Belediye otobüslerinde kartlı geçiş yaygınlaşacak

Haber Giriş : 23 Aralık 2009 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türkiye'de her gün 15 milyon kişinin kullandığı ve yıllık 4 milyar liralık cironun oluştuğu toplu ulaşım araçlarında kolaylık sağlayacak yeni bir proje başlattı.

Buna göre, bankalar tarafından çıkartılan ve halen kullanımda olan tüm ödeme kartları Türkiye'nin her yerinde toplu taşımacılık sistemi kapsamında geçerli olacak. Halen Bank Asya ve Garanti gibi bankaların kartları ile Çanakkale, Bolu ve Kahramanmaraş'ta toplu taşıma araçlarıyla seyahat edilebiliyor. Yeni proje kapsamında, çeşitli yerel yönetimler tarafından belirli bir standart dışında, farklı altyapılardan oluşturulan toplu taşıma kart sistemleri BKM tarafından ulusal standartlar oluşturularak, yeniden düzenlenecek. Kartların, uluslararası ödeme sistemleri ve AB ülkelerinde geliştirilmekte olan diğer standartlara da entegre olması hedefleniyor. Bu standartların oluşturulması sonrasında kart sahipleri, hem yaşadıkları hem de ziyaret ettikleri şehirlerdeki yerel ulaşım sisteminden, tek bir kartla yararlanabilecek. Sistemin AB ülkeleri ile entegre olması sürecinde, uygulama kartların diğer ülkelerde de kullanımına imkan sağlayacak. Türkiye'de herhangi bir şehirde toplu taşıma kartına sahip olan kullanıcılar, kartlarını birçok ülkede de kullanma şansına sahip olacak. Kurulacak altyapı ile kart sahipleri, belediyelerin verdiği diğer hizmetlerin ödemesini de aynı sistem içinde yapabilecek.

BKM Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ünal, toplu taşıma ulusal standartları ve altyapısını oluşturacak yeni bir projeye başladıklarını ifade etti. Program kapsamı içinde, yerel yönetimler, toplu taşıma işletmecisi firmalar, bankalar ve uluslararası ödeme sistemlerinden ekipler birlikte çalışıyor. Tüm temassız kredi, banka ve ön ödemeli kartların toplu taşıma sistemi içinde ödeme aracı olarak kullanılabilecek duruma geldiğine değinen Ünal, bu kartlar üzerine entegre edilebilecek ulusal programın

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber