Türkiye'de her yıl 114 bin kişi sigaradan ölüyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2010 23:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeşilay Genel Başkanı Necati Özfatura, Türkiye'de her yıl yaklaşık 114 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini söyledi.

Sigara kullanım yaşının 9'a kadar düştüğünü vurgulayan Özfatura, önlem alınmadığı takdirde 2030 yılında dünya genelinde sigaraya bağlı hastalıklardan ölenlerin sayısının 18 milyonu bulacağını söyledi.

Özfatura, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla İHA'ya değerlendirmelerde bulundu. Dünyada her yıl 5.5 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini ifade eden Necati Özfatura, önlem alınmadığı takdirde bu sayının 2030 yılında 18 milyona ulaşacağının altını çizdi. Özfatura, 20. yüzyılda sigaradan ölenlerin sayısının 100 milyon, 21. yüzyılda ise bu sayının 1 milyarı bulacağının ifade edildiğini söyledi. Kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanuna yüzde 90 civarında uyulduğunu hatırlatan Yeşilay Genel Başkanı Necati Özfatura, kanunla birlikte tiryakilerin yaklaşık yüzde 8'inin sigarayı bıraktıklarını vurguladı. Özfatura, "Türkiye'de sigara içenlerin sayısı 20 milyon civarında.

Sigara, 4 bine yakın madde içeriyor. Bunlardan 50'si kanser yapıyor. Kapalı alanlara sinen bu maddeler havalandırma ile dışarı atılmaz. Kanunla birlikte kapalı alanlarda sigara içilmediği için temiz hava miktarı giderek artmıştır" dedi.

Sigaranın 50, alkolün ise 60 farklı hastalığa ve özellikle kansere neden olduklarının altını çizen Necati Özfatura, Türkiye'de her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan ölenlerin sayısının 114 bin seviyesinde olduğuna dikkat çekti. Özfatura, "9-17 yaş arası sigara kullanım oranı yüzde 16 seviyesine ulaştı. Alkol yüzde 11, uyuşturucu ise 2.9 civarında. Sigara dost gözüken düşmandır. Özellikle sigara ve diğer bağımlılıklara dikkat çekmek için okullarda sağlık bilgisi adı altında bir ders verilmeli ve bağımlılıkların zararları anlatılmalıdır" şeklinde konuştu.

Özfatura, Yeşilay olarak başlattıkları "Bir Sigara da Sen Bıraktır" kampanyasının devam ettiğini, bu kapsamda 103 lisede bağımlılığın zararlarına ilişkin öğrencilere bilgi verdiklerini aktardı. "Bütün bağımlılıklar önce evde başlar" diyen Necati Özfatura, aileleri bağımlılıklara karşı uyardı. Çocukların ebeveynlerde gördükleri alışkanlıklara yöneldiklerinin altını çizen Özfatura, bu kapsamda anne, baba, eğitmen ve arkadaşlara büyük görevler düştüğünü söyledi. Özfatura, özellikle hamile bir kadın sigara içtiği zaman 5 yaşına gelen çocuğunun 100 paket sigara içmiş gibi olduğunu ifade ederek, ani bebek ölümleri ve düşüklerin annenin sigara ve alkol tüketiminden kaynaklandığını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber