Ateşli havaleler de genetik olabiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2010 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ateşli havalelerin genellikle 5 ay-5 yaş arası çocuklarda görüldüğünü belirten uzmanlar, havale geçiren çocukların yüzde 25'inin ailesinde bir kişinin ateşli havale geçirdiğinin belirlendiğini söylüyor.

Özel Bursa Bahar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Turgay Baz, çocukluk çağında ateşe bağlı bilinç kaybı veya ateşsiz bilinç kaybı ile birlikte olan kasılmalara 'havale' denildiğini ifade etti. Çocukluk çağında görülen havale tiplerinin en sık görüleninin ateşli havaleler (febril konvülziyon) olduğunu anlatan Uzm. Dr. Baz, "Bunlar ateşli bir hastalık sırasında görülürler. Ancak menenjit, ensefalit gibi merkezi sinir sisteminin iltihaplı hastalıklarında görülen havaleler bu gruba girmezler. Ateşli havaleler 5 ay - 5 yaş arasında ve en sık olarak da 2-3 yaş grubu çocuklarda görülür. Görülme sıklığı yaklaşık yüzde 5 kadardır. Ateşli havale geçiren çocukların yüzde 25'inde ailede de bir ateşli havale geçirme olayı yaşandığı saptanmıştır. Dolayısıyla ateşli havalede kalıtımsal faktörlerin söz konusu olduğu bilinmektedir. Ateşli havaleler en çok üst solunum yolu hastalıkları, barsak enfeksiyonları, kulak iltihabı, kızamık ve 6. hastalık denilen döküntülü bir çocuk hastalığı ile birlikte görülmektedir. Ateşli havale genellikle ateş 39 derece ya da daha fazla olduğunda ortaya çıkar. Bazen bir kaç saniye sürerek geçer. Bazen daha uzun olur. Ama 10-15 dakikayı geçmez." dedi.

Bazı durumlarda ateşli havalenin basit bir rahatsızlıktan çıkabildiğina dikkat çeken uzm. Dr. Turgay Baz, bu tür vakalara 'komplike febril konvülziyon' dendiğini dile getirdi. Bu vakalara örnek olarak 'ailede epilepsi hastalığı, hastada ateş ve havalenin yanı sıra başka nörolojik belirtilerin varlığı, ilk havalenin 1 yaşın altında veya 5 yaşın üstünde görülmesi, havale sonrası kol veya bacaklarda güç kaybı görülmesi, aynı ateşli hastalık döneminde havalenin tekrarlaması, havale süresinin 20 dakikayı aşmasını sayan Dr. Baz, ebeveynlerin ateşli havalelerde dikkatli olmasını tavsiye etti.

Dr. Turgay Baz, ateşli havale geçiren çocukların ileriki yaşamlarında, okul başarılarında, algılama ve becerilerinde diğer çocuklarınkinden olumsuz anlamda bir farklılık olmadığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber