Topbaş: İtfaiyecilerin durumu istismar edilmek isteniyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2010 15:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, taşeron firmada işçi olarak çalışan itfaiyecilerin durumunun bazı kesimlerce istismar edilmek istendiğini söyledi. Belediye-İş Sendikası'na da tepki gösteren Topbaş, "Bütün mesele sendikacıların entrikası." şeklinde konuştu. Topbaş, "İtfaiyecilerin hiçbir hakları zayi olmuyor, hiçbir hakkında farklı muamele yok. Aynı şartlarda devam edecekler. İhaleyi alan firma aynı hakları verecek." açıklamasını yaptı.

İBB Başkanı Kadir Topbaş, yenilenen Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde incelemelerde bulundu. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Topbaş gelen sorular üzerine Türkiye gündemine taşınan itfaiye işçilerinin özlük hakları ile ilgili açıklama yaptı. Bazı siyasetçilerin rant peşinde koşarak konuyu istismar ettiklerine işaret eden Topbaş, "Özellikle bizim itfaiyecilerimizle yaptığımız düzenleme nedir? Bunu anlatmak istiyorum. 2004 yılında 5216 sayılı kanun gereği bütün alanlarda hizmet vermemiz gerektiği için itfaiye kadroları yetersiz oldu. Biz 30'un üzerinde yeni müfreze açmak zorunda kaldık. 70'in üzerinde itfaiye merkezimiz oldu. Buralarda hizmet verecek itfaiyeciye ihtiyaç var ama kadro yok. Biliyorsunuz IMF kadro verdirmiyor. Peki bu hizmeti nasıl vereceğiz? O halde yapacağımız iş bir hizmet alımı ile itfaiyeci eri yetiştirmek. Biz de bunu yaptık. Bir şirket marifeti ile hizmet alımı yapıp eğitim vermeye başladık. Bin 400 civarında itfaiyeciyi aldık yetiştirdik, hizmete başladılar. Bunların içinden 600 kadarı zaman içinde kadroya geçirildi. KPSS'ye girenleri devlet memuru yaptık bir kısmını da sözleşmeli işçi statüsünde görevlendirdik. Kadro açıldıkça itfaiyecileri yavaş yavaş alıyorduk. İhaleye çıktık, 12 firma dosya aldı 8 tanesi ihaleye katıldı. Bunlardan bir tanesi de BİMTAŞ. BİMTAŞ, zarar eden kuruluşlardan bir tanesi. Girdiği ihalede yeterli ücret veremediği için kazanamadı. İhaleyi bir firma kazandı. Bir şartnamemiz vardı. Hangi şirket kazanırsa kazansın itfaiye erleri aynı özlük haklarıyla görevine devam edecek şartını getirmiştik. Buna göre mukavele yapıldı." şeklinde konuştu.

DUMANLI HAVADAN FIRSAT

"Bütün mesele sendikacıların entrikası. Bu kadar net söylüyorum." diyen Kadir Topbaş şöyle devam etti: "Daha önce BİMTAŞ'tan yetki almışlardı. 'Bir başka şirkette yetki alamayız' düşüncesiyle bu itfaiyeci arkadaşları maalesef istismar ediyorlar. Siyasiler de istismar ediyorlar. Ben sayın Baykal'a soruyorum. Yanınıza oturttuğunuz itfaiyecilere 'Haklarınız nedir? Haklarınız zayi oluyor mu? Dışlama mı var? Baskı altına mı alınıyorsunuz?' diye neden sormadınız? Bunu sormak lazım sayın Baykal'a. Siz bunu neden istismar ediyorsunuz? İşte Muhsin Ertuğrul Sahnesi için de siyasiler geldi burada eylem yaptılar. Neden? 'Dumanlı hava, biz buradan bir fırsat doğururuz' diye. İtfaiyecilerde de aynı şekilde. Koca koca siyasiler geldi orada oturdu. Buradaki insanları istismar eden sendika ile birlikte kendilerince bir gösteri yapmaya kalktılar. İtfaiyecilerin hiçbir hakları zayi olmuyor, hiçbir hakkında farklı muamele yok. Aynı şartlarda devam edecekler. İhaleyi alan firma aynı hakları verecek. Türkiye'de fırsatları ganimet bilen siyasi anlayış var. Biz yolumuza devam edeceğiz."

BAŞKANLIK KONUTU İLE İLGİLİ DÜZENLEME

Florya Atatürk Ormanı ile ilgili düzenleme konusundaki iddialara da değinen Kadir Topbaş, "Florya'yı çocukluğumdan beri biliyorum. Bizden önce Florya nasıldı biz ne yaptık? 408 bina yıktık. Hayvanat bahçesi yapılmak istenen binaları da kaldırdık. Biz yaptığımız düzenleme ile yeni bina yapılmasına değil mevcut binalara yasallaşması için adım attık. Neden? Yanına 'Bu vardı' diye bir şey eklenmesin diye. Her şey yasallaşsın, kayda girsin. Bizim çıkarttığımız düzenleme kayda almak içindir. Sahillerdeki halka açtığımız sosyal düzenlemeler dahil kayda alınmasıdır." dedi.

Orman içindeki başkanlık konutunun 1952'de yapıldığını söyleyen Topbaş, yapılan yeni düzenlemenin Florya Ormanı'nda yeni binalar yapılacağı anlamına gelmediğini dile getirdi. Topbaş şunları söyledi: "Orman eskiden ne haldeydi? İnsanlar yürüyemiyordu. Bayanlara tecavüz edildiğini basından gördük. Güvensiz alanlardı orası şimdi nasıl buna bakmak lazım. Yaptığımız iş bu kentin kaynaklarını en iyi şekilde kullanmaktır. Mesala bütün sahillerdeki işgali kaldırdık. Vatandaşımız sahile rahatlıkla girip spor yapabiliyor.15 bin yapıyı yıktık. Hiçbir tarihte bunun üçte biri kadarı bile yapılamadı. Menekşe ne haldeydi ne hale getirdik. Bunları görmezden gelip siyaseten istismar edip bunu kullanıp beklentileri olanlar var."

HANGİSİ DOĞRU Kİ?

CHP İl Başkanı Gürsel Tekin'in "Tepkilerimizden bir tanesi hatalı olabilir" yönündeki açıklamalarını da hatırlatan Topbaş, "Hepsi hatalı. Doğru olan bir tane olsa neyse. Hangisi doğru ki. Florya yanlış. Bundan dolayı özür dilenmesi lazım. İtfaiye olayı yanlış, özür dilenmesi lazım. Muhsin Ertuğrul yanlış, özür dilenmesi lazım. 5 yılda gelinen noktaları herkes görüyor ama birileri görmüyor. Bu kadar dar görüşlü bağnaz siyaset yapıyorlar. Yanlış siyaset yapıyorlar. Bunları fırsat bilip bizi yok etmek isteseler de hakkımız gerçeklerin farkında." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber