Tek tip askerlik Başbuğ sonrasına kalır

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 29 Nisan 2010 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askerliğin süresi ve şekline ilişkin düzenlemelerin nöbet değişiminden sonra netleşmesi bekleniyor

Bedelli askerlik konusunda Erdoğan ve Başbuğ arasındaki görüşmenin ardından yapılan açıklamada ?orta vadede yapısal düzenleme gerektiği'nin belirtilmesi, konunun üç ay sonra Genelkurmay Başkanı olması beklenen Orgeneral Işık Koşaner'in döneminde gündeme alınacağının işareti olarak yorumlandı. TSK'nin daha önce başlattığı çalışma kapsamında her Türk yurttaşının aynı süre askerlik yapması karşılığında askerlik süresinin kısaltılmasına ilişkin değerlendirme yapılıyor.

SERTAÇ EŞ

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşmesinin ardından beklemeye alınan askerlik tartışmasının, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) nöbet değişimi sonrasında da sürmesi bekleniyor. Askerliğin süresi ve şekline ilişkin kararın, 3 ay sonra Başbuğ'dan görevi devralması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner dönemine kalacağı dile getiriliyor.

Bedelli askerlik uygulamasına ilişkin Erdoğan ile Başbuğ arasındaki görüşmenin ardından yapılan açıklamanın, konunun geleceği hakkında da bilgi verdiğine dikkat çekiliyor. Görüşmeden sonra yapılan açıklamada, bedelli uygulaması için ?uygun şartların oluşmadığı? ve ?orta vadede yapısal düzenleme yapılması? ifadelerinin önümüzdeki dönemi belirleyeceğine dikkat çekiliyor.

Askeri kaynaklar, orta vade ifadesinin doğal olarak Başbuğ sonrasında yapılacak çalışmalara atıf yaptığını vurguluyor. TSK'nin daha önce başlattığı çalışma kapsamında her Türk yurttaşının aynı süre askerlik yapması karşılığında askerlik süresinin kısaltılmasına ilişkin değerlendirme yapılıyor. İkinci olarak da TSK'de komando ve jandarma komando tugaylarının yanı sıra diğer bazı birliklerin profesyonelleştirilmesine yönelik çalışmalar da sürüyor. Bu çalışmaları Başbuğ, daha önceki bir konuşmasında dile getirmişti.

Askeri kaynaklar, yürütülen bu çalışmaların kısa vadeli olmadığına dikkat çekiyor. Kaynaklar, süresi kısaltılmış tek tip askerlik hizmetinin TSK'nin asker ihtiyacını karşılayıp karşılamayacağı konusunda çalışmaların yoğunlaştığını vurguluyor.

Halen asker ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını karşılayabilen TSK'nin kısa süreli tek tip askerlik konusunun olası sonuçlarını belirlemeye çalıştığı dile getiriliyor. Askeri kaynaklar, ?Kısa süreli tek tip askerlik eşitlik açısından doğru olabilir. Ancak askerlik hizmetini yerine getirme oranını ne yönde etkiler, bu da önemli? görüşünü belirtiyor.

Asker alımı konusunda yapılan ön planlamalara göre 2008-2014 döneminde askerlik çağında olan erkek Türk yurttaşının sayısı azalıyor. Doğum istatistiklerinden yola çıkılarak yapılan çalışmada askerlik yükümlüsü erkek Türk yurttaşı sayısının 2014 tarihinden sonra artmaya başlaması bekleniyor.

Askeri kayanaklar, askerlik süresinin ve şeklinin bağlı olduğu diğer unsur olan profesyonelleştirme konusunun alt başlıklarının da önem taşıdığına dikkat çekiyor.

TSK'de en kapsamlı profesyonelleştirme işleminin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bu yana Başbuğ döneminde yapıldığını belirten kaynaklar, şu değerlendirmeyi yapıyor: ?Profesyonel tugaylar var, terörle mücadeleyi tamamen bu birlikler yürütecek düşüncesi doğru değil. Doğru olan şu: Bu birlikler terörle mücadelede en ön safta yer alıyor. Ama vatani görevini yapan Mehmetçiklerin yer aldığı iç güvenlik birlikleri de terörle mücadelede fedakârca görev yapıyor. Bunlar, aynı zamanda profesyonel komando tugaylarının da personel kaynağını oluşturuyor. Mehmetçiği buradan çekerseniz terörle mücadele zaafa uğrar, komando tugayları bir süre sonra kaynaksız kalır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber