Zatürreden ölen 38 hamile ve loğusanın 36'sı domuz gripliydi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ocak 2010 16:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2008'de zatürreden dolayı ölen hamile ve loğusa sayısının 2 kişi olduğunu belirterek, "Bu sene (2009) ise zatürreden ölen hamile ve loğusa sayısı 38'dir. Bunların 36'sı domuz gribi zatürresinden öldü ama bu kişiler aşı yaptırsaydı hiçbiri ölmezdi" dedi.

Akdağ, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde "Tanıtma" ve "Halkla İlişkiler Modelleri" dersini alan ve final ödevi olarak "El yıkama" ve "saglik.gov.tr" internet sitesi için çeşitli projeler hazırlayan öğrencileri makamında kabul etti.

Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında ön ümüzdeki yıllarda en çok iletişim alanından yararlanılacağını belirterek, sağlıkta iletişimin sadece yapılan hizmetlerin tanıtılması değil, doğru ve bilimsel temele dayanan haberlerin yapılması, hastalıklardan korunmada etkin iletişim modelleri ile farkındalığın artırılması için çok önemli bir araç olduğ unu vurguladı.

Kişilerin kendi sağlıklarını korumaları koruyucu tedbirleri bilmesi ve uygulamasında, iletişim araçlarının önemine değinen Akdağ, "İnsanlar ellerini yıkamanın ne kadar önemli olduğunu bilirse, birçok hastalıktan korunmuş olur. Birilerinin bu bilgiyi bilmesi ve bunu davranışa dönüştürmesi gerekir" dedi.

Akdağ, önümüzdeki yıllarda kanser, kalp, şeker ve kronik solunum yolu sorunlarının hastalık yükünü oluşturacağını ifade ederek, yaş am biçiminin, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile bu hastalıklardan korunmanın m ümkün olduğunu bildirdi. Sigara kullanımının bırakılması, sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması, fiziksel aktiviteye önem verilmesi halinde hastalıkların görülme sıklığının azalacağını anlatan Akdağ , bu konuda basın mensuplarına da çok görev düştüğünü söyledi. Her gazetecinin sağlık muhabiri olamayacağını, sağlık muhabirliğinin uzmanlık istediğini belirten Akdağ, işi bilmeyen bir gazetecinin haberde yanlış anlaşılmalara neden olabileceğini ifade etti.

Akdağ, haber yaparken etik davranılması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Domuz gribi örneğinde, 'aşı olunsun mu, olunmasın mı?' tartış ması bile vatandaşların aşı olmasını engelleyen bir duruma yol açmaktadır. Bu, iyi bir örnektir.

2008'de zatürreden dolayı ölen hamile ve loğusa sayısı 2 kişidir. Bu sene (2009) ise zatürreden ölen hamile ve loğusa sayısı 38'dir. Bunların 36'sı domuz gribi zatürresinden öldü ama bu kişiler, aşı yaptırsaydı hiçbiri ölmezdi. Türkiye'de toplamda bir yılda 200 hamile ölümü oldu. 200'ün üzerine 36 kişinin de sadece bundan dolayı öldüğünü ve aşılansaydı yaşamlarını yitirmeyecek olacaklarını düşünün. Bu nedenle, basının etik geliştirmesi çok önemlidir. Sağlıkla ilgili konular yanlış yönlendirildiğinde doğrudan insanların sağlığını etkiliyor."

Akdağ, farkındalığın artırılmasında kitle iletişim araçlarının kullanılmasının, düzenlenen kampanyaların iyi sonuçlar elde edilmesini sağladığını belirterek, Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen "Dumans ız Hava Sahası" kampanyasının çok başarılı olduğunu kaydetti. Kampanyanın, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda ödüle layık görüldüğünü hat ırlatarak, sigara kampanyasının özel sektöre yaptırıldığını, ancak projenin Sağlık Bakanlığı ile beraber yürütüldüğünü anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber