En çok yolsuzluk operasyonu sağlık sektörüne

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Mart 2010 22:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yıllık 30 milyar liralık harcamanın yapıldığı sağlık sektörü yolsuzlukta ilk sırada yer aldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) raporuna göre bir önceki yıl 154 planlı yolsuzluk operasyonunda bin 58'i kamu görevlisi, 3 bin 386 kişi yolsuzluktan gözaltına alındı.

En fazla yolsuzluk operasyonu düzenlenen il ise Şanlıurfa ve İzmir oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Dairesi, 2009 yılı faaliyet raporunu yayımladı. Rapora göre sağlıktan enerjiye, eğitimden bayındırlığa kadar kamuda 154 planlı ve projeli operasyon düzenlendi. Sağlık alanında gerçekleştirilen 61 operasyonda 410'u kamu görevlisi bin 238 kişi gözaltına alındı. Aralarında doktorların da bulunduğu 116'sı kamu görevlisi 238 kişi sağlıktaki yolsuzluk nedeniyle tutuklanarak cezaevine konuldu.

Raporda sağlık sektöründe işlenen suçlar usulsüz sağlık karnesi ve reçete kullanmak, usulsüz medikal malzeme kullanımı ile mal ve hizmet alımlarındaki usulsüzlükler şeklinde sıralandı. KOM koordinesinde 2009'da Şanlıurfa'da gerçekleştirilen yolsuzluk operasyonunda kamu zararının yaklaşık 14 milyon lira olduğuna yer verilen sağlık alanındaki yolsuzluğun boyutlarına dikkat çekildi. Yolsuzlukta sağlık sektörünü yerel yönetimler izledi. Yerel yönetimlere düzenlenen 29 operasyonda 436 kişi gözaltına alındı. Yerel yönetimleri, adli hizmetler, maliye, eğitim, bayındırlık, enerji ve tarım takip etti. 2009 yılında düzenlenen operasyonlarda 353'ü kamu görevlisi 951 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu.

Raporda son üç yılda yolsuzluk operasyonlarında büyük bir artış olduğuna dikkat çekiliyor. Operasyonlarda 2008 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 101 artış yaşanırken, 2009 yılındaki artış oranı ise yüzde 74 oranında gerçekleşti. Gözaltına alınan şüpheli sayılarında da ciddi artış rapora girdi. 2008 yılında bir önceki yıla oranla gözaltı sayısı yüzde 94 artarken, 2009 yılında yolsuzluktan gözaltına alınanların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 129 şeklinde raporda yer buldu. Raporun en ilginç yanlarından biri ise polisin düzenlediği planlı yolsuzluk operasyonlarında Şanlıurfa ilinin ilk sırada gelmesi. 2009 yılında Şanlıurfa ve İzmir'de 10 planlı operasyon düzenlendi. Bu iki ili, Konya, Ankara, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, Kocaeli ve Şırnak izledi. Şanlıurfa, sağlık alanında yapılan yolsuzluk operasyonlarında da ilk sırada yer aldı. Sağlık alanındaki yolsuzlukta ise Şanlıurfa'yı, Şırnak, Diyarbakır, İstanbul, Kırıkkale, Konya ve Ankara izledi.

Türkiye, yolsuzlukta alt sıralarda

Raporda Türkiye'nin dünya ülkelerindeki yolsuzluk sıralamasında alt sıralarda olduğuna dikkat çekiliyor. 54 ülkeden 3 bini aşkın şirket temsilcisinin katkılarıyla son iki yılı kapsayacak şekilde PwC adlı uluslararası kuruluş tarafından hazırlanarak 2009'da yayımlanan "Küresel Ekonomik Suç" raporunda Türkiye'nin en az yolsuzluk yapılan 5 ülke arasında üçüncü sırada olduğu bildirildi.

Sedat Güneç Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber