Hayat kadınları için ilk cddi proje

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Mart 2010 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Mehmet Yılmaz Küçük başkanlığında, önceki gün Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Aile Araştırma Kurumu, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinin katıldığı ?genelev projesi? toplantısı gerçekleştirildi. EGM yetkililerinin verdiği bilgiye göre; Türkiye'deki 56 genelevde 3 bin civarında kayıtlı kadın çalışıyor. Genelevdeki kadınların yüzde 80'i sigortalı. Geneleve düşme nedenlerinin başında ?maddi çaresizlik ve aile içi şiddet? geliyor. Az olmasına rağmen 60 yaş grubundaki kadınlar çaresizlik nedeniyle hala çalışıyor. Türkiye genelindeki ise seks sektöründe 15 bini kayıtlı 100 bin kadın bulunuyor.

Kapatılması da tartışıldı

Toplantıda, genelevlerin kapatılması ihtimali ve doğuracağı sonuçlar da tartışıldı. Yetkililer, genelevlerin kapanması veya sayılarının azaltılması halinde seks sektörünün sokağa kayma tehlikesinin bulunduğunu dile getirdi. Küçük, temel hedeflerinin sömürüye uğramış kadınlar olduğunu belirterek, ?İrade dışında bu yola gidenler ve kurtulmak isteyenlere yönelik çözümleri tespit ediyoruz. Bu sömürü yoluna düşebilecek çocuklar var. Bunu engelleyecek ne tür çözümler üretebiliriz diye çalışıyoruz. Sektörün fotoğrafı çekilecek. Sonra önlemler devreye sokulacak? diye konuştu.

Bentderesi'nde özel görüşmeler yapılacak

* Hayat kadınlarının sorunlarının çözümü için üç çalışma grubu oluşturuldu. Buna göre; ilk olarak mevzuat çalışması yapılacak. Hayat kadınlarına yönelik doğrudan bir yasal düzenleme yok. Sağlıklı ilgili bazı düzenlemelerin dışında bu alana ilişkin uygulamalar 1961'de çıkarılan tüzükle yürütülüyor. Grup, yasal önlemleri içeren taslak çalışma yapacak.

* İkinci çalışma grubu, saha araştırması yapacak. Bu aşamada, sosyolog ve psikologlardan oluşacak ekip, bu alana kayış kanallarının nasıl kurulduğuna ilişkin çalışma yapacak.Anketler yapılacak. Pilot bölge olarak seçilen Ankara Bentderesi Genelevi'ne gidilecek. Genelevdeki kadınlarla yapılacak özel görüşmelerde, ?Kendi iradenizle mi yoksa zorla mı çalışıyorsunuz? Bu hayattan kurtulmayı ister miydiniz? gibi sorular yöneltilecek.

* Üçüncü grup, genelevlerdeki kadınların hayatlarını normale çekebilmeleri için kolaylaştırıcı adımları belirleyecek. İlk olarak kadınlara devlet tarafından ?maddi destek? sağlaması planlanıyor. Sektörden kopmak isteyenlere farklı alanlarda istihdam olanaklarının yaratılması üzerinde duruluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber