Paşalara sinagog sorgusu

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Şubat 2010 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanlı eylemlerle darbeye zemin hazırlamayı öngören Balyoz Planı soruşturmasında gözaltına alınan eski kuvvet komutanlarına, savcılık sorgusunda 2003'teki sinagog saldırıları da soruldu. Polisin, saldırıyı gerçekleştiren el Kaide üyelerinin takibini jandarma istihbaratının bozduğu ortaya çıkmıştı.

KAMİL MAMAN/İSTANBUL

Balyoz Darbe Planı soruşturmasında gözaltına alınan eski kuvvet komutanları, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek ile rütbeli muvazzaf ve emekli askerlere savcılık sorgularında, 2003'teki sinagog saldırılarının da sorulduğu öğrenildi. Şüphelilere Balyoz'daki cami bombalama, Yunanistan'la gerginlik çıkarmayı öngören planların hayata geçirilip geçirilmediği yönündeki soruların ardından "Sinagog saldırıları Balyoz Harekat Planı'nın bir parçası mıydı" şeklinde sorular yöneltildiği belirtildi.

PLAN HAYATA GEÇTİ Mİ?

Balyoz Darbe Planı'nın yapıldığı dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, yaklaşık 5.5 saat sorgulandı. Emekli orgenerallere sorguda 'Balyoz'daki cami bombalama ve Yunanistan'la gerginlik çıkarmayı öngören 'Sakal', 'Çarşaf', 'Oraj' ve 'SUGA' planlarının sorulduğu öğrenildi. Paşalara, planların hayata geçirilip geçirilmediğine yönelik de sorular yöneltildiği belirtildi. Bu kapsamda eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu komutanı Ergin Saygun'a ayrı ayrı 2003'te Balyoz Semineri toplantısının ardından El-Kaide'nin gerçekleştirdiği Sinagog saldırılarından bilgilerinin olup olmadığı soruldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı nezaretinde soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar tarafından 'darbeye teşebbüs' suçlamasıyla sorgulanan emekli orgenerallerin bazı sorular karşısında ise sinirlendiği belirtildi. 'Balyoz Darbe Planı'nda terör örgütleri El Kaide ve PKK'nın eylemleriyle oluşan kaos havasının olağanüstü hal ilanı için faydalı olacağı belirtiliyordu.

EL KAİDE VE PKK'DAN 200 KİŞİ

Balyoz belgelerini inceleyen savcılar, Sinagog saldırıları gibi terör örgütleri tarafından gerçekleştirilen bazı kanlı eylemlerin planın bir parçası olabileceği yönünde bilgilere ulaşmıştı. Savcılar, incelemede

katliamlarla kaos ortamı oluşturmayı hedefleyen Balyoz Planı eylemleri için 800 kişilik bir sivil ekip oluşturulduğunu tespit etmişti. Savcılar, eylemlerde kullanılacak 800 kişiden 200'ünün terör örgütleri El Kaide ve PKK ile sol ve sağ örgütlerle bağlantısını belirledi.

KARIŞIKLIK ANINDA OHAL İLANI

Balyoz planının 'İcra' bölümünde de PKK ve El Kaide'nin büyük şehirlerde yapacağı saldırıların kaosa katkıda bulunacağı, karışıklık esnasında olağanüstü hal ilan edileceği belirtiliyor. 27 kişinin öldüğü, 300'ü aşkın kişinin yaralandığı, İngiltere Başkonsolosluğu, HSBC ve sinagog saldırıları plandan 9 ay sonra gerçekleştirildi. HSBC patlamasından hemen sonra bölgeye EMASYA Protokolü kapsamında askeri birlikleri sevk edilmiş, Vali Muammer Güler'in devreye girmesiyle askerler geri çekilmişti.

Jandarma El Kaide takibini bozdu

Saldırılardan sonra yaşananlar bombalı eylemlerin Balyoz'un parçası olabilceği yönünde şüphelere neden oldu. Polis, saldırılardan hemen sonra azmettirici ve planlayıcıları belirlemiş, 10 kişiyi gözaltına almıştı. Aranan Hilmi Tuğluoğlu ile patlamaları organize ettiği belirlenen Azad Ekinci'nin buluşacağı bilgisine ulaşan polisin operasyonunu, jandarmanın bozduğu iddia edilmişti. Zira, Tuğluoğlu, 1 Aralık 2003'te jandarma operasyonuyla yakalanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber