aldı. Ancak Ankara'ya gönderilen belgeler kargoda kayboldu. Bunun üzerine aynı evraklar aynı muhtardan 3 gün sonra yine 10 milyon liraya alındı. Bu duruma tepki gösteren Mehmet Beyazyüz, yetkililerden, muhtarların aldığı mühür basma ücretine son verilmesini talep ediyor.

Zaman'ın yaptığı araştırmaya göre, şehirlerde günde binde bir oranında vatandaş bir veya daha çok sayıda belge almak için muhtara müracaat ediyor. Bilgisayarındaki kayda göre 90 bin 628 nüfuslu İstanbul Bahçelievler Zafer Mahallesi Muhtarı Yunus Türk, günlük 150 ilâ 200 adet ikâmetgah veya nüfus cüzdan sureti belgesi düzenliyor. Okullar açılırken bir ay boyunca günlük belge düzenleme sayısı 400'ün altına düşmüyor. Her bir belgeyi 2,5 YTL (2 milyon 500 bin lira) karşılığında veren Muhtar Türk'ün aylık ortalama kazancı 15 milyar lirayı buluyor. Okul döneminde günlük ciro 1 milyar lirayı aşıyor.

AK Parti Grup Başkan Vekili Faruk Çelik, 3 bin ila 5 bin nüfuslu mahalle muhtarlarının Bağ-Kur sigorta primlerini ödeyemezken, milletvekillerinin 80-100 bin nüfuslu mahalle muhtarlarına özendiğini söylüyor. Ankara Çankaya'daki muhtarlık seçimine rant yüzünden 20 adayın girdiğini belirten Çelik, ?Gümüşhane'deki veya Posof'taki muhtarın kazancıyla Çankaya'dakinin kazancı arasında büyük adaletsizlik ortaya çıkıyor. Büyük şehirlerde muhtarlık hizmet yerine rant kapısına dönüşmüş.? yorumunu yapıyor.

Öte yandan, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın seçim vaatleri arasında halen 109 milyon lira olan muhtar maaşını yükseltme ve mühür basma karşılığı alınan ücreti kaldırma sözü bulunuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber