Davalıya miras hakkı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Ocak 2010 08:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Anayasa Mahkemesi, emsal olabilecek bir karara imza atarak, boşanmak isteyen eşin dava sürerken ölmesi durumunda davalı tarafa da miras hakkı tanıdı

Anayasa Mahkemesi boşanma davaları için emsal olabilecek bir karar aldı. Mahkeme geçtiğimiz perşembe günü, Medeni Kanun'un boşanma davası süren eşlerden birinin ölümü halinde, diğer eşin miras hakkının bulunup bulunmayacağına işaret eden bölümüyle ilgili olarak kritik bir karara imza attı.

Kanun ne diyor?

Medeni Kanun'a göre, boşanma davasını açan kişinin ölmesi halinde yakınları davayı sürdürebiliyor. Yakınları, ölen kişinin boşanmak istediği eşinin evlilikte kusurlu olduğunu kanıtlarsa, boşanılan eş mirastan yararlanamıyor.

Ancak boşanmak istemeyen eşin ölümü halinde, boşanma davasını açan eş miras alabiliyor. Anayasa Mahkemesi, bu ayrımı kaldırarak, boşanma davasını açan ya da boşanılmak istenen kişinin durumunun aynı olduğuna hükmetti.

Dava sürebilecek

Karara göre, boşanma davası süren eşlerden birinin ölümü halinde, kalan kişinin yakınları davayı sürdürebilecek. Yakınların, karşı tarafın kusurluluğunu kanıtlaması halinde, bu kişi ölen eşinin mirasından faydalanamayacak.

Yargı yolu kapalı kaldı

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Yönetim Kurulu'nun, Yargıtay personeline ilişkin verdiği kararların yargı yoluna kapalı olmasına ilişkin düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğuna yönelik başvuruyu ise reddetti. Böylece, Yargıtay Yönetim Kurulu kararları da Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararları gibi yargı yoluna kapalı kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber