ÖSYM, gazetecilere gezdirildi

Haber Giriş : 08 Şubat 2005 17:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSYM'nin dershanelerle ilgili bir anket çalışması yürüttüğünü belirterek, "Türkiye'de hangi sınav sistemini getirirseniz getirin dershaneyi ortadan kaldıramazsınız. Bunu önleminin tek yolu; öğrencinin aldığı bilginin hem hayatta hem de üniversitede kendisine yarayacağını hissetmesiyle olur" dedi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan eğitim muhabiriyle biraraya gelerek, ÖSYM'nin çalışmaları hakkında bir toplantı düzenledi. Kameraların alındığı toplantının ikinci bölümünde Yarımağan, ÖSS başvuru kılavuzlarının daha anlaşılır hale getirilmesi için sadeleştirme çalışması yapmayı düşündüklerini, amaçlarının karmaşıklaşan sistem ve hacmi artan kılavuzları anlaşılır kılmak olduğunu kaydetti. Sadeleştirme işleminin zor bir konu olduğunu vurgulayan Yarımağan, bu çalışmanın 2005-2006 yılına yetişip yetişmeyeceğinin ise kesin olmadığını; ancak bunun yapılmasının da zorunlu olduğunu dile getirdi.

Yarımağan, ÖSS'de katsayı farklılığı nedeniyle yaşanan mağduriyet tartışmalarına ilişkin ise, "Sınav sisteminde veya soruların nitelik ve içeriğinde bir değişiklik olacaksa bu 1 yıl önceden yapılmalı. 2 ay önceden soru içeriğini etkileyecek bir şey olursa bu büyük haksızlık olur. Adaylar bir iki yıldan beri bu sınava hazırlanıyorlar. Aksi bir durumda bunu kimse savunamaz" dedi. Yarımağan, başkanlık olarak ÖSS'nin ortaöğretimi etkilediğini belirterek, dershanelerle ilgili bir anket çalışması yaptırdıklarını söyledi. Çalışmanın sonuçlarının yakında kamuoyuna açıklayacaklarını kaydeden Yarımağan, anketten öne çıkan bazı sonuçları gazetecilerle paylaştı. Yarımağan son yıllarda dershaneye gitme sürecinin azaldığının ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

"Belirli bir düzeyde azalma var. Dershaneye az ve çok gidenler arasında bir fark yok. Başarı gözlenmiyor. Ancak dershaneye hiç gitmeyenle kısa süreli giden arasında fark ortaya çıkmıyor, başarı ortaya çıkıyor."

DERSHANE ANKETİ
Dershanelerin eğitim sisteminin bir basamağını oluşturdukları gerçeğinin ortada olduğunu vurgulayan Yarımağan, "Hangi sınav sistemi getirilirse getirilsin dershaneyi ortadan kaldıramazsınız. Ehliyet kursları için, KPSS için, yabancı dil için çeşitli dershaneler var" diyerek, dershanenin ortadan kaldırılmasının tek yolunun; öğrenciye verilen bilginin günlük yaşamda ve üniversitede faydalı olacağı bilincinin aşılanmasıyla mümkün olabileceğini savundu.
Yarımağan, ÖSYM'nin bir yılda 37 adet sınav gerçekleştirdiğine kaydederek, yaptıkları en sorunlu sınavın Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) olduğunu söyledi. KPSS'ye ilişkin adayların yerleştirilmesiyle ilgili kuralların açık olmadığını belirten Yarımağan, "Koşullar koymuşuz denetleme imkanımız yok. Koşulda geçen bilgi bizde yok. Eski düzenlemeye göre konulmuş kontrolü yapamıyoruz. Devlet Personel Başkanlığı ile çalışma yapıyoruz" dedi. Yarımağan, gazetecilerin 2005 yılı içerisinde KPSS olup olmayacağına ilişkin olarak da herkesi içine alacak bir sınavın olmayacağını; ancak öğretmenlik veya sağlık gibi branşlarda küçük çapta bir sınavın açılabileceğini bildirdi.
Yarımağan, ÖSYM olarak önümüzdeki yıldan itibaren adayların fotoğraflarını kendilerinin okullarda web kameralarla çekeceklerini açıkladı. Yarımağan, bunun için 6 bin dolayında öğretmenin hizmet içi kurslardan geçirileceğini ve bu yönde tahmini olarak 20 trilyonluk bir maliyet hesapladıklarını belirterek, ortaya çıkacak olan maliyetin öğrencilere yansıtılmayacağını belirtti. Sınavlarda kopya çekilmesini önlemek için soru sınav kitabı türünü bu yıl 10'a çıkardıklarını ifade eden Yarımağan, tercihleri okullar aracılığıyla alacaklarını dile getirdi. Yarımağan, KPSS ile ilgili ÖSYM'ye ilginç dilekçeler geldiğini de belirtti. Adaylar maddi durumlarının iyi olmadığını, evlenmek istediklerini anlattıkları dilekçelerden birisi de başkanlığa yazılan ilginç limon talebi. Yarımağan, bir velinin çocuğunun limona karşı tikinin bulunması nedeniyle 'limon' kelimesinin geçtiği soruların hazırlanmamasını istediğini anlattı.

"TORPİL İSTEMİ YOK"
KPSS, ÖSS, TUS gibi toplam 37 sınavı gerçekleştiren ÖSYM'nin Başkanı Ünal Yarımağan, memurluk sınavları için torpil talebi gelip gelmediğine ilişkin bir soruya, "Benden kimse torpil istemiyor. KPSS'de torpil değil de yoklama türü şeyler oluyor. Biraz soru sorma biraz da nabız yoklama gibi şeyler olabiliyor" açıklaması yaptı. Yarımağan, torpil veya nabız yoklamanın daha çok hangi kesimlerden geldiğine ilişkin soruyu ise yanıtsız bıraktı. Yarımağan, ÖSS'de kopya çekme oranının sıfıra indiğini söyleyerek, ÖSS'de kopya çekmeyi bireysel ve toplu kopya olarak ikiye ayırdıklarını kaydetti. Yarımağan, "Bireysel kopya çekilmesi sonucu son yıllarda iptal sınavını iptal ettiğimiz aday sayısı 100'ü geçmez, iki rakamlı haneler durumunda. Toplu kopya çekme oranı ise sıfırdır" diye konuştu.

Yarımağan, adayların KPSS'ye ilişkin soruların sınav sonrasında açıklanmamasına tepki gösterdiklerinin hatırlatılması üzerine, "Güçlüklerimiz var. Bu alanda soru adedimiz az" diye konuştu. Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde adayların taleplerine karşı cevapta güçlüklerin de yaşandığını hatırlatan Yarımağan, "Herkes bizden bilgi istiyor. Bu taleplerin çoğunluğu birkaç gün çalışmayı gerektiren şeyler. Bunlara cevap vermek için hiçbir iş yapmamamız gerekiyor. Personel sayımızı ikiye çıkartmamız gerekiyor" dedi.

ÖSYM Başkanı Yarımağan, eğitim muhabirleriyle düzenlediği toplantının ardından gazetecileri, soruların hazırlandığı tesisleri gezdirdi. Bu zamana kadarki dönemlerde kapalı kutu konumunda kalan ÖSYM, kamera ve fotoğraf makinesi almayarak kapılarını şeffaflık için araladı. Özel güvenlik kartlarıyla bölümlere geçildiğini bildiren Yarımağan, soruların alanında eğitimli ve uzman kişilerce hazırlandığını kaydetti. 245 trilyonluk bütçeye sahip olan ÖSYM, bu yıl ÖSS'den 85 trilyon lira toplamayı hedefliyor. Öğrenci başına ÖSS'ye başvuruda 40 YTL alan ÖSYM, toplanan paraları kamu bankalarında değerlendiriyor.
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber