Doktorlar performansı tercih etti, eyleme gitmedi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2010 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tabipleri Birliği (TTB)'nin, Tam Gün Yasası'nı protesto etmek için yaptığı eylem çağrısına sağlık çalışanları ilgi göstermedi. Doktorların tamamına yakını, performansı tercih ederek hastaları tedavi etti.

Ankara'da Sağlık Bakanlığı'na bağlı 35 hastanede eyleme katılan hekim sayısı bir elin parmağını geçmedi. Bunların TTB ve SES üyesi doktorlardan oluştuğu belirtildi. Ancak TTB'nin 'sadece acil hastalara bakılacak.' çağrısıyla hastalar hastanelere gitmedi.

Doktorların tam gün eylemine katılım düşük düzeyde kaldı. Büyükşehirlerde yapılan eylemler için iş bırakan doktor sayısı, TTB ve Sağlık Emekçileri Sendikası üyeleriyle sınırlı kaldı. Sağlık Bakanlığı'nın, 'eyleme katılan sağlık personeli yüzde 1'i geçmez' öngörüsü tuttu. İsmini vermek istemeyen başhekimler, hekimlerin eylem yerine performansı tercih ettiğini belirtirken, hasta sayısında da yarıya yakın bir düşüş olduğunu söyledi.

Bir başhekim, "Hastanelerde doktor var ama hasta yok. Dün medyanın verdiği 'acil hastalar dışında hasta bakılmayacak' haberleri etkisini gösterdi. Vatandaş hastaneye gelmedi." şeklinde konuştu.

Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy da başkentte şu ana kadar eyleme katılan doktor bildirilmediğini, hastane ve sağlık ocaklarının diğer günlerde olduğu gibi tüm branşlarda hasta baktığını kaydetti.

Eyleme çıkan SES ve TTB üyesi doktorların, eylemlere Tekel işçilerini de katma yönünde duyum aldıklarını vurgulayan Aksoy, "Doktorlar özlük haklarını başka platformda aramayı tercih edip hastaya bakmayı tercih etti. Ancak hastanelere gelen hasta sayısı geçen haftaya göre çok az. Lütfen hastalarımız gelsin tedavilerini olsun." diye konuştu. Ankara'da Sağlık Bakanlığı'na bağlı 35, 11 üniversite ve 25 özel hastane bulunduğu bilgisini veren Aksoy, doktorların eylem yerine hastayı tercih ettiğine vurgu yaptı.

Numune Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Hürrem Bodur ise hastanede hiçbir doktorun eyleme katılmadığını söyledi. Görevlerinin başında olduklaranı aktaran Bodur, hastaların mağdur olmadığını dile getirdi.

Diğer yandan, doktorları desteklediklerini söyleyen vatandaşlar, mağdur olmadıklarını belirtti. Hastanede tedavi işlemlerinin diğer günlerde olduğu gibi rahatlıkla yapılabildiğini kaydeden vatandaşlar, "Eylemin etkisini görmedik. Sağlık hizmetimizi aldık." diye konuştu.

Performans sistemine göre hekimler ne kadar çok hasta bakarsa o kadar çok maaş alıyor. Bakanlık yetkilileri ve hastanelerden alınan bilgiye göre, hekimlerin büyük çoğunluğu iş bırakma çağrısına rağmen hastanelerde işinin başındaydı.


Sivas'ta doktorlar grev yapmadı

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) grev kararı, Sivas'taki hastanelerde görev yapan doktorlar tarafından uygulanmadı. Ancak grev söylentisi nedeniyle hastanelerde yoğunluk önceki günlerden daha az oldu. Bu durum 'doktorlar değil, hastalar grevde' yorumları yapılmasına neden oldu.

TTB, Meclis'te görüşülmekte olan Tam Gün Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için bugün iş bırakma eylemi yapılacağını duyurmuştu. Sivas Tabipler Birliği ise dün yaptığı açıklamada tasarının mevcut haline karşı olduklarını ancak grev yapmayacaklarını açıklamıştı.

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama, Numune ve Sivas Devlet hastanelerinde izinli olanların dışında bütün doktorlar görevlerinin başındaydı. Sabah mesaisine başlayan doktorlar poliklinik yaparak hasta muayene etti ve reçete yazdı. Ancak doktorların grev yapacağı haberleri nedeniyle polikliniklerde önceki günlerde yaşanan yoğunluk bugün olmadı. Haberlerden etkilenen çok sayıda vatandaş, randevu almayı erteledi.

'Doktorlar değil, hastalar grevde' yorumlarının yapılmasına neden olan bu durum hastaneye gelen hastalara yaradı.

Hastalar daha kolay muayene olma imkanı bulurken doktorlar da hastalarına daha fazla zaman ayırdı.

Bazı vatandaşlar ise hastanede çalışan tanıdığını telefonla arayarak grev olmadığını öğrendikten sonra randevu almayı tercih etti. Numune Hastanesi Başhekimi Dr. İsmayil Yılmaz, Sivas Tabipler Odası'nın kararı doğrultusunda kendi hastanelerinde hiçbir doktorun grev yapmadığını söyledi.


Konyalı doktorlar eyleme destek vermedi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), SES ve Devrimci Sağlık-İş'in de aralarında bulunduğu sağlık örgütleri tarafından hükümetin Tam Gün Yasa Tasarısı'na karşı iş bırakma eylemine Konyalı doktorlar destek vermedi. Konya'daki tüm hastanelerde hekimler ve sağlık çalışanları görevlerini sürdürdü.

Hükümetin üzerinde çalıştığı Tam Gün Yasa Tasarısı'na tepki gösteren sağlık çalışanları bugün eylem yaptı. Günler öncesinden tüm yurtta hastanelerde hayatın duracağı yönündeki yayınlara rağmen Konya Tabip Odası, iş bırakma eylemine destek vermedi.

Konya genelinde tüm sağlık çalışanları hastanelerde hizmet vermeye devam etti. Konya Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Faruk Aksoy, insanların mağdur edilmemesi için eyleme katılmadıklarını açıkladı. Hükümetin üzerinde durduğu yasa tasarısına bu haliyle karşı olduklarının altını çizen Başkan Aksoy, Tabip Odaları Birliği'nin eylemine destek vermediklerini ifade etti.

Başkan Aksoy, "Biz tasarının bu haliyle yasalaşmasına karşıyız. Ancak bu karşı çıkışın şekli hastanelerde iş bırakmak olmamalı. Çünkü birçok hasta insan var. O nedenle bugün tüm hekimlerimiz hastanelerde görevinin başındaydı. Ancak başka türlü bir eylem yapılırsa buna destek veririz." açıklamasında bulundu.

Numune Hastanesi'nde ameliyat sonrası kontrole gelen Murat Atık isimli vatandaş, Konya'da doktorların eyleme destek vermemelerinin kendi takdirleri olduğunu söyledi. Burun ameliyatı sonrası kontrol için hastaneye geldiğini ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadığını ifade eden Murat Atık, "Bugün hastanede bir eylem yoktu. Tüm doktorlar hastalarla ilgileniyordu. Ben hükümetin tasarısına destek veriyorum. Doktorlar da bir karar vermeli. Ya devlet hastanelerini ya da kendi özel iş yerlerini tercih etmeli." dedi.

Karabük'te doktorlar eyleme destek vermedi

Karabük'te doktorlar tam gün yasasına karşı yapılan eylemlere destek vermedi. Karabük Tabipler odası başkanı Dr. Okan Aslan, tam güne kendilerinin de karşı olduklarını, ama eylemlerin çözüm olmadığını belirtti.

Aslan, 30 Türk Hekimler Platformu olarak ortak hareket ettiklerini, bazı çevrelerin kendilerini hükümet yanlısı olarak lanse ettiklerine işaret etti. Aslan, "Bizler de tam gün yasasına karşıyız ama eylemlerden yana değil diyaloglardan yanayız. Türkiye Hekim Platformu olarak, sağlık hizmetlerinin özelliğinden dolayı, sağlık alanında yapılacak hiç bir düzenlemenin, hekimlerin desteği alınmadan başarıya ulaşamayacağını düşünmekteyiz. Bu nedenle, Meclis'e sevk edilmiş olan 'Tam Gün Yasa Tasarısı' ile ilgili olarak yukarıdaki eleştirilerimizin mutlaka göz önüne alınması gerektiğini Kamuoyunun, Sağlık Bakanımızın ve Yüce Meclisimizin dikkat ve bilgilerine saygılarımızla sunarız." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber