Ankara, BBG evi gibi olacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Şubat 2010 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazal ATEŞ

Arınç'a yönelik suikast girişimi iddialarından sonra güvenlik önlemleri önem kazandı. ABD'deki Mobese sisteminin benzeri Ankara'ya kurulacak

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiaları sonrasında devletin zirvesinin yaşadığı Ankara'da güvenlik önlemlerinin artırılması gündeme geldi. Ankara Valisi Kemal Önal, Başkent'e "Amerikan Mobese kamera sistemi" kurulacağını belirterek, "Bu sistem İstanbul'dakinden farklı. Sadece görüntü alıp, ekranda yansıtılmayacak. Çapraz sorgulama sistemi var. Bilgiler işlenecek, uzun süre muhafaza edilecek" dedi. İlk etapta, kritik noktalara bin 300 kamera yerleştirilecek sistemin ana kontrol merkezi haziran ayında çalışmaya başlayacak. Valisi Önal, Amerika'da yerinde incelediği sisteme ilişkin çalışmaları SABAH'a şöyle anlattı :

ÇAPRAZ SORGULAMA

Ankara'ya kuracağımız Mobese sistemi İstanbul ve diğer illerden çok farklı. Çapraz sorgulama sistemi var. Bilgiler ham değil, işleniyor ve uzun süre muhafaza ediliyor. Yazılım çalışmaları da 1.5 ay içinde bitecek. Sadece görüntü alıp, ekranda yansıtılmayacak. Bilgi işlem haline getirilecek. Sonuçlara kolaylıkla ulaşılacak. Sistemi Amerika'da bizzat yerinde inceledim.

Deneme çalışmaları, malzeme alımları sürüyor. Altyapı çalışmalarını Telekom ve belediye yapıyor. Birinci etap bu yıl faaliyete başlayacak. İlk etapta bin 300 kamera konulacak. Onların yerleri belirlendi. Sayı daha sonra 2 bine çıkarılacak. Haziran'da önemli bir bölümü çalışmaya başlayacak. Komuta karargâhı ana kontrol merkezi bir iki ay içinde bitiyor. Görüntüler oradan alınacak ve işlenecek.

Sistem ilk etapta Başkent'in ana arterleri, Çankaya, Ulus, havaalanı, İstanbul ve Eskişehir Yolu, AtatürkBulvarı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Kızılay, Maltepe, Bahçelievler, Dikimevi'ne kurulacak. Sokak aralarında da kamera olacak. Kritik noktalar izlenebilecek. Kontrol edilmeyen alan kalmayacak.

Maliye Bakanlığı ile bir sistem oluşturuyoruz. Trafikteki Mobese kameralar aracılığıyla kesilen cezalardan ve diğer işlemlerden Maliye kesintisi de var. Proje bitinceye kadar Maliye pay almayacak, bu para proje bedeli olarak kullanılacak.

Trafik için de gelişmiş bir sistem yapıyoruz. Buradaki görüntülerle ceza kesiliyor ve vatandaşa gecikerek tebliğ ediliyor. Yeni sistemle kamera görüntüleri ana komuta merkezine geçecek. Yazıcıdan çıkan tek nüsha aynı gün vatandaşa iletilecek. Eski sistemde Maliye'ye gönderiliyordu. Bunun yerine makbuzun bir örneği görüntü olarak vergi dairesine gidiyor. Bugün 15.30'da Kızılay'da sürat nedeniyle geçtiğiniz ceza parası aynı anda Maliye'ye gönderilecek.

Mobese sistemi nedir?

MOBESE, kurulduğu (il, ilçe, belde) kamera ile görüntüleme esasına dayalı güvenlik amaçlı kullanılan sisteme deniyor. Kamera görüntüleme sistemi de denilen Mobese, kurulduğu alandaki görüntüleme altyapısı sayesinde bölgede meydana gelen olayların gözlenmesine ve kayıt altına alınarak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber