Gümrükte rüşvete son: İşlemler sanal ortama kayıyor

Haber Giriş : 03 Şubat 2005 06:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet sınır kapılarında suiistimali önlemek için özel bir projeyi hayata geçiriyor İşlemler sanal ortama kayıyor paranın yerini kart alıyor

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, işlemlerin hızlandırılması, gümrük sahasına giriş çıkışların etkin kontrolü ve olabilecek suiistimallerin ortadan kaldırılması amacıyla gümrüklü sahada nakit para kullanılmasını ortadan kaldıracak yeni bir projeyi hayata geçireceklerini ve proje ile vergi tahsilatlarının gümrük kart adı verilen akıllı kartlarla yapılabileceğini söyledi.

Tüzmen, Gümrük Müsteşar Vekili Tuna Turagay ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ile birlikte Gümrük Müsteşarlığı çalışmalarına yönelik bir basın toplantısı düzenledi.

İnternet gümrükçülüğünü başlatacaklarını bildiren Kürşad Tüzmen, firmaların KDV iadelerine ilişkin teyitlerinin Maliye Bakanlığı'na gidip gitmediğini internet üzerinden takip edebileceğini kaydetti.

Bakan Tüzmen, dış ticaret rakamlarını öğrenmek için bir gün sonrasının beklenmeyeceğini de belirterek, rakamların saat başı internetten yayımlanacağını, firmaların gümrük beyannamelerinin hangi aşamada olduğunu internet üzerinden takip edebileceğini söyledi.

Tüzmen, ?'Hayata geçireceğimiz yeni projeler ile artık firmalar gümrük idarelerine gelerek yapabildikleri birçok işlemi internet üzerinden de yapabilir hale gelecek'' dedi.

2004 yılında radyoaktif ve nükleer madde kaçakçılığı ile ilgili 18 olayın yaşandığını belirten Tüzmen, bunlardan 5'inin Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nca incelemeye alındığını, geriye kalan 13 olayın Habur Sınır Kapısı'nda yaşandığını ve bu olaylarda elde edilen bilgiler çerçevesinde, bu malın Türkiye'ye girmesinde sakınca görülmesi nedeniyle Irak'a geri gönderildiğini söyledi.

Gümrük kapılarının 24 saat kontrol altında olduğunu ve Ankara'dan izlendiğini kaydeden Tüzmen, denizde de kaçakçılardan daha hızlı hareket ettiklerini söyledi.

Tüzmen, ?2004 yılında cumhuriyet tarihinin en yüksek kaçak yakalama rakamlarına ulaşıldı. Toplam 1295 olayda, 536.8 trilyon lira değerinde kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı'' dedi.

Tüzmen, 2004 yılında 102.3 trilyon liralık kaçak akaryakıt ile 28 trilyon değerinde cep telefonunun yakalandığını söyledi.

AB'ye en hazır kurumun Gümrük Müsteşarlığı olduğunu belirten Tüzmen, AB fonlarından en fazla yararlanan kurumlardan birinin de Gümrük Müsteşarlığı olduğunu ifade etti.

504 firma hakkında inceleme

Tüzmen, yerli sanayi üzerinde haksız rekabet yaratan ithalatın engellenmesi için gerekli önlemlerin alındığını belirterek, Uzakdoğu kaynaklı ithalatta haksız rekabetin önlenmesi amacıyla yapılan denetimlerin arttırıldığını ve sahte fatura miktar ve eşya farklılığı tespit edilen 42 sektör ve 504 firma hakkında inceleme başlatıldığını anlattı. İncelemesi tanımlanan firmalara 5 trilyon lira vergi, 15 trilyon lira cezanın tahakkuk ettirildiğini bildirdi.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber