Hasarlı araçta, ?ihaleyle en düşük bedel' sancısı yaşanıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Şubat 2010 22:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Erkan Çelebi

SİGORTA şirketleri, 5 bin TL'yi aşan hasarlarda, araçların tamirlerini ihaleye çıkarıyor. Sigortalıya tamir için en düşük teklifi veren servis öneriliyor. Ancak herhangi bir zorlamada bulunulmuyor. Hasarlı aracı istediği serviste tamir ettiren sigortalı, faturayı tahsil etmek isteyince, en düşük bedelle yetinmek zorunda kalıyor. Fark için mahkemeye gitmek gerekiyor.

SİGORTA şirketlerinin kasko poliçelerinde şişirilmiş faturaların önüne geçmek için geliştirdiği ihale yöntemi, sigortalıları sıkıntıya sokuyor. Buna da, 5 bin TL'yi aşan hasarlarda, araç tamirlerinin yetkili olup, olmadığına bakılmaksızın en düşük teklifi veren servise ihale edilmesi yol açıyor. İhalenin sonucunda sigortalılara, herhangi bir zorlama yapılmıyor. Sigortalı, hasarlı aracı eskiden olduğu gibi istediği serviste tamir ettirebiliyor. Ancak, iş çıkarılan faturanın tahsiline gelince, sigortalılara sadece ihaleyi kazanan servisin teklif ettiği bedel ödeniyor. Aradaki fark için sigortalıya mahkeme yolu gösteriliyor.

Hasar bedelini düşürme

Kriz ortamında, maliyetleri azaltmak için bazı sigorta şirketlerinin uygulamaya koyduğu bu yöntem, eksper raporlarını da devre dışı bırakıyor. Eksperlerin raporuna rağmen, araç hasar bedeli olarak en düşük teklifi ödemekle yetinen sigortacılar, müşterileri yarı yolda bırakıyor. Arkadaşımız Mert Temizkan'ın Ahmet Halburcu'nun başvurusuyla ilgili yaptığı araştırmaya göre, hasar bedellerini düşürmek isteyen sigorta şirketleri, yetkili servislerin 8 bin TL olarak belirlediği hasar bedelini ihale sonucunda 3 bin 500-4 bin TL'ye kadar çekebiliyor. Bu da, ihaleyi kazanan servislerin hasarlı parçaları yenisiyle değiştirmek yerine, tamir ederek sorunu giderme yolunu seçmelerinden kaynaklanıyor. Oysa, yetkili servislerde değiştirilen orjinal parçalara da garanti uygulama zorunluluğu bulunuyor. Kasko poliçelerinde ihale yöntemini devreye sokan sigorta şirketlerinin hasar bölümü yetkilileri, suistimalleri önlemek amacıyla kurumların kendi bünyelerinde aldıkları kararlar sonucunda bu uygulamanın başlatıldığını söyleyerek, ?Şayet hasar bedeli 5 bin lirayı aşıyorsa, artık ihale açarak, teklifleri alıyoruz. İhalenin sonucunda sigortalıya aracın tamiri için en düşük teklifi veren servisi öneriyoruz. Bunda eksperimizin verdiği raporu ve servisin önerdiği fiyatı göz önünde tutuyoruz. Araçlarını anlaşmalı olduğumuz hızlı onarım merkezlerimize götürebilirler. Bu servislerde herhangi bir bedel ödemek gerekmiyor. Ancak, bu servislerin çıkardığı onarım bedeli de 5 bin TL'yi aşarsa, yine ihale yoluna gidiyor ve en düşük teklif veren servisi baz alıyoruz. Anlaşma sağlanamayan sigortalılara da mahkemeye gitme hakkı tanıyoruz? dediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber