Doktora da neşter

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Aralık 2009 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İsrafı önlemek için çalışma başladı

Son yıllarda ilaçta yapılan yolsuzluk Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Çalışma ve Sağlık bakanlıklarının ortak hazırladığı çalışma ?ilaçta israfı? önlemeyi amaçlıyor. Bu çalışmayı yılbaşından sonra hayata geçirmeyi planlayan bakanlık, yapılan çalışmayla şu önlemleri amaçlıyor:

Yapılan çalışma devlet, kamu ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorları kapsıyor.

Doktorların yazdığı her reçete numaralandırılarak, hangi doktorun hangi ilacı ne kadar sıklıkla yazdığı kayıt altına alınacak.

Aynı hastalık için yazılan reçeteler farklı doktorların yazdığı reçetelerle karşılaştırılacak. Bu çerçevede yazılan ilaçların ?ticari amaçlı? yapılması da tespit edilecek.

Türkiye'deki ilaç haritası çıkarılacak; hangi bölgede en fazla hangi ilaçların tüketildiği takip edilecek.

İthal ve yerli ilaçların nitelikleri ve kaliteleri arasındaki farkın ortaya çıkması sağlanacak.

Eşdeğer ilaç karmaşası da ortadan kalkacak.

3 bin market ilaç satmaya hazır

Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nun başkanı Şeref Songör, 9 bin marketin bu işi kotarabileceğini söyledi. Songör "Dünyada bu uygulanıyor, Türkiye'de de yapılabilir. Marketlerin üçte biri, üst seviyede eczane mantığında reyon bulundurabilecek alt yapıya sahip" dedi.

İlaca 2009'da 15 milyar gidecek

Yıl SGK toplam İlaç harcama masrafı

2002 7.6 4.3

2007 20 8.6

2008 25 10.5

2009 27.6 15**

*(Milyar TL)

(**) SGK'nın tahmini harcaması

Eczanelerden SGK'ya sözleşme sinyali

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ilaçların marketlerde satılabileceğine ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelen eczacılar, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında kaldı. Bazı eczacılar, SGK il müdürlüklerine ziyarette bulunarak "Bireysel olarak sözleşme imzalamak istiyoruz. Ancak, Birlik buna izin vermiyor" dedikleri öğrenildi. SGK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Türkiye genelindeki birçok eczacı bireysel olarak sözleşme imzalamak istiyor. SGK yetkilileri "Eczacılar bireysel olarak sözleşme imzalamaya hazır. Ancak, Birliğin tepkisinden korkuyor. Bunun içinde, fesih kararının fiili olarak yürürlüğe gireceği 15 Ocak tarihi bekleniyor.

SÖZLEŞME KÂRI ARTIRACAK

Bu tarihe kadar birçok eczanenin bireysel olarak sözleşme imzalayacağını tahmin ediyoruz. Çünkü eczanelerin gelirlerinin yüzde 90'ı devlete satılan ilaçlardan oluşuyor" değerlendirmesinde bulundu. SGK kaynakları, eczanelerin kurumla sözleşme imzaları halinde kârların artacağını, reçetelerini geç teslim etme hakkı elde edeceklerini kaydettiler. SGK yetkilileri, Birliğin sözleşmelerin imzalanmasın ardından eczanelerden 500 lira bedel tahsil ettiğini hatırlatarak, bireysel olarak sözleşme imzalayan eczanelerin bunları ödemeyeceğini belirttiler. ? HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber