Bakan rahat polis kaygılı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Nisan 2010 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKŞAM'IN haberi ses getirdi. Konuyla ilgili açıklama İçişleri Bakanı Beşir Atalay'dan geldi. Çipli pasaport başvurularının online yapılacağını söyleyen Bakan Atalay, 'yığılma olmayacak ' derken, konunun uzmanı polisler, uygulamanın zorluğuna ve anlaşılmazlığına dikkat çekiyor

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, çipli pasaport uygulaması için başvuruların online yapılacağını ve yığılmanın olmayacağını açıklarken emniyet yetkilileri tam tersini savunuyor. Üst düzey bir emniyet yetkilisi 'Bu sistemi vatandaşa anlatmak zor olacak. Bir günde pasaport alınırken bu sistemle vatandaş mağdur olacak' dedi. AKŞAM'ın pasaportta 'Çip İşkencesi' başlıklı haberi büyük tartışma yarattı. Emniyet Genel Müdürlüğü 81 il'e gönderdiği yazıda, pasaportların artık Ankara'da kurulan merkezde verileceğini bildirerek buna göre hazırlık uyarısında bulunmuştu. Emniyet yetkilileri yeni düzenlemeyi kaygı verici bulurken, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise çipli pasaportların uluslararası standartlarda olacağını, eski pasaportların geçerliliğinin 2015 yılına kadar devam edeceğini bildirdi.

ONLİNE BAŞVURU

Pasaportlarla ilgili olarak aslında 15 Mayıs'ta basın toplantısı düzenlemeyi öngördüğünü, ancak gelişmeler üzerine bilgi vermek istediğini söyleyen Beşir Atalay, yeni uygulama çerçevesinde ICA standartlarına uygun biyometrik pasaport uygulamasına 1 Haziran'da geçileceğini ve yeni pasaportların verilmesine bu tarihte başlanacağını söyledi.

Başvuruların karşılanmasında sorun olmaması için başvuruların randevuyla alınmasının öngörüldüğünü belirten Atalay, randevuların web sitesi üzerinden ve bu amaçla hizmete sunulacak çağrı merkezi üzerinden alınacağını ifade etti.

3 GÜNDE ELLERİNDE OLACAK

Atalay, yeni tip pasaport uygulamasına başlanmasıyla birlikte, diğer Batı ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de pasaportların yalnız bir merkezden tanzim edileceğini, başvuruların artık tüm ilçe merkezlerinde yapılabileceğini kaydetti. Bakan Atalay, sistem devreye girdikten sonra yeni pasaportların vatandaşa özel kuryelerle ulaştırılması üzerinde çalışıldığını söyleyerek, başvurudan sonra pasaportun sahibine ulaşmasının 3 gün süreceğini belirtti.

'SİSTEMİ ANLATMAK ZOR'

Emniyet yetkilileri ise yeni uygulama nedeniyle kaygılı. Yapılacak olan yeni uygulama ile birlikte bir yığılmanın olacağı görülürken polis ile vatandaşın karşı karşıya geleceği kaydedildi. Üst düzey bir emniyet yetkilisi konuyla ilgili şunları söyledi: 'Bu sistemi vatandaşa anlatmak zor olacak. Bir günde pasaport alınırken bu sistemle vatandaş geçiş dönemini atlatana kadar mağdur olacak' dedi.

BİLGİ VE BAŞVURU İNTERNETTE

Yeni pasaportlarla ilgili ayrıntılı bilgi vermek için web sitesi

hazırlandı. Adresi 'www.epasaport. gov.tr' olacak. Site 3 Mayıs günü kullanıma açılacak. Bu web sitesi üzerinden online başvuru yapılabilecek.'

Devrim TOSUNOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber