Emniyet İstihbarat kadroları üniversiteli olacak

Haber Giriş : 19 Şubat 2005 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet İstihbaratı Personel Şubesi tarafından hazırlanan bir raporda, istihbarat kadrosunun genç ve üniversite mezunu elemanlarla takviye edilerek gençleştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Organize suç örgütlerinin çökertilmesinde önemli rol oynayan Emniyet İstihbaratı kadrosunda yaş ortalamasının yüksekliği ve eğitim düzeyinin düşüklüğü şikayet konusu oldu. İstihbarat kadrosunun genç ve üniversite mezunu elemanlarla takviye edilerek gençleştirilmesi düşünülüyor. Emniyet İstihbaratı Personel Şubesi tarafından bir rapor hazırlanarak, kurumla ilgili bütün sorunlar masaya yatırıldı. El broşürü şeklinde hazırlanan rapor, polis istihbaratçıları hakkında şimdiye kadar bilinmeyenlere ışık tutuyor. İstihbarat raporu, 1963 yılında kurulan İstihbarat Daire Başkanlığı'nın kadrolarını gençleştirme, yaş ortalamasını düşürme operasyonunun bir parçası olarak hazırlandı. Raporda, istihbaratın halihazırdaki en önemli sorunu olarak, yaşlanma, yaşlanan ve emekliliği gelen personelin belli bölgelere yığılması gösteriliyor. Bu yığılmanın gerekçesi olarak da geçmiş dönemde bazı personelin "kilit personel" olarak şark görevine çıkarılmaması gösteriliyor.

Atamalar ihtiyaca göre yapılacak

Atama dönemlerinde her personelin birinci tercihlerine gitmesinin mümkün olmayacağı ifade edilen raporda, atamalarda yüzde 90 oranında tercihlere uyulduğu kaydediliyor. Ancak önümüzdeki yıllardaki atamalarda birinci önceliğin acilen personele ihtiyaç duyulan illerdeki eksikliğin giderilmesi olacağı, illeri tercih edenlerin istihdamlarının tercih sırasına bakılmadan değerlendirmeye alınacağı kaydediliyor. Raporda personel seçimi ve istihdamında "Toplam Kalite Yönetimi"ne göre hareket edilmesi öneriliyor. İstihbarat raporuna göre, 2003 yılında durdurulan mimleme, yani yeni personel tespit işlemleri, Mart 2004'de tekrar başladı. Personel kriterleri olarak 2001, 2002, 2003, 2004 yılı mezunu amir ve memurların istihbarata alınması ilke olarak belirlendi. Yeni mezun personel ile istihbarat personelinin yaş ortalamasının düşürülmesi planlanıyor.

İstihbarat Başkanlığı, il müdürlüklerinden başarısını kabul ettirmiş dürüst ve güvenilir, zamanın gerektirdiği teklonojik kabiliyete sahip personel alımına gidilmesini istiyor. Teşkilat içi branşlaşmaya gidilerek her kademede başarılı olabileceğine inanılan kadronun kurulması, hantal yapılanma yerine, gelişime açık, dinamik oluşumun benimsenmesi gösteriliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber