Gümrük müşavirleri 'asgari ücret tarifesi'ne tepkili

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2010 10:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Gümrük Müşavirleri Derneği (BUGÜMDER), uygulamaya konan 'Asgari Ücret Tarifesine' tepki gösterdi. Yeni fiyat tarifesinin, ucuz işçilik ve kalitesiz hizmeti körükleyeceğini savunan BUGÜMDER Başkanı ve Türkiye Gümrük Müşavirleri Dernekleri İcra Kurulu Genel Sekreteri Suat Yücelen, fiyatlarda yapılan bu müdahalenin farkında olmadan dış ticarete zarar vereceğini söyledi.

Yücelen, Gümrük Müşavirleri Dernekleri tarafından belirlenen asgari ücret tarifelerinin müsteşarlıkça onaylanması gerekirken, iş dünyasından gelen yoğun baskılar üzerine bu kararın değiştirildiğinin altını çizdi. Yeni fiyat tarifesi ile sigortalı ve gümrüklerde iş takibi yapmaya yetkili gümrük müşavir yardımcısı çalıştıran ve vergisini veren kayıt altındaki gümrük müşavirlerinin ayrı ayrı etkilenmeye başlayacağına dikkati çeken Yücelen, bu durumun birçok firmanın kapanmasına, binlerce çalışan kişinin işsiz kalmasına neden olacağını söyledi. Bu karar ile maliyetlerin altında yapılacak işler, kalitesiz hizmet, memnuniyetsiz bir müşteri ve çalışan grubunun oluşmasına sebebiyet vereceğini belirten Başkan Yücelen, "Dış ticaret erbabının ve TİM, fiyatlara müdahale etmekle farkında olmadan dış ticarete zarar verecekler. Yeni fiyat tarifesi, ucuz işçilik ve kalitesiz hizmeti körükleyecek. Dernekler olarak amacımız kesinlikle dış ticarette ilave maliyetler yaratmak değil aksine sektördeki haksız rekabetin ve kayıt dışılığın önüne geçmektir." dedi. 1996 yılından beri bir dış ticaret işleminde ana hizmeti gümrük müşaviri vermesine rağmen, tüm hizmet kalemleri içinde en düşük ücreti gümrük müşavirlerinin aldığını savunan Yücelen, "Nasıl yemek sektöründe ucuz etin sorgulanması isteniyorsa, biz de ucuz gümrük müşavirliği ücretinin sorgulanmasını istiyoruz. Şayet maliyetlerin altında ve ucuza gümrük müşavirliği hizmeti alıyor iseniz her an yasalarla karşı karşıya gelmeye de hazır olmalısınız. Bu bugün olmasa bile işlem tamamlandıktan sonra 5 yıl içinde her an olabilir." diye konuştu.

Yücelen, şöyle devam etti: "Bu tarife sektörün gerçek maliyetlerini yansıtmamaktadır. Gümrük müşavirleri kamu yararı için çalışırlar. Görevleri sırasında oluşan kusurlarından dolayı; meslekten çıkarılmaları da dâhil olmak üzere, pek çok ağır ceza ile karşı karşıya gelebilirler. Gümrük müşavirleri yaptıkları beyanlardan dolayı kişisel cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere; ödenmesi gereken vergi veya vergi kaybına neden olan işlemlerde müteselsilen sorumludurlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber