'Hakimler devlet sırrını göremez mi' tartışması

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ocak 2010 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Genelkurmay Başkanlığı'nın Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki kozmik büroda yapılan aramanın durdurulmasını ve belgelerin imha edilmesini istemesi, hukuksal açıdan yeni bir tartışma konusu oldu.

Emekli hakim İbrahim Serdaroğlu, CMK 125'e göre, hakimin devlet sırrı niteliğindeki belgeleri soruşturma aşamasında görebileceğini ve bu aşamada tetkikini yapabileceğini söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı Hukuk Müşavirliği'nin özel ulak ile Ankara 11.Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe göndererek Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki kozmik büroda yapılan aramanın durdurulmasını ve belgelerin imha edilmesini istemesi, hukuksal açıdan yeni bir tartışma konusu oldu.

Devlet sırrı olan gizli belgeleri hakimlerin göremeyeceği iddialarına açıklık getiren Serdaroğlu, CMK'nın ilgili maddesinin burada soruşturmada gizli belge inceleme yetkisini münhasıran hakime verdiğini ifade etti.

Serdaroğlu, "Bir suç ile ilgili soruşturma yapılırken, suçun sübutu ile ilgili belgeler ya da deliller devlet sırrı niteliğinde ise, Hakim bunu inceler, incelemesini derinleştirir, gerekli gördüğü, suç ile ilgisi olduğunu düşündüğü belgeleri tutanaklarla kayıt altına alır." dedi.

İlgili maddenin lafzından ve hukukun ana hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, devletin hakimi için, soruşturmada; 'devlet sırrıdır' diye bir sınırlama söz konusu olamayacağını kaydeden Serdaroğlu, "Hakim suç ile ilgili her türlü belgeyi görebilir tetkik edebilir. Hakim, suçun ispatı ile ilgili belgeleri, devlet sırrı olsa dahi kovuşturma aşamasında açıklamak zorundadır. Çünkü yargılama alenidir, suç ile ilgili doğrudan doğruya ilişkili tüm belgeler, yargılamada açıklanmadan hüküm verilemez, çünkü bir kimse açıklanmamış belgelere dayanılarak mahkum edilemez. Hâkim soruşturma aşamasında, belge tetkiki için araştırma yaparken, suç ile ilgili olmayan diğer devlet sırrı niteliğindeki belgeleri de görür ve inceler, ancak bunları açıklamaması gerekir, açıklama yasağı yalnızca, suç ile ilgisi olmayan Devlet Sırrı niteliğindeki belgeler içindir." açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber