Tam gün ile akademisyene yüksek maaş

Haber Giriş : 06 Ocak 2010 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tam Gün Yasa Tasarısı ile kamuda çalışan doktorların iş yükünün azaltılması ve adaletli bir duruma getirilmesi hedefleniyor. TBMM Genel Kurulu'na sevk edilen tasarı, halka yüksek standartta, etkili, adil, kaliteli ve kolay erişilebilir bir sağlık hizmeti sağlarken hekim ve sağlık çalışanlarına da yeni imkânlar sunuyor. Hekimlerin çalışma koşullarına ve düzenini yeniden ele alan tasarı ile birlikte doktorla hasta arasında doğrudan para ilişkisi kaldırılarak güven ilişkisi tesis edilmiş olacak. Hastaların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak tasarıyla doktorların sadece kamudaki görevlerine odaklanarak işinde tam verimli olması sağlanacak.

AKADEMİSYENE YÜKSEK MAAŞ

Tasarının kanunlaşması durumunda üniversitelerin tıp fakültelerinde görevli öğretim üyeleri de bütün zamanlarını eğitim ve araştırma faaliyetlerine ayıracak. Döner sermaye sistemi de Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlar ile paralel hale getirilerek daha fazla gelir elde etmeleri temin edilecek. Profesör ve doçentler daha yüksek maaş alacak. Öte yandan, gelirini artırmak isteyen hekimlere mesai dışı çalışarak daha fazla kazanabilme seçeneği sunulacak. Mevcut maaşlarda iyileştirme olmayacak ancak hekimlerin performans adı verilen döner sermayeden bir ek ödemeyle gelirlerini artırma imkanı olacak. Doktorlara, mesleki hataları için mali güvence sağlamak amacıyla zorunlu bir mesleki mali sorumluluk sigorta sitemi getirilecek.

Hatice YILMAZ / BUGÜN


Artık hastanelerde 16:00'dan sonra da doktora ulaşılacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun gündemine gelen Tam Gün Kanun Tasarısı doktorlara mesai saatleri dışında da ulaşma imkanı getirecek. Yeni düzenleme ile, mesai saatleri dışında çalışma halinde sağlık personeline ek ödeme yapılarak daha fazla gelir elde etmesi sağlanacak. Böylece hastanelerde geceyarısına kadar doktor muayenesi yapılmasıyla, vatandaşların sağlık hizmetine erişimi kolaylaşacak.

YÜZDE 50 EK ÖDEME DE YAPILACAK

Nöbet hizmetleri hariç olmak üzere, mesai saatleri dışındaki çalışmalarından doğan katkılarına karşılık olarak, yüzde 50'ye kadar ek ödeme yapılacak. Halen hastanelerde saat 16:00'da sonlandırılan muayeneler, böylece hekimlerin 16:00'den sonra çalışmasının teşvikiyle akşamları da devam edecek. Uygulamayla hastanelerde mesai saatlerinde yaşanan yığılma önlenecek.

DOKTOR GELİRİ BUNA GÖRE ARTACAK

Mesai dışı emekleri karşılığında sağlık çalışanlarının ayrıca yapılacak ek ödeme ile daha fazla gelir elde etmesi sağlanacak. Aylık ortalama 5.000 TL alan bir uzman hekimin eline nöbet ücreti ve ek ödemelerle birlikte yaklaşık 10 bin 800 TL geçecek. Yeni yasal düzenlemeyle 'malpraktis' olarak adlandırılan tıbbi hatalara karşı da güvence sağlanacak.

YAKUP BULUT / YENİ ŞAFAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber