Kira artışına insaf yasası

Haber Giriş : 12 Şubat 2005 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kiraya TEFE endeksi

Borçlar Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısıyla kiracıyı koruyan hükümler geliyor. Konut kiraları Toptan Eşya Fiyatları Endeksi oranında arttırılacak, tahliye sebepleri sınırlandırılacak.

Borçlar Kanunu'nda yeni ve önemli değişiklikler öngörülüyor. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Hakimevi'nde düzenlediği basın toplantısında, 1998 yılında oluşturulan komisyonun hazırladığı Borçlar Kanunu Tasarı Taslağı hakkında bilgi verdi. Çiçek, ekonomik gelişmelere paralel olarak temel kanunların da değişmesi gerektiğini söyledi. AB hedefi açısından da Türk hukukunun alt yapısının gözden geçirildiğini ifade eden Çiçek, bu kapsamda Borçlar Kanunu'nun da değiştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Komisyonun 7 yıllık çalışma sonucunda 650 maddeden oluşan bir taslak ortaya çıkardığını, bu taslağın 400'e yakın kişi ve kuruma görüşlerini bildirmeleri için gönderileceğini bildiren Çiçek, 3 ay sonunda gelecek görüş ve önerilerin değerlendirileceğini ve komisyonun taslağa son şeklini vereceğini belirtti. Çiçek, taslağın tamamlanmasının ardından Bakanlar Kurulu'na gönderileceğini ifade etti.

Taslak kanunlaştığında örnek teşkil eden bir kanun olacağını kaydeden Çiçek, taslağın diğer kanunlarda olduğu gibi mevcut kanunun dilini sadeleştirdiğini ve Borçlar Hukuku'ndaki temel ihtiyaçları gidermeyi amaçladığını kaydetti.

Taslağı hazırlayan komisyonda yer alan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yavuz da taslağın önemli hükümleri hakkında bilgi verdi.

İşte kiracıyı koruyan hükümler

Konut kiraları toptan eşya fiyatları endeksi oranında arttırılacak

Tahliye sebepleri sınırlandırılıyor

Haklı bir sebep olmaksızın kiralanan üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralanamayacak

Bir yıl içinde kira bir defa ödenmediğinde kalan diğer ayların peşin ödenme zorunluluğu kaldırılıyor

Eşlerden birinin kefilliği eşinin iznine bağlı olacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber