Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundaki keyfi atamalara kim dur diyecek!

Uzun bir süredir Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundaki personel atamalarıyla ilgili değişik konularda serzenişler sitemize intikal etmektedir. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Devlet Bakanı sayın Ali Babacan'la ilişkilendirilmiş bir üst kurul... Bundan dolayıdır ki bu kurumdaki personel atamalarıyla ilgili gelen şikayet ve serzenişleri ayrı bir dikkatle tetkik ediyoruz. Çünkü birçok kişi gibi biz de sayın Bakanın kanunlara ve etik kurallara karşı son derece duyarlı ve dikkatli olduğunu bilmekteyiz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Ocak 2010 09:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sadece Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu için söyleyecek olursak; Sayın Ali Babacan'dan önce ilişkili olan bakanın makamında çalışan altı kişi kuruma başkanlık müşaviri, programcı, veri hazırlama kontrol işletmeni, şoför kadrolarına atanmışken; sayın Bakan Ali Babacan kurumda boş kadrolar da varken, ne yanında çalışanlardan ne de referansıyla kuruma elaman aldırmamıştır.

Hal böyle olunca kurumun sayın Ali Babacan'a bağlanmasından sonra atamalara daha bir özen gösterilerek ilgili kanunlara,yönetmeliklere, liyakate ve etik kurallara uygunluk beklenir.

Anlaşılan o ki Sayın Babacan yine kendi etik anlayışı gereği kurumun kendi yetki alanındaki konulara müdahale etmek istemiyor. Doğru olanda bu... Ancak sayın Babaca'nın bu ilke ve nezaketi kurum yöneticileri tarafından kavranamamış görünüyor. Niçin mi; Kurum içi huzursuzluğa ve sonuçta mahkemeye konu olacak son günlerdeki kurum içi atamalar sebebiyle..

Kurum personel arasında huzursuzluğa neden olan ve yasalara uygunluğu ve kamu yararı olmadığına inandığımız son günlerdeki atamalar şunlar: Kurum Başkanı Mehmet Küçük;
- Anadolu üniversitesi Açık öğretim Fakültesi'nin iki yılık bölümünü bitirir bitirmez VHKİ kadrosundaki sekreterine yaklaşık 1000 TL ücret artışı sağlayan programcı kadrosuna atamıştır.
- Bunun hemen ardından biri kurul üyesi sekreteri olan ve Anadolu Üniversitesi Açık öğretim fakültesi mezunu VHKİ kadrosundaki bir personeli yine yaklaşık 1000 TL ücret artışı sağlayan çözümleyici kadrosuna;
- Anadolu Üniversitesi Açık öğretim fakültesi mezunu VHKİ kadrosundaki bir personeli de yaklaşık 1000 TL ücret artışı sağlayan programcı kadrosuna atamıştır.

Sadece bu maaş farkıyla devlet mühendis, sosyolog vb. kadroları çalıştırmaktadır.

Programcı ve çözümleyici kadroları bütün kurumlarda sınırlı kadrolar olup, bunların bilgi işlem birimlerinde istihdam edilen nitelikleri belirlenmiş kadrolar olduğu herkesçe bilinmektedir.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun Bilgi İşlem Dairesinin ne durumda olduğunu bilmiyoruz. Ancak yukarıda bahsettiğimiz atamaların bilgi işlem hizmetlerinden yararlanmak için atanmadıkları açıkça görülmektedir.

Kurum personel arasında huzursuzluğa neden olan ve mahkemeye de konu olabilecek bu atamalarla ilgili cevap aranan sorular:

  1. Aynı durumda kurumda çok sayıda VHKİ kadrosunda personel varken niçin bu personel ve hangi esaslara göre atanmıştır?
  2. Sınırlı sayıdaki bu kadrolara amacına uygun olarak Bilgi işlem sisteminden yaralanmak için nitelikli (ilgili alanda eğitim almış) personelin atanması gerekmez mi?
  3. Kurumun Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği veya Personel Nitelik Cetveli yok mu? Yoksa bugüne kadar belirlenmemiş olmasının sorumluları kimdir?
  4. Kurum kadrolarının kurul üyeleri arasında paylaşımı söz konusu mudur? Bu atamalarda kurul üyelerinin referansı var mı? Varsa bu kurul çalışmalarını nasıl etkiliyor?
  5. Söz konusu atamaların mahkemeye taşınması durumunda, sonucu ne olursa olsun, kaybeden kurum olmayacak mıdır?
  6. Çözümleyici ve programcı kadrolarına atananlar şuan sekreter olarak mı çalışıyorlar? Şayet bu doğru ise sayın Bakanın bu konudaki tavrı ne olacaktır?

Bu soruların sonu yok gibi. Ama biz asıl sorumuzu Kurumdan sorumlu Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan'a soralım:

Sayın bakan; size bağlı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, belli ki sizin kurumla olan ilişkiniz de göstermiş olduğunuz hassasiyet ve dikkatiniz gerekli ilgi görmüyor. O halde siz kurumunuz da ki bu keyfi uygulamalarla ilgilenmeyi düşünüyor musunuz?...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber